Már egy jó ideje küzdök súlyproblémákkal, ami hol nagyon zavar, hol kevésbé, de azért igyekszem tenni valamit azért, hogy vagy fogyjak egy kicsit, vagy ha már nem fogyok, legalább ne hízzak tovább… Sokáig jártam személyi edzőhöz, aki nagyon szuper volt, a karantén alatt még online edzéseket is tartott. Nem vele volt a baj, hanem az én kitartásommal, a sok kifogással és nyafogással…

Aztán június elején a Facebookon szembejött velem egy régi barátnőm posztja, melyben lelkesen számolt be egy online „fogyókúrás” programban elért sikereiről. (Direkt tettem idézőjelbe a fogyókúrás szót, mert ez a program annál sokkal több, mint kiderült.) Jelentkeztem én is a Nagy Súlyrakezdő programra (mivel több mint 15 kiló felesleg van rajtam, a többféle lehetőség közül ez az, ami nekem való).

Nem a fogyás a cél…
 

Amikor megfogalmaztam, hogy mit is szeretnék, az első gondolatom az volt, hogy én nem akarok keményen fogyókúrázni, nem akarok megint irreális célokat kitűzni magam elé, egyszerűen csak mozogni szeretnék – többek között azért is, mert a csípőm már igencsak jelez, és marha ciki úgy feljönni a harmadikra gyalog, hogy utána kiköpöm a tüdőmet. (Jó, persze nyilván jobban mutatnék 10-20 kilóval könnyebben, de igazság szerint nem az motivál, hogy megint vékony legyek, mint fiatal koromban…)

Apropó, motiváció… Az elmúlt évek alatt rájöttem, hogy nekem fontos, hogy legyen valaki vagy valami, ami inspirál, ami tovább visz, ha már a gonosz manók az agyamban folyton le akarnak beszélni arról, hogy mozogjak… Ez a program támogató közösséget is ígért, bár akkor még nem tudtam, hogy ez tulajdonképpen mit is jelent.

A kezdetek
 

A nyolchetes program június 24-én indult, előző héten állapotfelmértünk, és a személyes fiókba feltöltöttük az eredményeket: súly, derék-, csípőbőség, combkörfogat, illetve az állóképességet, fittséget mérő feladatok eredményeit. Ezek az eredmények a csoporttagok előtt nyilvánosak. Aki akart, feltölthetett egy szemből és egy oldalról készült fürdőruhás fotót és egy úgynevezett motivációs ruhában készítettet, ezekhez a képekhez csak a feltöltő fér hozzá. (Hálistennek!)

A rendszer csoportokra osztotta a program résztvevőit, én a Felmosás csoportba kerültem, de van Füvesítés, Duguláselhárítás, Befőzés, Stoppolás csoportnév is, meg még egy jó pár ilyen. A csoportom résztvevőinek eredményeit nyomon tudom követni – és összehasonlítani a sajátoméval. (Tudom, görény dolog, de megnyugtató volt látni, hogy másnak sem 90-60-90-esek a méretei… Nem vagyok egyedül!)

Edzések
 

Hetente három online óra érhető el – a Nagy Súlyrakezdőben két pilates és egy erősítő óra (mely semmiféle ugribugri, túlsúlyosaknak veszélyes részt nem tartalmaz) van az első négy hétben, utána egy pilates és két erősítés lesz – méghozzá úgy, hogy egy-egy óra csupán két vagy három napig érhető el. Azaz hétfőnként felkerül a pilates, amit kedd éjfélig lehet elvégezni, utána már nem lehet hozzáférni. Szerdán jön az erősítés, amit csütörtök éjfélig csinálhatunk meg, pénteken ismét pilates, ezt vasárnap éjfélig lehet tolni. Egy-egy edzést többször is el lehet végezni, amíg elérhető.

Minden egyes végigcsinált edzés után pontot kap a felhasználó, amely beleszámít a csapatok közötti versenybe is, plusz mindenkinek gyűlik szépen a saját pontszáma. (Persze lehet csalni úgy, hogy megy a videó a laptopon, a felhasználó pedig csokifagyit majszol, miközben ezalatt a Jóbarátokat nézi a tévében – csak épp ennek semmi értelme nincs…)

A saját csoportnál azt is lehet látni, ki melyik napon csinálta (vagy nem csinálta) meg az edzést. (Valahol ez is segít abban, hogy ne sunnyogjuk el az edzést.) Döbbenet, nálunk van egy lelkes csapattag, aki minden áldott nap megcsinálja az edzést (innen is üzenem, hogy felnézek rád!). Én egyelőre azt a célt tűztem ki, hogy heti hármat edzek így vagy úgy…

Motiváció
 

Az is motiváló, hogy ha ránézek a versenytáblára, és látom, hogy egy pont választ csak el az előző csapattól, sokkal nagyobb kedvvel állok neki az edzésnek, mert jó érzés, hogy nemcsak magamért teszem, hanem a csapatért is (még akkor is, ha igazából ennek nincs jelentősége). Hiába, a versenyszellem bennem van… A programban részt vevőknek zárt Facebook-csoportjuk van, ahol tapasztalatokat cserélünk, megosztjuk sikereinket és kudarcainkat, biztatjuk egymást.

