Tünde interjú szemész gyerekszemész műtét látás

Van olyan szemizom műtét, amelynek a hatékonyságát nagymértékben fokozza, ha a műtét előtt 2-3 évet várnak, és ezalatt „előkezelik a gyermeket”. Gyerekeknél szemészeti műtétek csak altatásban végezhetők, ez pedig rizikós, és mint minden műtét, ez is kockázatot jelenthet. Ezért a szemműtéteket is csak alapos megfontolás után szabad elvégezni. Gyermekszemészeti műtétekről kérdeztük dr. Hangyál Éva szemész főorvost.

Milyen szemészeti műtéteket végeznek Magyarországon?

Dr. Hangyál Éva: A gyermekszemészetben az apró műtéteket leszámítva (árpa, uszodaszemölcs, dermoid ciszta /szemkörnyéken megjelenő fejlődési rendellenesség/) zömmel kétféle műtétet végeznek: a leggyakoribb a szemizom műtét (kancsalság elleni műtét), és kevesebb a veleszületett szürkehályog, a veleszületett zöldhályog, vagy egyéb fejlődési rendellenesség rekonstrukciója.

Van rizikója ezeknek a műtéteknek?

Dr. Hangyál Éva: A legfontosabb tudnivaló, hogy bármilyen kicsi is a műtét, mivel gyermekről van szó, mindenképpen altatásban kell végezni. Azonban gyermek esetén az altatást csak akkor alkalmazzuk, ha muszáj, ha feltétlenül szükséges. Tehát például egy árpaműtét a felnőtteknél egyszerű ambuláns beavatkozás: kap egy érzéstelenítő injekciót, megnyitjuk az árpát, meg is gyógyult. Egy két-hároméves gyermeket ehhez a beavatkozáshoz el kell altatni. Ha egy árpa a szemhéjban  – orvosi kifejezéssel -  „letokolódik”, semmi baj nem történik. Ilyenkor kell azt mérlegelni, hogy melyik a jobb: ha a szemhéjban ott van egy látást nem veszélyeztető árpa, vagy vállaljuk a kockázatot, és belevisszük a gyereket egy altatásba, amely akár szövődményekkel és mellékhatásokkal is járhat.

Mi alapján döntik el, hogy műteni kell a gyereket, vagy sem?

Dr. Hangyál Éva: Kisműtétek esetében a kockázat és a várható eredmény összehasonlításával döntjük el, hogy operáljuk-e. Az egyéb műtétek, pl. szemizom műtétek ma már az egynapos sebészet keretén belül megoldhatók: tehát a gyermek befekszik reggel, délelőtt megtörténik a műtét, este, amikor felébredt, mehet haza. Majdnem minden kórházban megengedik, hogy a szülő a gyermekkel legyen. Természetesen a műtőben nem, de a műtét előtt, majd a műtét után ott lehet a kicsivel, foghatja a kezét, mellette lehet.

A szemműtétek után gyakran bekötik a szemet. Ez minden esetben így van?

Dr. Hangyál Éva: Az orvos dönti el, hogy leköti-e a szemet vagy nem. Én jobban szeretem a műtét után bekötni a szemet – de csak arra az időszakra, amíg a gyermek ébredezik. Ilyenkor ugyanis féléber állapotban, öntudatlanul is belekaphat a szemébe. Amikor teljesen felébredt, a kötést levesszük, a kórházat már enélkül hagyja el.

Fáj egy szemizom műtét?

Dr. Hangyál Éva: A szemizom műtét nem szokott később fájdalmat okozni. A szemizom műtéteket kötőhártyán át végezzük, tehát a gyerek arcán nem lesz heg. Nyomtalanul gyógyul, csak a szemészek látják nagyítóval, hogy a gyermeknek szemműtéte volt.

Műtét után szemüveg sem kell a gyereknek?

