A kórház neve: Vaszary Kolos Kórház, Esztergom

A szülés időpontja: 2020 01.

A kórház állapota: Felújítandó, sajnos a szülészet már néhány éve szinte csak adományból van fenntartva, így elég leharcolt állapotban van.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Rettenetesen régiek, de tisztán tartják.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Bordásfal, labda, és akadnak korszerű műszerek.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Segítőkészek és kedvesek. A kórház bababarát, ezért segítenek a szoptatásban, előtérbe helyezik a babák kényelmét, pár perc sírás után jönnek és segítenek a megnyugtatásában. Kizárólag akkor van tápszeres rásegítés, ha az anyukának nem indul be a teje, vagy esetleg a baba akkora súllyal születik, hogy nem tud jóllakni.

Szülésvezetés: Nem siettetik a szülést, indokolt esetben indítják meg korábban. Ha nem indokolt, a kiírt dátumtól számítva a hatodik napon indítják be a szülést oxitocinnal. Nem kötelezik a gátmetszést, de ajánlják.

Császármetszés: Apuka nem lehet közvetlen a műtőben bent, de a műtő előkészítőben megkaphatja az aranyórát igény szerint a kisbabával.

Látogatási rend: Meghatározott látogatási rend van, a kórterembe nem lehet belépni, csak a VIP szoba-bérlő apukáknak. Egy kisebb látogatóhelyiség van családi szoba néven és egy étkező/váró helység, ahol le lehet ülni beszélgetni, és a behozott ételt megenni. Addig a csecsemősök vigyáznak a babákra.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Ruha, pelenka, popsitörlő.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 2, illetve 4, általában a szobákban van tusoló.

Van-e VIP szoba? Van, de csak egy. 

Koszt mennyisége, minősége: Változó a minőség és a mennyiség is, de nem igazán figyelnek oda arra, hogy mit ehet egy szoptatós kismama.

Kommunikáció: Kétóránként megvizsgálnak, megfigyelnek, és a vajúdás ideje alatt pihenésre intenek. De ha kérdéseink voltak, mindig megfelelő választ kaptunk, nem intéztek el vállvonogatással és/vagy tárgyilagos félválaszokkal. 

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: igen, bár nekünk a babával olyan, mint ahogy a nagykönyvben írják. (Minden ment, mint a karikacsapás.) Ennek ellenére kaptunk tanácsokat, jókívánságokat, amik beváltak.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Nem szabad a szülészet állapotából kiindulva, azt gondolni, hogy az egy rossz kórház. Az ott dolgozó csecsemősök és szülésznők a szívüket-lelküket beleadják a munkájukba. Az orvoscsapat fiatal, precíz, lelkiismeretes orvosokkal van ellátva. Mindig legyen türelmes, megértő a kismama, aki odamegy, mert sokszor rengeteg a szülni készülő nő egyszerre, és ahhoz, hogy mindenki megkapja ugyanazt a figyelmet és precíz munkát az ott dolgozók részéről, türelemmel várni kell, és elfogadni, ha van nálunk sürgősebb eset. Amíg ctg-re jártam oda rendszeresen, a szülésig volt alkalmam látni, hogyan dolgoznak nap mint nap. Ezáltal lélekben a türelemre készítettem fel magam így számomra kellemes emlék lett az első baba születése. A következőt is ott fogom szülni.

Értékelés

  • szülészet állapota: 4
  • kórtermek állapota: 7
  • szülőszoba korszerűsége: 8
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök):9
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége:10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége:10
  • kommunikáció, tájékoztatás: 9
  • tisztaság: 10 
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: 10

Vivcso 

Más is írt már az esztergomi szülészetről, olvass még!

Három vécé van összesen az esztergomi kórház szülészetén

Széttárt lábbal feküdtem a nyitott ajtónál az esztergomi kórházban

Életem legrosszabb napja volt a szülészeten