A kórház neve: Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa

A szülés időpontja: 2019. augusztus.

A kórház állapota: Folyamatosan felújítják.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Ahol már felújították nagyon jó.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Minden van, jól felszerelt.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Volt fogadott orvosom, szülésznőm, de mindenki más is kedves, alapos, segítőkész volt. A nőgyógyászat osztályos nővérei arrogáns, agresszív stílusban kommunikálnak, de velük kevés dolgom volt, szerencsére. A csecsemős nővérek nagyon aranyosak.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): Nem, hagynak nyugodtan szülni, semmit nem erőltetnek.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Nem.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): Meghatározott időben van látogatás, apuka csak a VIP szobában lehet bent. 

Mit kell vinni a baba ellátásához? Ruhán kívül kb. mindent érdemes vinni. Én ruhát is vittem, mert kicsi volt és meleg, amit ráadtak. Van lista, hogy mit érdemes vinni. Az hasznos.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 1 v 2 v 4 (a felújítás után).

Van-e VIP szoba? Igen.

Koszt mennyisége, minősége: Mennyiség normál, minőség a hideg ételek esetében közepes, a főtt ételek rosszak. Ha speciális étel kell, bármilyen mentes, jobb készülni. Nekem a három nap alatt egyszer hoztak olyat, ami megfelelő volt, de minden étkezésnél leszúrtak, hogy miért nem szóltam (természetesen már a szülőszobában szóltunk).

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Igen, mindent elmondtak, mindenre válaszoltak előtte, közben és utána is.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Nem. 

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Az osztályos nővérek semmit nem mondanak (étkezés, tálca, szobák zárása, látogatás, stb.), de csúnyán szólnak, beszólnak, ha nem úgy csinálod, ahogy kell, vagy ahogy ők jónak gondolják. 

A szobába félóránként bejönnek, felébresztenek (takarítás, lázmérés, gyerek hogy van, védőnő, fotós, reggeli, ebéd, vacsora, elővizit, vizit, kérsz-e gyógyszert, babavizsgálat, stb.) ami nyilván szükség (vagy nem, vagy nem így), és ez borzasztóan fárasztó. Én teljesen kikészültem attól, hogy félóránként felébresztettek. 

Hasznos és fontos információkat azonban nem mondanak, papírokat mikor adják, illetve iratokat mikor adják vissza, ha hétvégén engednek ki, hogy van ez, stb.

A baba fürdetésére nem szívesen engednek be, de én nem engedtem, hogy elvigyék első este (és szülés után is kértem, hogy ne fürdessék, simán engedik). Második este meg éppen aludt, és mondtam, hogy nem szeretném felébreszteni, ezt elfogadták. Mikor felkelt, elvittem fürdeni, csak mi voltunk ott, és így beengedtek.

A csecsemős nővérek és a gyermekorvosok is nagyon alaposak, rendesek, néha nem annyira kedvesek, sokszor fáradtak, de ha nyitott vagy és érdeklődő, hangnemet váltanak. A szülészorvosok, szülésznők szuperek. Csak annyi furcsa volt, hogy inkább elhitték, hogy fél óra alatt megszültem, és csodájára jártak, mint hogy szembenézzenek azzal, hogy van, aki nem úgy tágul, mint ahogy a tankönyvekben le van írva, és amikor hazaküldtek, hogy ez nem az, akkor az már az volt... Alig értünk vissza…

Értékelés:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 7
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 4
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 3, mivel a folyosón lévők borzalmasak, a szülészeten 9
  • orvosok segítőkészsége: 8
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 10
  • kommunikáció, tájékoztatás: 3, de nem a szülészet a probléma, hanem az adminisztráció és a nőgyógyászat kommunikációja
  • tisztaság: 7
  • ellátás minősége: 3
  • személyes élmények: 7

Orsolya

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

A kistarcsai szülészetről mások is írtak, olvasd el!

2017: Vigye vissza az újszülöttet, majd a szobatársai vigyáznak rá

2018: Fertőtlenítőt is vinned kell, ha Kistarcsán szülsz

2019: Nem adnak tápszert a babáknak Kistarcsán