Center etetés kisbaba

A nyolcvanas évek eleje.

Megszületett! Kislány!

Kaja óra szerint reggel hatkor, tízkor, egykor, négykor, hétkor és este tízkor.

Egyhetesen még csak napi 1,5 dl tea és napi 450 g anyatej a betevő falat. Szoptatni egyszerre kizárólag egy mellből szabad, óra szerint. Aztán (nem is olyan) lassan a tea mennyisége nő, a tejé csökken, és megérkeznek az első zöldséglevek.

Öthetesen alma, narancs és paradicsom debütál egy héten belül. Sok tea fogy.

Hathetesen répalé és az első mosoly ideje van.

Jött a banán, a krumpli a zöldbab és a vegyes zöldség Az első hangos nevetés talán a meggy, az ananászos pehely, vagy a borsó evése közben hangzott fel.

Mire három hónapos, van gríz, piskótás tej, őszibarack, túró, sajt, tojássárgája, csirkehús, sőt, kakaó és karamell is szerepel az étlapon. A tej a cumisüvegben ekkor már háromnegyedes tehéntej.

4 hónaposan a spenót, a máj és a ribizli turmix ideje is elérkezik.

5 hónaposan 2 dl kakaó vagy karamell nyitja a napot már színtejből, és eljön a vaníliás krémtúró valamint gyümölcsízű túróhabok ideje. Szőlőlé, csokis pehely, tészta, kelkáposzta, karalábé és minden magyar gyerek kedvence: az első túró rudi is becsusszan.

Félévesen jöhetett a tojásfehérje és a mézes tej. A hozzátáplálás befejeződött, gyakorlatilag mindenevő lett a kicsi.

Aztán eltelt két-három évtized, és a fenti babanaplóban sorolt etetési irányelvek elavultak. Ma az első fél évben a minél további kizárólagos szoptatás, vagy a speciális tápszerek adásának korát éljük. A hozzátáplálást teljesen más korban és ütemben kezdjük és folytatjuk.

Gyerekként én a fentieket fogyasztottam az első fél évben. Anyaként az első fél évben kizárólag szoptattam.

Harminc év múlva vajon a lányaim is olyan kuriózumként fogják fogadni az ő hozzátáplálásukról írt feljegyzéseimet, ahogy én forgattam babanaplómat?

Vajon húsz év múlva mi lesz a hozzátáplálási (t)rend?

Center