szüléstörténet szülés

A gondviselés elkényeztetett egy problémamentes, könnyű terhességgel aminek 40. hetében született első (és jelenleg egyetlen) fiam. Maga a szülés is mesébe illő, de azért hátha ki tudok hozni belőle pár bekezdést, meg tudok képet mutatni a kisfiamról nektek. Egy dolog árnyékolta csak be a terhesség végét, egy enyhe megfázás (ősszel ki alszik vizes hajjal, nyitott ablaknál?) és a néha rám törő köhögésrohamok. (Később igen-igen gátseb-barát volt ez a procedúra...)

Egy kedd este elgurultam még a férjem focimeccsét végignézni, perverzióm az izmos férfitestek látványa. Hazadöcögtünk és kicsit kúráltam magam, hátha szülnöm kell még a héten, majd mint aki jól végezte dolgát, ágyba dőltem. Hajnalban keltem a szokásos pisi-körútra, és amikor visszafeküdtem, éreztem, hogy jobb, ha megnézek még egy Jóbarátok részt az alvás helyett, és számolom a perceket, mert valami érdekeset érzek. Egy rész alatt háromszor nyomtam meg a stoppert a telefonomon, úgyhogy előrelátóan kimentem egy szendvicsért, forró vizet engedtem magamnak, és beültem eszegetni és fájásokat elmulasztani.

Azok azonban inkább erősödtek ezidő alatt. Kicsit sétálgattam a mellékhelyiség és a forró víz között, majd mikor a férjem órája csörgött reggel 6-kor, nyugodtan közöltem vele, hogy keljen fel, de ne induljon munkába, mert kicsit fájdogálok és segítségre lesz szükségem. Kértem, hogy mérje a perceket a jelzéseimre, de ebbe egyre inkább belezavarodtunk. Volt 5 perc, 3 perc, 2 perc is köztük, de az erősségük nem közelítette meg a menstruációs fájdalmaimat. Kicsit zenét hallgattunk, kicsit szenvedtem, majd határoztunk, hogy inkább bemegyünk a kórházba, legfeljebb hazaküldenek.

A kórház 40 percre van tőlünk, dugóban egy óra. Reggeli csúcsforgalomban indultunk, és igen, dugó volt. A rádió szólt, ahol épp sorolták, hogy milyen hírességek születtek ezen a napon, ezen még volt erőm mosolyogni, de utána már nem. A fájások pontosan kétpercenként érkeztek és akkor mondta a férjem, hogy szerinte már nem megyünk haza. Ennek talán még tudtam örülni. Aztán jött egy köd, ami leszállt rám, és onnantól csak mentem, mentem egy kietlen csatatéren, hogy leharcoljam a nők évszázados küzdelmét én is.

Reggel 8-kor a szülőszoba előtt vártak a kismamák CTG-re és én próbáltam rájuk mosolyogni, és elébük tolakodni. Az ügyeletes orvos ránk nézett és kicsit hitetlenkedve fogadta, hogy kétperces fájásaim lennének, de mikor megvizsgált, ijedten közölte, hogy 4 ujjnyi a méhszáj, megyünk a szülőszobára, és hívják az orvosom, remélik, ideér. Azt hiszem, a szülésznő azt mondta, feküdjek ahogy szeretnék, ihatok egy-egy korty vizet, de én csak felfeküdtem a szülőágyra és próbáltam pihenni, és felfogni, hogy hamarosan tényleg tetemes részt kell vállalnom ebből a feladatból. Fájtam, kapaszkodtam, arcomat nyúztam, egyedül akartam fújtatni, erősnek lenni. Kérdéseket tettem fel, főleg, hogy: Mit csináljak? Hogy segítsek a babának? Miért kell a dokimra várni? Miért nem nyomhatok, pedig rettenetesen kell? Nem fogok bekakilni? (Ezt százszor megkérdeztem, köszönöm, hogy nem nevettek ki érte) Hogyan fog zajlani a burokrepesztés? Miért kell 40 percet tolófájásokkal várnom? Szülni akarok!

