Minden gyerek előbb-utóbb leesik valahonnan, olvashattuk már többször a Bezzeganyán, ahol édesanyák tucatjai számoltak be arról, hogy elég egyetlen pillanat, és megvan a baj. Sok esetben az ijedségen kívül nincs egyéb gond, de előfordul, hogy a sérülés komolyabb. Dr.Vančo Ildikó gyermekradiológust kérdeztük a súlyosabb játszótéri balesetekről.

Minél jobb az idő, annál többen viszik játszótérre a gyermekeiket, ez pedig az a helyszín, ahol a legtöbb gyermekbaleset következik be. Sok játszótér két-háromméteres csúszdákkal, mászókával van felszerelve, és bár a szabályozásnak megfelelően gumiszőnyeget helyeztek el alattuk, ez a nagyobb eséseket csak tompítja, teljesen kivédeni nem tudja a sérüléseket. A leggyakoribb baleset az esés, amely során a gyermek valamely végtagját töri el, vagy a fejét beütve koponyasérülése lesz. A trambulin nem megfelelő használata (például ha sokan ugrálnak rajta egyszerre) is veszélyes, törések, ficamok, húzódások is bekövetkezhetnek.

„A trambulint 6 évnél fiatalabb gyermekek ne használják, az ő izmaik és ízületi szalagjaik nem elég erősek még ahhoz, hogy a trambulinos ugrálás megterhelését bírják.”

- tanácsolja a gyermekradiológus.

Mi a teendő, ha a gyermek megsérül? Mikor kell mentőt hívni?
 

Esés, fejsérülés

Ha a gyermek másfél-két méternél magasabbról esik le, hívjunk mentőt. Ebben az esetben azért indokolt a kórházi vizsgálat, mert lehetnek olyan belső sérülései, amelyek nem okoznak azonnal tüneteket. Ha a gyermeknek fejsérülés után a fején dudor látható, vagy az azutáni órákban hányingere van, hány, aluszékonnyá válik, szintén vigyük kórházba, ez koponyatörésre, koponyán belüli vérzésre vagy agyrázkódásra utalhat.

Törés

A végtagok sérülése esetén – ha a gyermek nem tud ráállni a lábára, vagy végtagjai durván deformálttá válnak, szintén orvoshoz kell vinni a gyermeket. Ha a szülő meg tudja oldani, hogy biztonságban, a gyermek fájdalmát csillapítva, végtagját megfelelően rögzítve kórházba juttassa, ő is elviheti a gyermeket, ha nem megoldható a szállítás, hívjunk mentőt, magyarázza Dr.Vančo Ildikó.

Vérzés

Ha a gyermek vérzik, alkalmazzuk a sebellátási lépéseket (tisztítás, fertőtlenítés), nagy mennyiségű, vagy spriccelő vérzés esetén a sebre erősen, folyamatosan tartva nyomjunk egy zsebkendőt vagy ruhadarabot, és azonnal hívjuk a mentőket.

Kitört fog

Előfordul, hogy a gyermeknek például egy esést követően a foga sérül meg, esetleg ki is törik. Ilyenkor attól függően, hogy tejfogról vagy maradó fogról van szó más-más eljárást kell követnünk. Tejfog esetén nincs szükség a fog visszahelyezésére, hiszen ezzel megsérthetnénk a maradó fog csíráját. Maradó fognál viszont vagy szájban (nyálban), vagy tejben vigyük a fogat a gyermekkel a gyermekfogorvoshoz, lehetőleg azonnal vagy minél hamarabb, hiszen a maradó fog megmentésének sikeressége nagyban függ attól, hogy mennyi idő telt el a baleset és a fog visszahelyezése között. A kiesett fogat semmi esetre se kezdjük el tisztogatni!

Megelőzés
 

Bár akkor is előfordulhatnak balesetek, ha ott állunk a gyerek mellett, mégis tehetünk azért, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a baleset esélyét. A játszótérre érkezéskor ellenőrizzük a „berendezés” állapotát. Sérült játékokat ne engedjünk használni gyermekünknek. Fontos az is, hogy a gyermek életkorának megfelelő játékokkal játsszon. Olyan játszóteret válasszunk, ahol a játékok alatt puha borítás van (pl. mulcs, gumilapok vagy homok).

Tünde

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

Jézusmária, leesett a gyerek az ágyról, mit tegyek?

Egyszer minden baba leesik valahonnét


A pelenkázón felejtettem a pár hónapos gyerekemet, leesett