fogyókúra gyerünk anyukám Tünde

Nyáron meséltem nektek arról, hogy elkezdtem egy fogyókúrás-életmódváltós programot (sajnos egy időre fel kellett függesztenem, de újrakezdtem, majd erről is beszámolok később). Még mindig annyira tetszik ez az egész, hogy mindent meg akartam tudni róla: honnan jött az ötlet, kik dolgoznak a háttérben és mi a titka a sikerüknek. A Gyerünk, anyukám! alapítójával, Kádár-Papp Nórival beszélgettem.

Mikor és hogyan indult el a program?

Kádár-Papp Nóri: A Gyerünk, anyukám! Önsegítő projektként indult 2014-ben, amikor az ikreim 10-11 hónaposak voltak. Nagyon intenzív volt az első pár hónap, kétéves nagy testvérrel, az ikrek egyikének korai fejlesztésével. Sem időm, sem kedvem nem volt foglalkozni magammal. Csak futottam a bölcsőde, a korai fejlesztés és a napirend után. Vagy elől… Így sikerült nagyjából húsz kilót híznom a születésüket követő egy évben, köszönhetően a rendszertelen étkezéseknek és alvásnak. Nagyon sokáig lebegtem ebben a helyzetben: hordtam a terhesruháimat, mert azt gondoltam, a 44-es méret csak átmeneti, de közben semmilyen tervem nem volt arra, hogy mikor és miért fog ez a helyzet megváltozni. Több kísérletet tettem az otthoni tornázásra, de olyan rosszul éreztem magam a bőrömben, hogy rendszeresen választottam mozgás helyett valamelyik kedvenc sorozatomat.

Az i-re a pontot két hatalmas és persze képletes pofon tette fel. Jelentkeztem két helyre is, ahol 12 hét alatt vállalták edzővel és étrenddel, hogy a reklámarcokat formába hozzák. Az egyik helyen a like-ok száma döntött és ott nagyon mélyre süllyedtem a saját mércém szerint, elkezdtem megkérni az ismerőseimet…

Végül egyik helyen sem engem választottak, de akkor valami megváltozott. Szép lassan rájöttem, hogy nem várhatom mástól, hogy megoldja az életemet helyettem. Ezzel a tapasztalással vágtam neki sokadszorra az életmódváltásnak, és innen már nem volt megállás.

Mi adta az ötletet?

Kádár-Papp Nóri: Miután a saját szülés utáni regenerációmat végigcsináltam nagyjából egy év alatt, rájöttem, hogy mennyien lehetnek olyanok, akik ugyanilyen mélyről indulnak. Vagyis indulnának, de esélyük sincs egy vagy több pici mellől többféle tanfolyamra, órára eljutni. A szülés utáni regeneráció komplex, több fontos területe van. Akkor gondoltam először arra, hogy én ebben szeretnék másoknak segíteni úgy, hogy ki se kelljen otthonról lépniük. Mert ez az első és a legnagyobb akadály a legtöbb esetben. 2014-ben magyar nyelvű weboldal még nem foglalkozott az átfogó szülés utáni regenerációval.

Miben változott a kezdetek óta az egész?

Kádár-Papp Nóri: Az első weboldalt még én szerkesztettem Wordpressben, és heti két élő órát tartottam. A következő verzió 2015-ben készült el, ezt már egy fejlesztő csapat csinálta. Itt napi három élő órával működtünk hétfőtől péntekig. Egy maroknyi csapatot szerveztem, néhány edzőt, akik mind nők, és a legtöbben anyukák voltak.

Az élő órákhoz kapcsolódó magas motiváció tézise is megdőlni látszott, és ahogy egyre jobban megismertük a közönségünket, őket meghallgatva alakítottuk ki a mostani rendszerünket. Ami még egyáltalán nem biztos, hogy az utolsó. Szeretünk és merünk is nagyokat változtatni, valahogy mindig azt érezzük, hogy a Gyerünk, anyukám mint termék nincs kész, és rengeteg lehetőség van benne.

A mostani logikában az egyedül is motiváltan tornázók 30 napos videótárra tudnak előfizetni, ahol hetente frissülő órák közül választhatnak. Azoknak pedig, akiknek kell a közösség, az együtt haladás élménye, egy évben hatszor indulnak 8 hetes programjaink a szülés utáni regenerációtól, a pilatesen, jógán át egészen a legkeményebb saját testsúlyos edzésekig, és a futásig.

Kik a csapattagok?

Kádár-Papp Nóri: Az edzők mellett a szűk stáb a cég- és tettestársam, Orbán Kati, az irodavezetőnk Lukács Kati (aki a tornászaink közül került ki), Bodon Judit készíti az edzésekhez választható változatos, családbarát, és nagyon jól tervezhető 1500, illetve 1800 kalóriás mozaikétrendjeinket, Mogyorósi Kriszta vezeti a videók gyártását (amellett, hogy csodás Latin Fitnesz órákat tart), Harcsik Dóri a csoportjaink hangulatfelelőse, a kihívások, játékok kreatív agya (ő is aktív tornázó), Evetovics-Balla Hanka, a futóedzőnk, aki az összes futóprogram szakmai felügyelője és a futók tyúkanyója, illetve Szilágyi Dia, aki a hirdetéseinkkel dolgozik, de szerencsére sok ötletelésben is benne van.

