Tünde

Mikortól kell mosni a gyermek fogát? Hogyan tisztítsuk a kis fogakat? Kell-e kezelni a tejfogakat? Dr. Ágh Orsolya fogorvossal beszélgettünk a témában.

Mikor kell elkezdeni a fogmosást?
 

A baba/gyermek fogmosás tekintetében is sok tévhit él. A szülők jelentős hányada úgy gondolja, hogy a tejfogakat nem is kell mosni, hisz azok majd úgyis kiesnek, az sem baj, ha esetleg beszuvasodnak. Óriási hiba így gondolkodni, hisz a szuvas tejfogak ugyanúgy komoly fájdalmat tudnak okozni a gyermeknek, mint a maradó fogak. Ha még ki is kell emiatt húzni őket, akkor még a helyfenntartásról is gondoskodni kell, hogy legyen hová kinőjön később a maradó fog - mondja dr. Ágh Orsolya fogorvos.

Mikortól mossuk hát a gyerekek fogait? Attól kezdve, hogy olyan ételt kap, amiből lepedék képződik – a lepedékben élnek ugyanis a szuvasodást okozó baktériumok. Tehát onnantól, hogy a baba például gabonás pépeket, banánt, stb. kap, tisztítani kell a fogát.

Hogyan tisztítsuk a baba fogát?
 

Néhány hónapos korban kiválóan használhatók erre a célra a szilikonból készült babafogkefék. Később lehet az életkornak megfelelő sörtés fogkefét használni. Fogkrémet csak akkor adjunk a gyereknek, amikor már ki tudja köpni. A gyerek fogainak megmosása kb. nyolcéves korig a szülő feladata, mert a kicsik motorikus készségei még nem eléggé fejlettek az önálló munkához. Természetesen csinálják ők is, de az érdemi munkát a szülőnek kell elvégezni. Nyolcéves kor után is kell ellenőrizni.

TündeEz is érdekelhet:
Soha ne nyald le a gyerek cumiját és kanalát!


A szuvasodást okozó baktériumok át is vihetők a szülő szájából a babáéba, ily módon megfertőzhetjük cariessel a gyermeket.

Tovább>>>

Probléma az is, hogy sokszor a szülő sem tudja, hogy miként kellene helyesen fogat mosni. Érdemes ilyenkor szájhigiénikus segítségét kérni. Ne feledjük! A gyerek fogszuvasodásának általában a szülő az oka - hívja fel a figyelmet a fogorvos.

Az is egy tévhit, hogy a tejfogakat nem kell kezelni, úgyis kiesnek. A tejfogakat ugyanúgy kell ápolni, kontrollálni, kezelni, mint a maradó fogakat, hisz egy szuvas, gyulladt fog a gyermek számára ugyanúgy komoly fájdalommal jár, mint egy felnőttnek, ugyanakkor az is cél, hogy a tejfogakat életidejük végéig megőrizzük a maradó fogak helyének megtartása érdekében.

Mikor vigyük először fogorvoshoz a gyermeket?
 

Semmiképp sem akkor, amikor már gond van, mert akkor nincs lehetőség a felkészítésre. Két-háromévesen már lehet ismerkedni a fogorvosi rendelővel, és a beszokás után az első szűrést elvégezni. Ezt követően érdemes félévente kontrollálni a helyzetet, mert a gyerekkori szuvasodások sokszor nagyon agresszívek. Öt-hatéves korban ajánlott azt is felmérni, hogy szükség van-e, lesz-e fogszabályozásra - javasolja a fogorvos.

Tünde

TündeFoggal, fogorvossal kapcsolatban itt olvashatsz még:

Fogszabályzót kap a gyerekem?

Van értelme tejfogat tömetni?

Altatásban tömték be Petya fogait

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>