Tünde fogorvos barázdazárás gyermekfogász

Ahogy egy korábbi posztban említettem, a fogászati vizsgálaton kiderült, hogy kilencéves lányom hátsó őrlőfogai mélyen barázdáltak, emiatt nehéz rendesen tisztítani, és kettő közülük már szuvasodásnak is indult. A megoldás a barázdazárás, melynek lényege, hogy speciális tömőanyaggal feltöltik a barázdák alját, hogy megfelelően lehessen tisztítani.

Mik azok a barázdák?
 

A hátsó fogaink úgy néznek ki közelről, mint egy hegyvidék: hegycsúcsokkal, völgyekkel, árkokkal – ezek a barázdák. A szerepük a táplálék megőrlése. Ha az őrlőfogaink felszíne sima lenne, nem tudnánk megrágni az ételt. Ezek a barázdák azonban elég gyakran igen mélyek és szűkek – annyira, hogy a fogkefe sörtéje képtelen belehatolni. Azaz kiválóan bele tudjuk rágni a táplálékot, de lehetetlen a lepedéket onnan kitisztítani. Nem véletlen, hogy a gyerekkori szuvasodások 80 százaléka barázdából indul el. Ráadásul a frissen eltörő maradó fogak zománca is éretlen, vagyis kevés bennük az ásványianyag tartalom, így egyébként is hajlamosabbak a szuvasodásra mintegy két évig.

„A barázdazárással két legyet ütünk egy csapásra. Egyrészt lehetővé tesszük a tisztíthatóságot azáltal, hogy feltöltjük a szűk, nem tisztítható részt, másrészt a barázdazáró anyagból fluorid kerül a fogakba, amivel erősítjük a fogzománcot”

- mondja Dr. Volom András esztétikai fogorvos.

Egyszerű barázdazárás
 

Az első kezelésünk során a két jobb állapotban lévő őrlőfogaknál végezték el a barázdazárást. Ennek során először alumínium-oxid porral tisztították le a barázdák mélyét. (A doktornő csodapornak nevezte a szert, ez nagyon tetszett a gyereknek.) Ennek a pornak a szemcséi olyan picik, hogy képesek behatolni a hajszálvékony, mély repedésekbe is, és el tudják onnan távolítani a lepedéket. Ez egy nagyon fontos mozzanat, hisz ha a lepedéket nem sikerül maradéktalanul kitakarítani, akkor a szuvasodás észrevétlenül indul el a barázdazáró anyag alatt.

Ezután feltöltötték a kis árkocskák alját barázdazáró anyaggal, tisztíthatóvá téve így a fogat. Ez az anyag egy fogszínű tömőanyag-féle, ami gyakran fluoridot is tartalmaz a zománc erősítése érdekében. Érzéstelenítésre ebben az esetben nem volt szükség, mivel ez a kezelés teljesen fájdalmatlan. Negyven perc alatt végeztünk mindkét foggal, utána jöhetett a megérdemelt ajándék matrica.

Kiterjesztett barázdazárás
 

A másik két őrlő esetében kiterjesztett barázdazárásra volt szükség, hiszen ezeknél a fogaknál sajnos már elindult a szuvasodás. Erre egy másik alkalommal került sor, és inkább hasonlított egy fogtöméshez, hisz fúróval vagy speciális, erősebb alumínium-oxid fúróporral el kellett távolítani a szuvas részt, és utána lehetett lezárni a fogat barázdazáró tömőanyaggal. Itt már szükséges volt az érzéstelenítés, a gyerek legnagyobb bánatára, mivel korábbi rossz tapasztalatai miatt rettentően félt a „szuritól”. Volt is egy kis sírás és ellenkezés, ám a fogorvos végtelen türelemmel magyarázott és kente be a fogínyt érzéstelenítő zselével, így a tűszúrás is fájdalommentes volt, a gyerek meg sem érezte. (Többet nem fog félni a fogorvosnál a szuritól!)

 „Figyelem! Sok szülő nem tudja, hogy az első maradó őrlőfognak, a 6-osnak nincs tejfog párja, így hiába várják, hogy kiessen a tejfog, és annak a helyére bújjon ki a maradó. Sokszor mire észreveszik, hogy kint van, már be is szuvasodott. Az első maradó rágófog a tejfogak mögött bújik ki hatéves kor körül. A rágófelszínek védelmét a fog előtörése után maximum fél éven belül célszerű elvégeztetni”

javasolja Dr. Volom András.

A következő alkalommal megbeszéljük a fogszabályzás ütemtervét, és elindulunk a fogszabályzás hosszú (és rögös?) útján…

Tünde

Tünde fogorvos barázdazárás gyermekfogászFogszabályzót kap a gyerekem

A fogszabályzás első lépéseként foglenyomatot vettek a lányomtól, és különböző vizsgálatokat végeztek, melynek során kiderült, milyen elváltozások vannak nála.

Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>