Megérkezett később (8:40-kor) az orvosom, burkot repesztett, a fájások változtak (beilleszkedett a fej), engedték, hogy nyomjak, ha jólesik (Ha jólesik? Szültek már?). Szóval inkább kérdezgettem, hogy most majd ha jön, akkor nyomjak? Hova? Hogy lélegezzek? Segíteni akarok! A szülésznő mondta, hogy hallgassam a fiam szívdobogását és jó mélyre vegyem a levegőt, majd nyomjak és újból hallgassak. Ez rengeteget segített. Az orvos kiabált, hogy: „Szóljatok a PIC-eseknek!” Én meg aggódva kérdeztem, hogy mi a baja a babának, hogy a PIC kell? Amire nevetve feleltek, hogy hát meg fog születni. Akkor már vagy hatan voltak a szobában, az orvos könyökölt a hasamon, próbáltam ellökni, de aztán ráhagytam, harc ez, mondom. A szülésznő meg egy csecsemős tartotta a lábam, a férjem tudósított, mert még mindig csak kérdeztem, kérdeztem, de senkinek nem volt ideje felelgetni, hogy látszik a baba hajas feje.

Aztán sokadik nyomásra tudom, hogy belefáradtam, kicsit félbehagytam, a köd is kezdett felszállni, de elszégyelltem magam, bocsánatot kértem (?) majd megjegyeztem, hogy hányni fogok. Nem, nem fog – érkezett a válasz, elég befolyásolható kis harcos vagyok. Végül szem becsuk, fej lehajt, Jézus után könyörgés – lecsitteltek, hogy igazán, inkább toljam már ki azt a babát, és akkor elöntött a slissz és placcs és az eufória egyszerre.

- Él? Él? Meg van mindene? – kérdeztem, de férjem mosolyától megnyugodtam, mondta, hogy mozog és bizony megvan mindene. Akkor felnyöszörgött, ha jól hallottam, a köldökzsinórt a kezéről, lábáról lehámozták. Pontban kilenc óra, mondta az orvos, rám tették a fiam.

Azt az illatot soha nem felejtem, ott volt melegen, szagosan és nagyon is élően, és így maradtunk percekig, győztesen. Később a szobában fürdették, pólyálták (ezt nagyon sajnáltam, mert a bőrét akartam érezni, szagolni) és az apja kezébe adták. Tudom, tudom természetes fájdalomcsillapító ez a látvány, azért én kértem még egy kör lidokaint, hogy önfeledten gyönyörködhessek varrás közben, amin meglepően gyorsan túl voltam, és ámuldozhattunk hármasban két órán keresztül. Az orvos valami hülye poénnal megveregette a vállam és örvendezett, hogy ezt gyorsan lezavartam. Hát, őőő, kössz.

A kórházi tartózkodás egy kicsit húzósabb volt, mint a szülés, de ezen már igazán nem vekenghetek.

szüléstörténet szülés

Sokat gondolkozom, hogy egy kb. háromórás első szülés után mire számíthatok majd egy esetleges másodiknál, hogy se elbizakodott ne legyek, se felelőtlen? De ez még a jövő zenéje, egyelőre megpihenünk, mi, harcosok.

Egy-két héttel a szüléstörténet megírását követően petefészekrákot diagnosztizáltak nálam. Már se elbizakodott, se felelőtlen nem lehetek a gyerekvállalással kapcsolatban az erre hívatott szerveim hiányában. Harcosnak tartottam magam a szülésem kapcsán? Hát kaptam "testhez álló" harcot, folytathatom, a fiamért, a férjemért, az életért. Már a műtéten túl vagyok, nagyon profi módon rendbe tettek, most már "csak" a kemókra várok, és hiszem, hogy a fiam első születésnapjára (szeptember) túl lehetünk az egész betegségen. Bízok, hiszek, remélek. És nincs választási lehetőségem; csinálni kell, erősnek kell lenni, meg kell gyógyulni.

Fél éve, ott a szülőágyon azt mondtam, hogy: "rendben, jöhet a többi három". Most esténként odaképzelem magam, kimerevítem a pillanatot és erőt merítek a felszabadultság érzésből, a babaillatból, a férjem boldogságából. Visszaemlékszem a hóeséses éjszakákra, amikor szoptattam hajnalban és rettenetesen álmos voltam, és erőt merítek ebből is, mert van kiért fölkelni, aggódni, bosszankodni. A kórházban folyamatosan mondtam, hogy gyógyulnom kell, haza kell mennem, engem otthon nagyon várnak. Egy csodálatos kisfiú anyukája vagyok és, ha nem is rózsaszín vattacukor, a legnagyobb doppingszer és motiváló erő, amit valaha kaphattam, tartozom annyival, hogy föl is nevelem.

Pirosbetli

szüléstörténet szülésKíváncsi vagy mások szüléstörténeteire? Ezeket ajánljuk:

19 évesen szültem és nem bántam meg

Olyan gyors volt a szülésem, hogy fel sem fogtam

Későn indították be a szülést