Igazából akkor akartam új posztot írni amikor túl vagyunk az újabb lombikon, de gondoltam, hátha más is lesz majd hasonló helyzetben.

Mivel volt már két vetélés és három lombik, ezért az intézetben ingyenesen megcsináltathattuk a kromoszómavizsgálatot. Azt mondták, körülbelül egy hónapon belül telefonálnak majd, hogy mikor mehetünk a vérvételre, mert tíz embernek kell összegyűlni, hogy megcsinálhassák a vizsgálatot. Végül két hónap múlva mehettünk a vérvételre. Szerencsére kiderült, hogy nincs probléma. Viszont kiderült, hogy a dokink elment szülni, így új orvosunk lesz. Eléggé csalódottak voltunk, mivel szerettük ezt az orvost.

Elmentünk megcsináltatni fizetősen a teljes alloimmun-panel vizsgálatot is az előző dokink javaslatára. Hat hét múlva meg is kaptuk az eredményt. Sajnos már hétköznapi emberként is megállapítottuk, hogy ez nem jó eredmény. Telefonáltunk az intézetnek, hogy konzultációra kérjünk időpontot, mert a lombikos dokink azt mondta, hogy a kiértékelésben nem fog tudni segíteni. A telefonban a hölgy azt mondta, hogy előbb beszéljünk a lombikos orvosunkkal, hogy milyen kezelés lehetséges, mert nem mindegyik orvos szokta elfogadni azt a kezelést, amit ők javasolnak. A lombikos dokink elmondta, hogy immunológiai vizsgálatok terén az orvosok se egy állásponton vannak. Ezekről az immunológiai kezelésekről Magyarországon nincsennek elegendő kutatások. Végül abban maradtunk, hogy nyugodtan kérhetünk kezelést, mert ő a lombikot ettől függetlenül is elvégzi.

Interneten nagyon sok mindent olvastunk, hogy nagyjából képben legyünk, amikor megyünk a konzultációra. Egy hét múlva elmentünk a konzultációra. A doki szépen elmagyarázott mindent biológiai szempontból is. Hétköznapi módra is lefordította nekünk. A szervezetem idegennek érzékeli az embriót, ezért mindenáron el akarja pusztítani. Láthatatlanná kellene tenni az embriót, hogy a szervezet ne lássa. Erre kellene egy hármas kezelés: véralvadásgátló szuri (ezt eddig is kaptam az mthfr mutáció miatt) + szteroid + Ivig infúzió.

A végén jött az arculcsapás amikor az infúzió árát mondták a recepción. Három darab infúzió kellene, és darabja 523.000 Ft.

Hazafelé a kocsiban nagyon sok mindent átbeszéltünk a férjemmel. Interneten is kétféle vélemény van az immunológiai kezelésekről, sajnos az orvosok sem értenek egyet benne. Lombikos orvosunk szerint is ez egy bizonytalan terület. Régebben volt egy Habab bizottság, ahova kérelmet lehetett beadni, hogy az OEP támogassa a kezelést, de ez megszűnt pár éve. Külföldön csinálják egyébként a kezelést. Ha nem sikerül a lombik, akkor a következőnél is ugyanekkora összeget kellene fizetni, tehát az már több mint 3 millió forint lenne. Ráadásul az első infúziót már a menstruáció elején kell beadni, és ha történik bármi, akkor ez már ablakon kidobott pénz.

Ha például leáll az intézet megint a koronavírus miatt, vagy ha én kapom el a vírust, és le kell állítani a kezelést. Ha nem sikerülne a stimulációból petesejt, vagy embrió. Ráadásul ott a nagy kérdőjel, hogy lehet, felesleges is ez a kezelés, legalábbis egyes orvosok szerint. Ez a bizonytalanság borzasztó… Ha azt mondanák, hogy igen ez a probléma, és ez a megoldás rá, akkor belevágnánk, de így ez egy nagyon nehéz döntés.

A lombikos dokink azt mondta, hogy szteroidot ő is tud adni, így következőleg megpróbáljuk azzal, hátha annyi is elég lesz, és remélhetőleg következőleg már pozitív történetet tudok nektek írni.

S.M.Anikó

ELŐZMÉNYEK:

Nem maradt életben a várva várt lombikbabánk

Tisztában vagyok, hogy sajnos gyakori a vetélés, de erre nem lehet felkészülni. Most szedem össze a széttört lelkem darabjait...
Tovább>>>

A harmadik lombik sem sikerült

Megállapította: üres a petezsák, de már szabálytalan. Három napra rá jött a műtét, és végre vége lett. Testileg legalább már rendben vagyok, de lelkileg a padlón vagyok.
Tovább>>>