Én a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti osztályon hoztam világra a kisfiam, aki 2019. októberében látta meg a napvilágot. Kórházválasztásunk egyik oka, hogy a szülész-nőgyógyászom itt praktizál (egyébként magánrendelésre jártunk hozzá egy másik városba), illetve lehetőség nyílt kórházlátogatásra is, ahol egy szülésznő megmutatja a szülőszobát, a szobákat, a VIP szobákat. Felvilágosítást adott előre mire számíthatunk, ha ott fogjuk életünk legszebb pillanatát átélni. A gyermekorvos is tartott tájékoztatót a gyermek születése utánra vonatkozó vizsgálatokról a kórházban tartózkodás alatt. Minket megfogott, így teljesen biztossá vált az ott szülés.

Egy nagyon szép, felújított kórházról beszélünk.

A mosdó állapota a megfigyelőben (császármetszés után 24 óráig) tiszta, van kézfertőtlenítő szappan, saját zuhanyzóval rendelkezik. Mi ketten voltunk egy négyágyas megfigyelőben. Másnap VIP családi szobába kerültünk, ahol szintén kulturált volt a mellékhelyiség és ragyogóan tiszta.

A szülőszobán mindössze egy-másfél órát töltöttem. Nagyon otthonos volt, jó meleg. Labda biztos volt, sajnos mást nem tudtam megtapasztalni. Kicsit izgultam milyen lesz ténylegesen ott feküdni, de nem csalódtam.

A szülészdoki nagyon jófej volt, előtte is hozzá jártam, így nem volt idegen számomra. Kérésemre indítottuk a szülést 40. héten.

Fogadott szülésznőm volt. Azt tudni kell, hogy a tűktől és orvosoktól való félelmem csillapíthatatlan volt eddig a napig. Fentebb már említettem, hogy indított szülésem volt. Nos, kezdjük az elején. Beértünk délre a férjemmel a kórházba. Felmentünk az emeletre a szülészetre. Engem beengedtek, le kellett vetkőznöm, kaptam egy „cuki” hálóinget. Befektettek a szülőszobára. Közben a szülésznőm is megérkezett. A férjem addig felhozta a csomagokat, őt is beöltöztették, utána bejöhetett hozzám. Első szülésünk volt így nagyon izgultunk. Oxitocinnal indítottak, ugye ahhoz branült kaptam, így jött az a bizonyos TŰ! A szülésznőm nagyon gyorsan, ügyesen megoldotta ezt a feladatot, meg sem éreztem. Hozzáteszem előtte rengeteget beszéltünk telefonon, bármi kérdésem, problémám volt elmondhattam neki és mindig segített.

Ahogy teltek a percek, fájásaim oxitocin hatására sem voltak, egyre romlott az ctg-m. Eltelt fél óra és kezdtem érezni az oxitocin hatását. Kellemetlen derékfájás, feszülés stb. Lehetőségem lett volna fájdalomcsillapításra, kezdetnek egy kis beszívható gázra, későbbiekben epidurális érzéstelenítésre. Szülésznőm megvizsgálta a méhszájam, ami még mindig teljesen zárt volt. Elkezdett felkészíteni arra, hogy valószínű császármetszésem lesz. Eluralkodott rajtam a pánik. Persze tudtam, hogy benne van a pakliban, mert ugye bármi előfordulhat. A helyzet nem javult, így nemsokára a műtőben kötöttem ki. Még a szülőszobán felhelyezte a katétert a szülésznő. Olyan profizmussal, hogy azt el sem hittem. Elég bizarrul hangzott a dolog mikor elmondta mi is ez. A férjem végig fogta a kezem. Nem siettettek semmit, türelmesek voltak végtelenül. A szülésznőmön kívül nem tudom ismerek-e empatikusabb, kedvesebb, aranyosabb embert.

