gyereknevelés szobatisztaság

Van egy majdnem négyéves kisfiam, aki egy hét múlva óvodás lesz. Nappalra már bő egy éve szobatiszta, viszont mind a délutáni, mind pedig az éjszakai alváshoz szüksége van a pelenkára. Februárban már volt három hét, amikor a délutáni alváshoz nem kellett pelus, (akkoriban maximum másfél órát aludt délutánonként) és néhány éjszaka is száraz maradt. Büszkén újságoltam a családnak, hogy ez milyen jó, ez már tuti így marad, a lányaimnál is így volt ez pár évvel ezelőtt. Egyben meg is könnyebbültem, mert tudtam, hogy szeptemberben oviba megy, nem kell majd izgulni, hogy is szokunk le ovikezdésre a pelenkáról. Oh, én kis naiv.

Jött a március, a jobb idő, sok játék kint a levegőn, otthon tanulás a másodikos és harmadikos lányokkal. Kisfiam újra jó hosszan aludt ebéd után, és bizony a hosszú, mély pihentető alvás magával hozta a pelust újra. Nem ébredt fel sem arra, hogy bepisilt, sem pedig arra, hogy benne fekszik a nedves ágyneműben. Egy pár napig próbálkoztam, hátha csak átmeneti visszaesésről van szó, de végül visszaadtam rá a pelenkát alváshoz. Végülis van még időnk, erőltetni nem szabad, hiszen még nem jár közösségbe, és én az örök optimista és reménykedő úgy gondoltam, biztosan megérik erre magától, mire eljön az óvodakezdés időpontja. A nyáron természetesen beszélgettünk az oviról, várhatóan mi hogy fog történni, sokszor szerepjátékoztunk. Általában kisfiam javaslatára én voltam a  kisfiú és ő vagy az anyuka vagy az apuka. Ilyenkor eldicsekedtem néha, hogy "képzeld apa vagy anya, ma már pelus nélkül aludtam".

Kaptam tanácsokat barátoktól, sőt óvó nénitől is, hogy vegyem le róla a pelust, majd felébred. Ugye ezt már próbaltuk korábban, de nálunk nem járt sikerrel.
Sajnos az állami ovik nem engedik a pelenkát alváshoz. Nem elvárható, hogy pelenkázzanak, ez egyértelmű. (Hiszen sok gyerekre kevés felnőtt jut, nincs rá kapacitás. Bár átgondolva nem tartom időigényesebbnek felsegíteni és lesegíteni a pelenkát, mint lehúzni és elcsomagolni a pisis ágyneműt.) De aki fel tudja húzni magának a belebújós pelust? Ez vajon miért nem lehet opció? Hiszen az alvás alatti vizeletvisszatartás egy hormonok által vezérelt folyamat. Tudom, van kisgyerek, akinél beválik a leveszem-hagyom bepisilni módszer. De aki fel sem ébred rá? Felébresztik majd édes álmából, ha észreveszik, hogy nedves körülötte minden? A szülőnek pedig minden nap haza kell vinnie kimosni és másnap visszavinni a tiszta ágyneműt? Vagy ne aludjon bent a gyerek? Ez utóbbi lehetőséggel a szülők többsége nem tud élni. Mi lehet mindenki számára elfogadható, gyerek-, szülő - és intézménybarát megoldás?

Ezen gondolatok körül forogva bíztam abban, hogy mire szükséges lesz, megérik arra a kisfiam, hogy a délutáni alvást pelenka nélkül abszolválja. Próbáltam elengedni a témát és hinni benne, hogy megoldódik a problémánk óvodakezdésre.

Hope

Szobatisztasággal kapcsolatban itt olvashatsz még:

Se vécébe, se pelenkába nem akart kakilni a kisfiam

Nővérem a babzsákfotelt használta vécének

Hároméves lányom nem hajlandó bilibe pisilni

Még mindig pelenkát kér éjjelre a négyéves

Hat hónaposan bilibe kakil Izabella

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?