Tünde köldökzsinór

A köldökzsinórt nem sűrűn szokták fényképezni – pedig gondoljunk bele, kilenc hónapig ezen keresztül tápláljuk a babánkat, azaz igen fontos szerepe van a várandósság során. (Jó, oké a méhlepényt sem feltétlenül nézegetjük a családi fotóalbumban…)

Egy denveri fotós, Monet Nicole úgy örökítette meg a szülés utáni pillanatokat, hogy azokon jól látszik a kékes-fehéres köldökzsinór is – a kapocs, mely összeköti a babát az édesanyjával (pontosabban a placentával) – a szülés utáni néhány percig. Nézd meg a fotókból összeállított, rövd videónkat:

A köldökzsinór
 

A köldökzsinór körülbelül 50 centiméter hosszú, és három érből áll: egy vénából, mely a magzathoz, és két artériából, mely a méhlepényhez szállítja a vért. Feladata, hogy ellássa tápanyagokkal és oxigénnel a magzatot a terhesség ötödik hetétől. Születés után a véráramlás még fennmarad, amíg el nem vágják a köldökzsinórt.

A köldökzsinór elvágása
 

Problémamentes esetben a köldökzsinórt a szülés utáni percekben vágják el – sok helyen apuka is elvégezheti ezt a feladatot, ha szeretné. A WHO szerint legalább harminc másodpercet célszerű várni a köldökzsinór elvágásával, amely komplikációmentes esetekben akár három perccel a szülés után is történhet. Koraszülöttek esetében – amennyiben orvosilag nincs ellenjavallata – legalább egy percet érdemes várni a vágással – a tapasztalatok szerint magasabb lesz a koraszülöttek hematokrit és hemoglobin koncentrációja és jobb lesz a vérnyomásuk is.

Köldökzsinórral kapcsolatos problémák
 

Sok terhességben tapasztalható, hogy a köldökzsinór a magzat lábára, kezére, vagy akár nyakára tekeredik, ahogy a baba forgolódik az anyaméhben. A köldökzsinór rugalmas, a benne futó ereket zselés-kocsonyás anyag védi, képes megnyúlni is, valamint síkos felületének köszönhetően ki is tud lazulni. Az esetek többségében nem okoz problémát, ha a babára tekeredik.

A nyakra tekeredett köldökzsinór az esetek többségében könnyen meglazítható és letekerhető a babáról a szülés során, ám ha annyira szoros a zsinór, hogy akadályozza a baba megszületését, az orvos közbeavatkozik: érfogókkal leszorítja a köldökzsinór ereit, elvágja azt, és világra segítik a babát, mondta el dr. Szakács Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos.

Míg a túl hosszú köldökzsinór könnyebben rácsavarodhat a babára, az is okozhat problémát, ha túl rövid. Ha 20-30 centiméternél rövidebb a köldökzsinór, gondot jelenthet a szülés során, akár lehetetlenné téve a hüvelyi szülést. Előfordulhat még, hogy a köldökzsinóron valódi csomó képződik, vagy trombózis keletkezik benne – ezek sajnos tragikus következményekkel járhatnak, de szerencsére rendkívül ritka szövődmények.

A köldökzsinór a néphitben
 

Egyes kultúrkörökben nagy jelentőséget tulajdonítottak a köldökzsinórnak, melynek régi neve torongy, torongya. Régen például a születés után a bábák csomókat kötöttek az újszülött köldökzsinórjára, majd a gyermek testétől néhány centiméterre elkötötték. Az elkötött rész körülbelül egy hét alatt leszáradt, amit eltettek. A gyermek hétéves korában adták oda neki, és megkérték, hogy bogozza ki. Ha sikerült, leánygyermek esetében azt tartották, ügyes lesz a varráshoz, a fiúgyermek pedig a szerszámokhoz fog jól érteni.

A néphit szerint aki a köldökzsinórját amulettként hordja a nyakában, az szerencsés lesz, a nyakra tekeredett köldökzsinórból pedig azt jósolták, kötél által hal meg az illető. Egy másik hiedelem szerint ahány csomó van a méhlepénnyel maradó köldökzsinóron, annyi gyermeke születik még az asszonynak, más magyarázatok szerint annyi évig nem esik teherbe ismét. Volt, ahol a köldökzsinórt az ajtó sarkában helyezték el, hogy a fiú jó gazda legyen, a lány pedig jó varró. Állapotos asszonyoknak megtiltották, hogy kifeszített kötél alatt bújjon át, mert a hiedelem szerint úgy tekeredik a gyermek nyakára a köldökzsinór, ahogy a nő bújik a kötél alatt, olvasható néprajzi lexikonokban. 

Források: 
Magyar Néprajzi Lexikon
Magyar Néprajz nyolc kötetben
Az emberélet fordulói

Tünde

Köldökzsinórral kapcsolatban ezekben a posztokban olvashatsz még:

Valami gond van a köldökzsinórral

Én vágtam el a kisfiam köldökzsinórját

Két ér volt csak a baba köldökzsinórjában

Köldökzsinórral a nyakamban, Supermanként érkeztem

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>