Online edzés
 

Bár itthonról dolgozom, én osztom be az időmet, de nagyon tetszik, hogy nincsenek fix edzésidőpontok, oda teszem be a 40 perces edzéseket, amikorra szeretném/kedvem van. A másik, hogy nem kell hozzá semmit megvenni, se súlyzókat, se csilivili edzőruhát. (Én a ló túloldalára átesve előszeretettel tornázok egy szál bugyiban, így nincs átizzadt edzőcucc, amiket moshatnék minden alkalommal.) Mondjuk az első edzésen sírtam a látványtól, amikor alkartámaszban leért a löttyedt hasam a földre, és a gyűrődő narancsbőr sem szép látvány. Viszont valahol motiváló ez is.

Az első alkalmakkor úgy éreztem, puhány vagyok, nehezen mentek a tökegyszerű gyakorlatok is – viszont adott egy kis plusz erőt a felvételekre több ízben besétáló fekete-fehér macska… Aztán ahogy kezdtem megérteni a pilates lényegét, úgy ment egyre és egyre könnyebben, sőt, azt vettem észre, hogy egyéb tevékenységeim során is eszembe jut befeszíteni az alhasam.

Hé, kimaradt a torna!
 

Múlt héten eljött az a nap, amikor – bár beterveztem – úgy jött ki a lépés, hogy nem volt időm Nóri erősítő óráját megcsinálni. (Sajnos nincs bennem akkora kötelességtudat, hogy egy egész napos meeting után este 9-kor nekiálljak még tornázni…) Már másnap reggel várt a postafiókomban egy email, amin elsírtam magam...

Nem lecseszés volt, nem erőltetett motivációs levél, hanem mélységesen emberi, barátságos és kedves, mégis ösztönző. Nem arról szólt, hogy mennyire béna vagyok, nem puffogtatott olyan közhelyeket, hogy menni fog, ne add fel, hanem pont azt magyarázta, hogy hogyan jut el az ember odáig, hogy feladja a programot, és konkrét, hasznos tanácsokat adott, hogy mit tegyünk, ha úgy érezzük, kiégtünk, feladjuk. Nem számít, hogy eddig mindig ez történt. Nem számít, hogy mit érzünk. Megyünk tovább apró lépésekkel. És bár én nem érzem, hogy kiégtem volna, és eszemben sincs feladni, számomra is motiváló volt ez a levél…

Eredmények
 

Pedig lett volna okom rá, hogy feladjam, mert – bár kifejezetten tanácsolták, hogy a mérleget tegyük el valahova és ne álljunk rá egy darabig – én nyilván nem fogadtam szót… Ebből lett ez:

„Képzeld, két hete tornázom, és már két kiló változás van a súlyomban! Felfelé…”

Szerencsére sikerült ezt kellő humorral kezelni, és ezek után tényleg kivontam a forgalomból a mérleget…

Szerdán kaptunk egy újabb levelet, hogy itt a félidő, álljunk meg egy pillanatra, és nézzük meg, hol tartunk most. Felhívták a figyelmet arra, hogy nem a súlyváltozás a lényeg. (Hálistennek.) Az esélytelenek nyugalmával mérlegeltem tehát magam (immár legálisan), és bár meg voltam róla győződve, hogy a két hete mért többletsúly maradt, a mérleg azt mondta, az eredeti súlyomhoz képest 10 dekát fogytam! Micsoda siker! (Tényleg az!)

És akkor jöttek a centik. Többször ellenőriztem, mert nem akartam hinni a szememnek (pedig az oldalon lévő táblázat, ha beviszed az adatokat, feketén-fehéren megmondja, mennyi a különbség). Nos, a csípőmből ugyan csak egy centi ment le, de a derekam és a combkörfogatom is 4,5 centivel lett kevesebb. És ami ennél is fontosabb: jobban érzem magam!

Étrend
 

A programhoz elő lehet fizetni heti étrendre is, melyből 1500, illetve 1800 napi kalóriás változat érhető el. A menüben nemcsak az adott napi ételek vannak feltüntetve, receptek is találhatók a csomagban, de ami a legjobb: nyomtatható bevásárlólista is a rendelkezésre áll, ami alapján meg tudjuk venni a heti hozzávalókat. Egyelőre barátkozom az étrenddel, arra még nem tudtam magam rávenni, hogy rendszeresen főzzek és előre készüljek kajákkal. Egyelőre marad a korábban bevált kalóriaszámlálás. De azt gondolom, hogy ha jól megy a mozgás, muszáj lesz az étkezési szokásaimon is változtatni, ha igazán látványos eredményeket szeretnék elérni.

Mivel az idei nyár összes nyaralását lemondtuk, így hiába vettem csodaszép fürdőruhát, nem kell benne parádéznom, és a barátnőm jövő heti esküvőjére a koszorúslány ruhát is sikerült a jelenlegi testemre alakítani, nem hajt a tatár, hogy rövid idő alatt sokat fogyjak. Rendszeresen mozgok, jobban fogok figyelni a kajára, és egyszerűen csak élvezem, amit csinálok. Azért hajrá, Felmosás csapat!!!

Tünde

Fogyókúrás tapasztalatokról itt is olvashatsz:

Mikor fogysz már le?!

Elég a kifogásokból! Gyerek mellett is lehet edzeni!

Kifogások miatt nem kezdem el a fogyókúrát

Ami a másik tányérján van, az nem a tied!

Nem akarok több visszérműtétet, inkább lefogyok!