Mit kell tudni a programokról? Ki a célközönség? Van-e fejlődési lehetőség? Egymásra épülnek a programok?

Kádár-Papp Nóri: A programok logikája minden erősségi szinten ugyanaz. Heti három edzés, az első hétfőn és kedden, a második szerdán és csütörtökön, a harmadik péntektől vasárnapig indítható el. Ebben az intervallumban bármennyiszer el lehet indítani a videókat, viszont a határidő után már nem, akkor érkezik a következő edzés.

fogyókúra gyerünk anyukám Tünde

A szülést követő 6. héttől lehet csatlakozni, és akár 1,5 évig lehet a rendszerünkben úgy tornázni, hogy a tornázónak nem kell kétszer ugyanazt a programot csinálnia. Alapvetően a szülés utáni állapotra, testre, életre építettük a rendszert, de egyre többen csatlakoznak babavárás előtt, sőt, megjelentek az apukák és a nagymamák is az óráinkon.

A programok öt erősségi szinten érhetőek el, fokozatosan és folyamatosan lehet velük erősödni.

Mi az erőssége szerintetek a Gyerünk, anyukám programjainak?

Kádár-Papp Nóri: Én azt hiszem, hogy az igazi erősség nem is a torna, hanem a közösség és még inkább a sorsközösség. Anyukák tudnak egymáshoz úgy kapcsolódni, hogy nem a gyerek élete és programja a szervező elv. Egy szelet az életükben, ami róluk szól, értük van.

Az pedig, hogy sportolhatnak, már csak hab a tortán. Nem vagyunk szekta, nem akarunk mindenkit 50 kilóra fogyasztani vagy maratonra küldeni. Azt valljuk, hogy a sport egy ugyanolyan része az életnek, mint a társas kapcsolatok, háztartás vagy munka. Nem büntetés és nem is az életünkre rátelepedő hatalmas szörny.

Segít kiereszteni a fáradt gőzt, karban tartani a testet és a lelket. Nem több, de nem is kevesebb. És úgy tűnik, hogy ezek az általunk vallott elvek népszerűek…

Milyen terveitek vannak még?

Kádár-Papp Nóri: Éppen egy új, érdekes hazai irányon gondolkozunk, de még csak a gondolatkísérlet szintjén vagyunk, április óta fut a koncepciónk svájci változata, és nem titkolt szándékunk, hogy Európában máshol is „fertőzzünk”.

Milyen visszajelzéseket kaptok?

Kádár-Papp Nóri: A visszajelzések nagyon jók és nagyon sokat segítenek, hogy minden nap örömmel és motiváltan dolgozzunk. A mai napig körbeküldi a csapat ezeket a leveleket. Ezekből sosem elég! Kaptunk már hírt régen várt baba megfoganásáról, hatalmas fogyásról, de a kihűlőben lévő szexuális élet feléledéséről is.

Hány felhasználótok volt idáig?

Kádár-Papp Nóri: Az oldalunkon összesen eddig 42 ezren regisztráltak. Sajnos persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki tornázik is, de szép szám. Érdekes és egyáltalán nem meglepő, hogy közel 15 ezren a karantén időszaka alatt regisztráltak. Heti szinte több ezren aktívak az oldalunkon.

Van olyan konkrét történet, amit a legnagyobb sikernek tartotok?

Kádár-Papp Nóri: 2019-ben a Magyar Szabadidősport Szövetség felkérésére neveztünk az Európai Sporthéten a #BeActive díj Local Hero kategóriájában és a nemzetközi szakmai zsűri nekünk ítélte az első helyet. Ez az első nemzetközi elismerése a projektünknek, amire nagyon büszkék vagyunk.

Ha valaki „kiesik”, azaz abbahagyja a programot, szokott jelezni nektek ennek okáról? (Pl. egészségügyi, stb.)

Kádár-Papp Nóri: Igen, ezekről az esetekről sokszor kapunk visszajelzést. Akár azért, mert csak beszámolnak, hogy mi történt, de sokszor küldjük például vizsgálatra a tornázókat egy-egy egészségügyi problémával.

Ha valaki megsérül, pl. eltöri valamijét, és épp a program közepén tart, van-e lehetőség valamilyen módon a pótlásra, vagy elveszett a program?

Kádár-Papp Nóri: Ezeket a helyzeteket igyekszünk nagyon rugalmasan kezelni. Egyetlen dolog fontos nekünk, hogy a résztvevő azonnal jelezzen és nem hónapokkal később. Nekünk nem az a fontos, hogy a pénztárcánkban legyen a pénze, hanem az, hogy kompromisszumok nélkül, egészségesen tudjon velünk tornázni.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

Fogyókúrás cikkeinkből...

Négy hét alatt fogytam tíz dekát, hurrá!

Így fogytam le 24 kilót 3 év alatt

Elég a kifogásokból! Gyerek mellett is lehet edzeni!