Egy korábbi cikkünkben a leggyakoribb játszótéri sérüléseket vettük végig, most a csonttörés témájába merülünk bele mélyebben Dr. Vančo Ildikó gyermekradiológussal. 

Melyek a leggyakoribb csonttöréstípusok gyermekeknél?

  • zöldgallytörés – Mivel gyermekkorban a csonthártya igen vastag és rugalmas, gyakori, hogy egy balesetnél a csont eltörik, de a csonthártya nem szakad el teljesen, a törtvégek elmozdulnak egymáshoz képest (elferdül a csont), de nem távolodnak el egymástól (mint egy élő fa esetében – innen az elnevezés). Zöldgallytörés esetén elsősorban a konzervatív kezelés jön szóba, műtétre ritkábban kerül sor. A csontok ferdülését kiegyenesítve gipszben rögzítjük a végtagot 3-6 hétig, mondja a radiológus.

Amikor felhelyezzük a gipszet, először mindig felvágjuk, mivel a végtag a sérülés miatt duzzadtabb, a szoros gipszbe feszülve pedig keringészavar léphet fel. Fontos figyelmeztetni a szülőt arra, hogy a fájdalom növekedése, lüktetésérzés, vagy a gipsz szorítása esetén azonnal orvosi ellenőrzés szükséges. Az ideiglenes gipsz általában egy hétig marad a sérült végtagon, ezután kerül sor a végleges gipsz feltételére. Az utóbbi időben könnyű, színes, műanyag sínek felhelyezésére is van lehetőség, melyeket kis súlyuk és színes voltuk miatt a gyermekek nagyon kedvelnek, ezeket azonban nem fedezi a biztosító.

  • boka-, csuklótörés – Fiatal korban a boka- vagy csuklótörés az egyik leggyakoribb töréstípus, általában esés vagy sportsérülés okozza. Kétféle sérülést különböztetünk meg: amikor csak az egyik csont törik (bokánál a szárkapocscsont, csuklónál az orsócsont), illetve ha mindkét csont törik (bokánál sípcsont is, csuklónál a singcsont is). Amennyiben a törés helyén a két törtvég elmozdul, esetleg szöget zár be egymással, a végtag és a törés kiegyenesítése után kerül sor a gipsz felhelyezésére.

A lábszár, a combcsont és a felkarcsont törése esetén hosszabb a rögzítési idő: akár 8 hétig is hordani kell a gipszet, míg a csuklótöréseknél 3-4, a felkartöréseknél 4-6 hét rögzítésre van szükség. A gipsz levétele után gyógytornára szerencsére ritkán van szükség a gyermekek életkorának megfelelő aktivitása miatt.

Mikor van szükség műtétre?

Előfordul – főleg komplett vagy ízületközeli törések esetében -, hogy operációra van szükség. Gyermekeknél általában dróttűzést alkalmaz a traumatológus (sebész), amelynek során a helyreillesztett törést 2-3 dróttal áttűzik. A beültetett fémek általában 3-6 hónap után távolíthatóak el, gyógytornára ebben az esetben is ritkán van szükség, tájékoztat Dr. Vančo Ildikó.

Tünde

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

Jézusmária, leesett a gyerek az ágyról, mit tegyek?

Egyszer minden baba leesik valahonnét


A pelenkázón felejtettem a pár hónapos gyerekemet, leesett