Dr. Hangyál Éva: A kancsalságműtétnél mindig el szoktuk mondani, hogy a szemüveges gyerekek egy részénél nem a „szemüveget operáljuk le” a gyermekről, hanem csak a szem állását befolyásoljuk, tehát nagyon sokszor műtét után is szemüveges lesz a gyermek, viszont megszűnik a kancsalság.

A kancsalságot megszüntető műtét egy alkalommal elég, vagy további műtétekre van szükség?

Dr. Hangyál Éva: A kancsalságot megszüntető műtétek tekintetében két iskola elveit lehet követni: az angolszász, illetve a német iskolát. Mi a német iskola elveit követjük: először megtanítjuk a gyermeket látni, a két szemét együtt használni, és amikor már ehhez hozzászokott a speciális, prizmás szemüveggel, akkor állítjuk műtéttel a két szemet megfelelő irányba. Az agy ekkor már egy megszokott helyzetet kap: addig a szemüveg vetítette oda a képet, most pedig a szem állása vetíti be a képet, tehát már tudja használni a gyermek. A prizmával előkezelt gyerekek 90 százalékánál a műtét végeredménye tartós, tehát nem fog újra kancsalítani. Akinek nagyon nagy mértékű a kancsalsága, ez az arány csak 60 százalék, így náluk gyakrabban lehet szükség további műtét(ek)re.

A másik esetben, ha előkezelés nélkül operálják meg a gyermeket, az agy hirtelen nem tudja, hogy mit kezdjen két közel egyforma képpel. (Addig ugyanis a kancsalság miatt két különböző képet kapott az agy, melyből az egyiket használta, a másikat kitörölte.) Ha két közel azonos kép van, az majdnem olyan, mintha kettős látása lenne, nem tud vele mit kezdeni az agy, ezért a szemizmokat megfeszítve eltolja a két szemet egymástól: újra meg újra kialakul a kancsalság, amit újabb és újabb operációkkal kell megszüntetni. Én azt gondolom, hogy nem mindegy, hányszor tesszük ki altatásnak altattatom el a gyermeket, hányszor nyúlok hozzá a szeméhez, tehát inkább rászánom azt a 2-3 évet, amíg az előkezelés tart. Általában 2-3 éves korban kezdjük el az előkezelést, ha szükséges, így hatéves korra már operálható állapotba kerül a gyermek szeme. Tehát mire az iskolába kerül, egy jó kis szemüveggel, prizma és ragasztás nélkül el tudja kezdeni a tanulást.

Mi a helyzet a szürkehályog műtét esetében?

Dr. Hangyál Éva: A szürkehályog műtétet, ha veleszületett, születés után nagyon hamar el kell végezni, hogy a látásfejlődés tudjon alakulni, hiszen ha sötét van bent, és nem megy be a kép, akkor tönkremegy az a szem. Azt, hogy ez műlencse beültetéssel vagy műlencse beültetés nélkül történik, befolyásolja a gyermek kora és egyéni adottságai. Ez a műtét hosszabb kórházi bent fekvést igényel, és természetesen hosszú rehabilitációs időt: éveket. Ebben az esetben – ha ki kell venni a gyermek szemlencséjét, és ezt ilyenkor a szemüveg pótolja – műtét után kell megtanítani a szemnek azt a látási funkciót, amit az egészséges gyermek megszületése pillanatában elkezd tanulni. Vagy ennek a műtétnek a során, vagy később műlencsét szoktak beültetni. Szemüveg ebben az esetben is kell műtét után, de már egy kevésbé vastag lencse is elegendő a továbbiakban.

Mikor derül ki, ha a gyermeknek veleszületett szürkehályoga van?

Dr. Hangyál Éva: Általában 2-3 hónapos korban kerülnek el ezek a gyermekek a szemészhez, diagnosztizálásra. 

Lehet tudni, hogy miért alakul ki a veleszületett szürkehályog?

Dr. Hangyál Éva: Lehet. Genetikus ok miatt, valamint anyagcsere-betegségek (enzimhiány) velejárójaként, de a leggyakoribb feltételezhető ok az anya terhesség alatti fertőzése.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?