Kép: Stockfresh

A babák általában 18-32 hónapos korukban érnek meg a szobatisztaságra. Az angol házaspár, Finn és Raluca Oniciuc hathónapos csemetéje azonban még a szakembereket is ámulatba ejti. Ugyanis jelzi, ha eljött a biliztetés ideje.

Izabella nemes egyszerűséggel kijelenti: “bú-bú”, ha úgy érzi, hívja a természet, szülei pedig azon nyomban ráültetik a kisedényre. A csöppség elképesztő tudománya nem merül ki azonban ennyiben. Speciális, “e-e” hangjelzéssel képes azt is a szülei tudtára adni, ha éhes. Mamáját “a”, papáját pedig a “ger” “hívójelekkel” szólítja magához.

A 26 éves Raluca nem gügyögve beszél Izabellához, hanem felnőttként kommunikál vele. Szerinte a baba jól reagál az elhangzottakra, mivel már születésétől fogva sok figyelmet kap. A papa szerint az is hozzájárulhatott a csodagyerek-számba menő jelenséghez, hogy Izabella a mama pocakjában Mozart varázslatos dallamait hallgatta.

Izabella már most rendelkezik mindkét fontos tulajdonsággal, ami a szobatisztasághoz kell: jó időzítés és kommunikációs képesség. Éppen ezért a kicsiket akkor célszerű szobatisztaságra szoktatni, ha testileg és érzelmileg is megértek rá. Egyes szakértői vélemények szerint a szoktatási folyamat erősítheti a szülő-gyermek kapcsolatot, főleg ha segítségül hívjuk humorérzékünket és pozitívan állunk a dolgokhoz.

Több államban – például Indiában, Kenyában és Grönlandon – általános gyakorlat a szobatisztaságra nevelés, azonban több nyugati orvos arra figyelmeztet, hogy 12 hónapos kor előtt lehetőleg ne lássunk ennek neki, mert ágybavizeléshez vezethet a későbbiekben.

A kicsik többsége először a nappali vizelettartást tanulja meg jellemzően 2-3 hónap alatt, a délutáni pihenő alatti és az éjszakai szobatisztaság elérése több hónapot vagy akár évet vehet igénybe.

Bicse

Forrás