A címben feltett kérdés izgatott a legjobban, ezért két tizenhét évessel teszteltük a Sziget Fesztivál vendéglátóipari egységeit: vajon elkérik-e a személyit a fiataloktól, vagy nem veszik annyira komolyan a szabályokat? Mielőtt kiderül a válasz, beszéljünk kicsit az anyagiakról és a fizetéssel kapcsolatos dolgokról is.

Fizetés, applikáció
 

Az előző Szigetes posztban írtam, hogy mesélek még egy kicsit a Festipay fizetőrendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról. A karszalagokat háromféleképpen lehet feltölteni: készpénzzel, bankkártyával a feltöltőpontokon és a Sziget applikációján keresztül. Fontos infó, hogy a feltöltőpontokon a karszalagokra tett pénzt vissza kell kérni hazafelé, ugyanis a fesztivált követően erre már nincs lehetőség. (A lányom megszívta, 5 ezer forint körüli összeg maradt a napi karszalagon, ezt bebukta… Pedig úgy emlékszem, felhívtam erre a figyelmét.) Az applikáción keresztül feltöltött összeg viszont automatikusan visszakerül a megadott bankkártyára. Az applikációval nyomon követhető az aktuális egyenleg, és az is, mikor, hol, mennyit költött az ember.

A fesztivál appjával amellett, hogy tájékozódhatunk a napi programokról, helyszínekről, értesítést kaphatunk a kiválasztott koncertek előtt, valamint friss híreket és üzeneteket kaphatunk a telefonra a programváltozásokkal kapcsolatban. (Ebben a pillanatban kaptam figyelmeztetést, hogy ma este nagy mennyiségű csapadék érkezik erős szél kíséretében, és arra kérnek, hogy készüljünk megfelelően erre – de ne esernyővel.)

A Balaton Sound apphoz hasonlóan itt is van egy Vészhelyzet menüpont, ahol segítséget kérhetünk, ha bajba jutunk. Ha valaki veszélyhelyzetben van, nem tud eljutni az elsősegély pontra, és hívja a központot vagy sms-t ír, az aktuális pozíciója alapján meg tudják találni a szakemberek, és megkapja a szükséges segítséget.

Anyagiak
 

Minikutatásunk eredményei szerint egy este átlag 10 ezer Ft-ot költ egy fiatal – igaz, inkább italra, vagy egyszerűbb kajára megy el a pénzük (például kétezer forintos lángosra), az idősebbek áldoznak a kulináris élvezetek oltárán és hajlandóak mélyebben a zsebükbe nyúlni.

Nyelvek
 

A kezdetekhez képest mára már nemzetközivé nőtte ki magát a Sziget, ami azzal jár, hogy különböző országokból érkeznek a résztvevők – nem kell messzire menni, ha az ember gyakorolni szeretné az angol, német, holland, olasz, spanyol nyelveket. A lányom azt mesélte, hogy hosszan beszélgettek kint ír fiatalokkal, britekkel és olaszokkal is – na, ugye, hogy megéri a nyelvtanulás! Én pedig külön örülök, hogy ha kicsiben is, de kinyílik a világ, és személyes tapasztalatokon keresztül ismerhetik meg a fiatalok a különböző nemzetek fiataljait. (Bezzegazénidőmben.)

Alkohol 18 év alatt?
 

A legizgalmasabb kérdés az volt, hogy kiszolgálják-e a tizennyolc év alatti fiatalokat alkoholos itallal. Megmondom őszintén, biztos voltam benne, hogy a nagy forgatagban senkit nem érdekel az életkor, és a vendéglátós helyszíneken simán hozzájuthatnak a piához a tinik is. Ehhez képest 17 éves lányomtól mindenhol megkérdezték, hogy elmúlt-e 18 éves, és amikor azt mondta, igen, elkérték a személyit – szívás 2.

Jó, azért ne legyünk naivak, hiába korrektek a kiszolgálók, a tini megkér egy nagykorút, hogy vegyen neki italt, és a probléma megoldva. És akkor itt jön a képbe az, hogy mit tanít otthon a szülő a gyereknek a kulturált alkoholfogyasztásról és a felügyelet nélkül hagyott italokkal kapcsolatban. Egyrészt 18 év alatt valóban nem kellene alkoholt fogyasztani, ám a tiltás szerintem nem jó megoldás – ehelyett jó, ha felhívjuk a veszélyekre a figyelmet. Én azt gondolom, hogy egy alkoholos ital után egy pohár víz elfogyasztása segít valamelyest. Szintén fontos, hogy ne keverjük a piafajtákat. És ahogy Zacher Gábor tanácsolja:

„Ne legyen harmadik pohár!”

Amit én unásig ismételek a lányomnak: soha ne hagyja felügyelet nélkül a poharát, és csak úgy fogadjon el italt, ha saját szemével látja, amint a pultos kiadja az üveget/poharat, és le sem veszi róla a szemét onnantól kezdve. A tavalyi tapasztalatok alapján teljes mértékben megbízom benne, és idén sem volt semmi gond.

De az arany színű tornacipőm miatt, amit megkérdezésem nélkül felvett a Szigetre, egy kicsit haragszom...

Tünde

7+1 szabály fesztiválozáshoz



Mielőtt fesztiválra menne kamasz gyerekünk, nem árt, ha megbeszéljük vele a szabályokat, illetve felkészítjük őt a biztonságos bulizásra. Matusek M. Zsuzsanna, az Országos Gyermekvédő Liga elnöke segített összeállítani, mire érdemes figyelni, miket érdemes megtanítani a gyerekünknek, ha fesztiválozni készül.

Tovább>>>