Többen szembesültek már a látvánnyal, amikor gyermekük olyan szerencsétlenül esett el, hogy a szájából ömlött a vér. Előfordul, hogy a sérülés a fogakat is érinti, kitörik vagy lepattan belőle egy darab. Mi a teendő, ha a fog meglazul vagy kiesik az ínyből? Dr. Volom András fogorvost kérdeztük a fogbalesetekről.

Ha mozog a fog
 

A mozgó fogak kezelése viszonylag egyszerű: ezeket szálerősített sínezéssel stabilizáljuk mindaddig, amíg vissza nem csontosodnak. A gyógyulás körülbelül egy hónapig tart, addig kímélni kell az érintett fogakat.

Minden fogbalesetnél számolnunk kell azzal, hogy a trauma következtében elhalhat a fog. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a vitalitásukat. Ha elhal egy fog, gyökérkezelni kell, mondja a szakértő.

Ha kiesik a fog
 

Ha a sérülés olyan súlyos, hogy a fog ki is esik, akkor más protokoll szerint kell eljárni tejfogak, és más maradó fogak esetén.

Amennyiben tejfog esett ki, nem helyezzük vissza a kitört fogat, hogy ne sérüljön meg a maradó fog csírája – magyarázza a fogorvos. A lágyrész sérülések ellátásán kívül nincs más teendő. Amennyiben a maradó fog kibújása csak hosszú idővel később várható a kiesett fog helyén, úgy helyfenntartót helyezünk fel, hogy megőrizzük a helyet a maradó fognak.

Ha maradó fog esett ki, megpróbálkozhatunk a visszahelyezéssel. Ilyenkor a fogat szálerősített sínezéssel stabilizáljuk a csontosodás eléréséig. Ha a visszahelyezés sikeres is, a trauma miatt nagy valószínűséggel a fog elhal, ekkor gyökérkezelésre van szükség.

Mit tegyünk a kiesett foggal?
 

Ha a maradó fog kiesik, semmiképp ne kezdjük el tisztogatni. Vagy szájban (nyálban), vagy tejben vigyük a fogorvosig a fogat. A fog megmentésének sikerességében kulcsszerepe van az időnek, azaz hogy a balesetet követően mennyi időn belül kerül sor a fog visszahelyezésére, ezért fontos, hogy a legrövidebb időn belül jussunk el a fogorvoshoz.

Ha nem lehet egy az egyben visszatenni a fogat
 

Előfordul, hogy a körülmények miatt nem lehet visszahelyezni a fogat, ilyenkor két megoldás közül választhatunk: vagy azonnal implantátumot ültetünk be a kitört fog helyére, vagy már eleve úgy helyezzük vissza a fogat, hogy előtte szájon kívül gyökérkezeljük, a gyökeret megrövidítjük, és a fentiekben leírt technikával sínezzük a szomszédos fogakhoz – magyarázta el Dr. Volom András.

Tünde

Fogakkal kapcsolatos cikkeinkből...

A gyerek fogának a tisztítása a szülő feladata

Barázdazárás: mire jó és miért hasznos?

A szabálytalan fogazat nem öröklődik!