Az írók és híres emberek életrajza nem feltétlenül iskolás dögunalom, főleg ha valóban különleges egyéniségek voltak. A legendás matematikus, Erdős Pál élete már az ötévesem számára is izgalmas volt, de azóta gyerekkönyv született az első magyar orvosnő, Huggonay Vilma, vagy az első magyar csillagásznő, Balázs Júlia életéből is.

Ha olvastuk a Bárány Boldizsárt, a Tündér Lalát, vagy személyes kedvencemet, a Sziget-kéket, és vélhetően a gyerekünk később vevő lesz az Abigélre is, akkor nyugodtan megkínálhatjuk ezzel a már kisiskolások számára is olvasható, szépen illusztrált életrajzi könyvvel. Ha pedig a leendő olvasó esetleg khm, némi rokonságot mutat a jelleme-viselkedése a gyerek Szabó Magdáéval, aki a visszaemlékezések alapján korántsem volt mintakislány, akkor pláne érdemes megismerkedni az élettörténetével – nekem anno felszabadító volt gyerekként olvasni, hogy másnak is „éltek” a lakás tárgyai, más is továbbköltötte a kedvenc verseit-regényeit, mert nem nyugodott bele, hogy ennyi, vége van, intsünk búcsút a már családtagnak tekintett regényhősnek.

Az illusztrációkban is megjelenik Szabó Magda szinte összes szerelme: imádott szülei, szülővárosa, Debrecen, a színház, az állatok, és persze férje, Szobotka Tibor. Meg hát a legnagyobb, abbahagyhatatlan szerelem: az írás.

Mivel a könyv gyerekeknek íródott, csak jelzésszerűen jelennek meg a fontos Felnőtt-regények, de mégis ott sorakoznak, néha azzal együtt, milyen gyerekkori hatás, élmény játszott közre megszületésükben. A macskák pedig Takács Viktória rajzain e könyvben szinte minden lapon végigkísérik Szabó Magdát – ahogy az életben is. (

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt
Naphegy kiadó, 3490 Ft

Vakmacska

Kertész Edina könyveiből

Dodó tizedes és a szoborrablók

Az álszakáll

A lány, aki csillagász lett

A rejtélyes kulcs - Pötyi és Pepita nyomoz