Hagyjuk figyelmen kívül a hisztit? Öntsünk pohár vizet a hisztiző gyerek arcába? Beszélgessünk vele? Öleljük át jó szorosan? Gyakorló anyukák mesélnek arról, kinek milyen módszer vált be hiszti ellen.

Már aki tudja, mi az a hiszti. Ugyanis több anyuka jelezte, hogy náluk ez a szó ismeretlen, az ő gyerekük soha nem hisztizett. Szerintük ez nevelés kérdése. Mónika kicsit fel is háborodott:

„Mi az a hiszti? Az enyém nyűgös, fáradt, frusztrált vagy ilyesmi, de hisztis? Egy idióta, aki ilyet mond egy gyerekre.”

Judit nem ilyen szerencsés, ő megtapasztalta, milyen az, amikor a gyerek hisztizik. Íme, az ő tapasztalatai:

„A lányomnál 1-2 alkalom kis pohár víz a képébe. Azután elég volt, ha rászóltam. Komolyan áldott jó gyerek volt. Rugalmas, türelmes, szófogadó. Nem rinyált soha. A fiamnál semmi. Aztán a beszélgetés. Aztán újra semmi. Aztán az ölelés. Aztán most épp megint semmi. Megunja. Ilyen időszakos.”

A hideg vizes leöntés sok anyukánál kiverte a biztosítékot. Éva inkább a szülőket büntetné:

„A hisztiző szülőre jó nagy vödör jeges víz! Aztán beszélhetünk arról, hogy a gyereket hidegvizezzük.” 

Anett egyetért:

„Baromi kegyetlen dolog és a gyerek ebből csak azt tanulja meg, hogy nem adhatja ki a feszkót, ami benne van és nem mutathatja ki az érzéseit, úgyhogy felnőtt korára majd egy stresszes, az érzéseit kimutatni nem tudó ember lesz belőle. Úgyhogy kivárás, majd szeretgetés. A hiszti alapvetően jó, mert azt jelenti, hogy a gyerek jól működik.”

Bernadett szerint a hideg vízzel leöntés már bántalmazásnak minősül:

„A vízzel leöntés már eléri a bántalmazás fogalmát. Ha berángatod a fürdőbe a hidegzuhany alá, az is. Ilyenkor megalázod a gyerekedet, durva vagy vele és egyáltalán nem a megjelenő érzelmi szükségletei szerinti reakciót kap attól, akitől szüksége volna rá.”

Barbara a finomabb módszerekben hisz:

„Figyelemelterelés. Pl. megkérdezem h mi van ott a pólóján, lenéz, elkezdünk beszélgetni és elfelejti, miért hisztizett., A másik módszer, hogy adok neki inni egy pohár vizet, attól is megnyugszik. Ez nem hisztinél jön be, hanem ha pl. elesik és azért sír.”

Lottinak a büntetőszék jött be:

„Kétéves kisfiamnak a büntiszék/nyugiszék vált be nagyrészt. Ha nagyon hisztizik valami miatt, akkor leültetem oda és ott kell maradnia, míg le nem nyugszik. Ez általában 1-2 perc. Persze van, mikor nincs kéznél ilyen szék, akkor határozottan elmondom, hogy mi van.”

Orsolya a szeretet erejét használja:

„Türelem és szeretet eddig a tuti. Sajnos a mindennapi rohanásban néha nehéz…”

Eszter meglepte a hisztiző gyereket. Bejött.

„Nekem az vált be, hogy egyszer leültem mellé az utcán és én is hangosan elkezdtem hisztizni. Annyira meglepődött, hogy azonnal abbahagyta.”

Éva szerint a legtutibb módszer, ha figyelmen kívül hagyjuk a hisztit.

„Ha hisztivel bármi reakciót is elér, már ő nyert... Nem kell észrevenni. Majd abbahagyja. Aztán ha odajön, megölelni.”

Vivien azt magyarázza, miért nem jó ötlet nem odafigyelni a gyerek hisztijére:

„Sokan hagyják figyelmem kívül a gyermek hisztijét. Mert a gyermek azért hisztizik, mert direkt erre vágyik, nem? Ahelyett próbálná meg kicsit megérteni a szülő, mi játszódhatott a kis buksiban és miért váltja ki ezt belőle. Meg kell tanítanunk neki, hogyan kell az ilyesfajta érzelmeit kezelni, mert nem azért hisztizik, hogy anyát kiakassza vagy elérjen bármit is, hanem nem tudja kifejezni az adott helyzetből adódó csalódottságát. A kedvencem a „Nincs semmi baj.” - és ezzel már el is bagatellizáljuk a gyermekünk problémáját, és ezzel csak azt tanulja meg, hogy az ő érzései, gondjai nem fontosak.”

Viktória pedig több módszert is alkalmaz adott esetben:

„Hisztizik? Megkérem, hogy vegyen egy mély levegőt s nézzen rám. Leguggolok hozzá, hogy szemmagasságban legyek. Higgadtan elmondom neki, hogyha befejezte a hisztit, akkor beszélhetünk, hagyom, hogy megnyugodjon. Majd eltávolodok tőle. Nem zárom be, nem megyek ki a lakásból (ha pl. a lakásban tör rá). Egy idő után még kicsit hüppögve jön oda s mondja, hogy befejezte. Mikor már nagyon ideges vagyok, akkor kevésbé nyugodt hangnemben elmagyarázom neki, hogy nálam semmit nem ér el a hisztivel. Ez is be szokott jönni. Nagy ritkán felemelem a hangomat, ha olyan hangmértéket üt meg a hisztije, hogy a saját hangom nem hallom. De ez a ritkábbik eset, nem nagyon szokta belelovallni magát annyira.”

Neked mi vált be hiszti ellen?

Tünde

Hisztivel kapcsolatos posztjainkból válogattunk:

Hiszti vagy dühroham?
Önkívületi állapotban őrjöng a kisfiam 
Toporzékolással és ordítással amortizál az egyéves 
Hisztivel mindent el lehet érni?
A dührohamok oka, hogy szuperérzékeny a gyerek?
Nem a verés a megoldás a hisztire - de akkor mi?

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?