A műtősök kedvesek voltak. Áttoltak a műtőbe, ahol megkaptam az epidurális érzéstelenítést. Soha nem volt még műtétem, így fogalmam nem volt, mi fog történni. Sokan voltak körülöttem, mindenki kedves, beszélnek hozzám, elmondják, mit kell tennem. Homorított háttal ültem, és vártam, vajon mit fogok érezni a gerincbe szuriból. Na, hát semmit. Annyira ügyesen adták be az érzéstelenítőt, hogy csak azt „éreztem”, hogy nem érzem a lábam. Lefektettek, a férjem is megérkezett a műtőbe (szexi volt a kék orvosi ruhában, egy pár percre elvonta a figyelmem). Érezni néhány nyomást éreztem a hasamnál, de csak ennyit. Húsz perc volt körülbelül a császármetszésem.

A kisfiam felsírt, a férjemet odahívták a babához. Egy puszit én is adhattam neki, de el is vitték. Összevarrták a seben pár perc alatt (kicsit rosszul voltam közben, de a fejemnél állt egy hölgy, aki kedvesen beszélt hozzám, hogy tartsak ki, mindjárt készen vagyunk), nem akartam heget, úgy volt, hogy gátvédelemmel fogok szülni. Emlékszem minden egyes pillanatra, ami a műtőben történt.

Áttoltak a megfigyelőbe, ahol már ott volt a csomagom és a férjem, aki aranyos fotókat készíttetett a szülésznőnkkel, ahogy a mellkasán fekszik a picink. Megengedték, hogy a férjem bent legyen a megfigyelőben velem a látogatási idő végéig (minden nap 15:00-17:00-ig volt látogatás, a szobákban nem tartózkodhatott senki, a folyosón lehetett beszélgetni). 14:18-kor született a kisfiam, utána varrták a sebem, este 7 órakor egyedül fürödtem.

A nővérek nagyon kedvesek, ügyesek (vérvétel, szurik beadása meg sem érzed kb.).
A kórházban van lehetőség VIP szobákra. Van egyágyas és családi szoba. Foglalni előre nem lehet. Szerencsém volt, mert másnap költözhettem a családi szobába. A férjem ott aludhatott velünk, végig bent lehetett. Kimenni a szobából viszont csak látogatási idő alatt mehetett ki. Nagyon nagy segítség volt! Iszonyatosan meleg volt mindenhol.

A babának adtak mindent. Kapott kiskabátot, angolpólyát, kistakarót. Vittünk neki mi is külön ruhákat, rá is adhattuk (érdemes vinni egy szép ruhát otthonról, van lehetőség külön fotózásra a kórházban, egy hölgy készíti a képeket, nagyon klasszak!) Cumisüveget, cumit nem lehet adni a babának. Minden reggel elviszik a babákat fürdeni, megvizsgálni.
Az első pár napban nem volt tejem, kaptunk tápszert, amit pohárból kellett megitatni a picivel. A csecsemős nővérek sokat segítettek. Adtak különböző tanácsokat.
A kaja... Annyira válogatós vagyok, hogy semmit nem ettem meg, amit adtak. Férjem szerint tűrhető kategória.

Minden nap volt vizit, volt nagyon kedves doki meg volt csak kedves doki is meg olyan is, aki csak beköszönt. Hazamenetel előtt megnézték a sebet, átkötözték.
Ahhoz képest mennyire izgultam és féltem, nagyon jó élményekkel távoztunk a férjemmel és a kisbabámmal a kórházból. Semmi olyan dolog nem volt, ami elvenné a kedvem attól, hogy a következő babánkat is ott szüljem.

Értékelés:
 

  • szülészet állapota: 10
  • kórtermek állapota: 10
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 9
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 9
  • kommunikáció, tájékoztatás: 9
  • tisztaság: 9
  • ellátás minősége: 8
  • személyes élmények: 10

Gréta

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a miskolci szülészetről

A nagymamát is beengedik a császármetszésre Miskolcon

Szívatják a kismamát a miskolci kórházban

Nem fontos orvost fogadni, mindenkinél jó kezekben lesz