Bár hatéves korig a szakemberek szerint nem túl szerencsés döntés okostelefont adni a gyermekek kezébe, mert a közelre nézés ronthatja a látást, egy mobiltelefon-gyártó cég legfrissebb kutatása azt mutatja, az ajánlást nem tartják be a szülők: minden második hároméves gyermek használ mobiltelefont, a három-hatéves korosztály 90 százaléka pedig rendszeresen telefonozik. A gyermekek szemének fejlődésére pedig károsan hat a túl korai/túl sok kütyüzés – mondja Dr. Szabó-Jóföldi Fanni gyermekszemész rezidens.

Mit nézzen a gyerek?

A mai világban nehezen megvalósítható, hogy teljesen eltiltjuk gyermekeinket az okoseszközök használatától. Ha nem a teljes tiltás pártján állunk, érdemes arra odafigyelni, hogy lehetőleg minél nagyobb képernyőt nézzen a gyermek – például mobiltelefon helyett tévét –, mert ez kevésbé hat negatívan a gyermek látására.

Minél kisebb  ugyanis egy eszköz képernyője, annál közelebbről nézzük, amely pedig ártalmas lehet, mivel ilyenkor a szem belső izmai megfeszülnek, tehát folyamatosan dolgoznak. Emiatt rövid távon fejfájás és szemfájás jelentkezhet, hosszú távon pedig a látásromlás ütemét gyorsíthatja a folyamatos közelre nézés, főleg 12 év alatti gyermekeknél, akiknél a látásfejlődés még nem fejeződött be – tájékoztat a gyermekszemész.

Esti mobilozás

Ha a gyermek kezében este, lefekvés előtt is mobiltelefon van, nehezebben megy majd az elalvás. Egyrészt azért, mert a telefon kék fényt bocsát ki, amely a természetes alvás-ébrenlét ciklusunkra negatív hatással van, másrészt a telefonozás stimulálj az agyat, ami éberré, nem pedig álmossá tesz bennünket. A kék fény ezen kívül a látásromlást is fokozhatja. Érdemes tehát legkésőbb egy órával lefekvés előtt letenni a telefont.

Mennyit kütyüzzön a gyerek?

Hatéves korig nem javasolják a szakemberek az okostelefon-használatot, de nagyobb gyerekeknél is érdemes húsz perc képernyőidőt maximalizálni. A nagyobb gyermekek esetében, akik például iskolai feladatokhoz is használják a mobiltelefonjukat, hasznos, ha húsz perc képernyőnézés után húsz másodpercig a távolba néznek, mert így a szem izmai kicsit meg tudnak pihenni - javasolja dr. Szabó-Jóföldi Fanni gyermekszemész.

Tünde

Gyermekszemészeti témában itt írtunk még:

Anya, én most megvakulok?

Így veheted észre, ha a gyermeked nem lát jól

Fejfájást, migrént okozhat a rejtett kancsalság

Kancsalság: szemüveg vagy műtét?

A szülőn is múlik a gyerek látása

Akkor kapjon a gyerek kontaktlencsét, ha tud vigyázni rá