A kórház neve: Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa

A szülés időpontja: 2018. július

A kórház állapota: Tipikusan szocreál. A szülészet emelete sokkal szebb, mint a többi osztály, gondolom, az alapítványnak köszönhetően. A folyosói mosdó frissen van felújítva, a vizsgálók előtti váróban van légkondi (sajnos ott nincs, ahol a laborra, ultrahangra és a ctg-re kell várakozni). A szülőszobák is szépek, nemrég lehettek festve. A kórtermek ugyan nem szállodai szobák, de teljesen elfogadhatóak.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Rendben vannak. A négy szülőszobához egy mosdó tartozik. Ennek ellenére tiszta volt az ottjártamkor. A szobához tartozó vécé és zuhanyzó is tiszta volt, minden nap takarították. Egyetlen gondom volt, hogy a zuhanyfülke ajtaja épphogy ki van centizve, a falhoz kellett simulni, hogy ki lehessen nyitni. (Én fizetős szobában voltam, négy ágyhoz volt egy mosdó. A sima osztályos fürdő állapotát nem ismerem). Hétvégén a mosdókat takarították, de a szobákat csak hétfőn. A szemetest hétvégén is naponta ürítették.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Minden szülőszobában van kád, labda és szülőszék. A legnagyobb szülőszobában ezeken kívül van egy szülőkerék is, illetve az egyik kisebb szobában bordásfal. A szülőszobák jól felszereltek, a babák ellátását, mosdatását is itt végzik, nem viszik el őket. (Ráadásul mindezt az aranyóra letelte után!)

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Kismamaként még a ctg eredmények kiértékelése kapcsán találkoztam kevésbé rokonszenves orvossal. Szerencsére más dolgom nem volt vele, mint hogy aláírta a leletemet. A szülés előtti vizsgálatok kapcsán én teljes mértékben elégedett voltam a dolgozókkal, mindenki kedves volt mind a laborban, mind pedig a ctg vizsgálatok közben. Ügyeletben szültem, mindhárom orvossal pozitív volt a tapasztalatom. Sajnos a szülésznőről ezt nem tudom elmondani. Neki voltak beszólásai, amik eléggé rosszul estek akkor. Szerencsére az osztályon vele már nem futottam össze. Az összes többi szülésznő kedves volt.

Ugyanezt mondhatom el a csecsemős nővérekről is: egyetlen egy volt, aki nagyon nem lopta be a szívembe magát. Császármetszés után nem láttam a kisbabámat, mert kb. két méterről lengette felém fél percig, rajtam pedig nem volt szemüveg. Mivel a műszakja lejárt, ezért apához is elfelejtette visszavinni a babát szőrkontaktusra (pedig a kórház hangsúlyozottan szoptatásbarát, és van lehetőség erre). Hozzá az osztályon is volt szerencsém, nem tartom követendő példának, ahogy a babákkal és az anyukákkal bánt. A többi csecsemős kedvessége és segítőkészsége viszont kompenzálta az ő viselkedését a szememben.

Szülésvezetés: Beöntés nincs, helyette kúpot adnak, de nekem arról is sikerült lebeszélnem a szülésznőt. Borotválás nem került szóba, nem tudom, hogy egyáltalán nem szokták, vagy csak én végeztem jó munkát indulás előtt itthon. Én kb. egy órányi sikertelen kitolás után kaptam csak oxitocint. Kérdés nélkül adták, viszont szóltak, hogy az jön most. Gátmetszésig nem jutottam el, de a felkészítőn úgy hallottam, hogy orvosfüggő a dolog. Gyanítom, saját orvosnál megbeszélés kérdése, de nekem úgy jött le, hogy ha se fogadott orvos, se fogadott szülésnő nincs, akkor az esetek nagy többségében gátmetszés a vége. Én nem éreztem úgy, hogy siettették volna a szülést. Burokrepesztés 2 perces fájásoknál és 6 cm-es tágulásnál volt.

Császármetszés: A műtőbe apa nem jöhet be, az ajtó előtt kell várnia. A babát kiviszik és megmutatják neki. Elméletileg mosdatás után apa visszakapja szőrkontaktusra. (Nálam ez elmaradt a „kedves” csecsemős nővérnek köszönhetően). Műtét után az őrzőben azonnal megkaptam a babát, akit pár perc múlva segítettek is mellre tenni, így hamar pótolni tudtuk az aranyórát. Protokoll szerint itt kb. 20-30 percet lehettünk volna hármasban. Én szerencsére este szültem és egyedül voltam az őrzőben, ezért az ügyeletes szülésznőnek köszönhetően két órát volt együtt a család.

Látogatási rend: Hivatalosan van látogatási rend, gyakorlatilag senki sem figyeli. Annyi a kérés, hogy a reggeli vizit alatt (6 óra körül) ne legyen ott senki, illetve este 8 fele is illik hazamenni. Látogatót az osztály előtti étkezőben lehet fogadni. A szobákba csak akkor mehet apuka, amikor segít a csomagokkal. Kivételt az egy ágyas kórtermek képeznek.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Pelenkát, popsitörlőt és a köldökcsonk kezeléséhez fertőtlenítőt és fültisztító pálcikát kell vinni. Popsikenőcsöt és ruhát adnak a babáknak. A ruhák tiszták, de sajnos elég kicsi a kórház készlete, így pl. a nyári nagy hőségben is csak hosszú ujjú rugikat és bodykat tudtak a gyerekekre adni. Az egyik csecsemős nővér szólt, hogy a rugit nyugodtan levehetjük. Tőle tudtuk meg, hogy a ruhákat a csecsemősök mossák (az audiológiai vizsgálat helyiségében van a ruhaszárító állványuk). Mivel állami intézmény, ezért nem mondhatják azt az anyukáknak, hogy hozzanak maguknak ruhát. Hidegebb időben valószínűleg nem hozattam volna otthonról váltást.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? A két darab négyágyas kórteremhez a folyosón van zuhanyzó és vécé. Hogy pontosan hány darab, nem tudom és fizetős szobában voltam.

Van-e VIP szoba? Igen. Három darab kétágyas szoba van – egyikhez tartozik saját mosdó, a másik kettőnek közös vizesblokkja van (zuhanyzó és vécé külön). Ezen kívül három darab egyágyas szoba van, ebből kettő pótágyazható, itt apuka is bent tud aludni. A fizetős szobákban tévé, hűtő, mikró és légkondi is van.

Koszt mennyisége, minősége: Igen változatos. A levesek nekem meglepő módon ízlettek, bár mindegyik egy kaptafára készült. A második fogások közül volt kifejezetten finom, és volt olyan, amire rá se tudtam nézni. Az ebéd mennyisége megfelelő. Minden alkalommal volt gyümölcs, vagy édesség hozzá. Reggeli-vacsora nem túl változatos, zsemle májkrémmel, felvágottal, esetleg kefirrel. Érdekes módon a szobatársam többször kapott zöldséget, ami az én adagomból viszont lemaradt (pedig össze volt csomagolva). Ehető, de kevés. Én sok péksütit hozattam be a családdal, de volt. aki főtt ételt kapott otthonról.

Kommunikáció: Utólag azt mondom, hogy a szülés közben adhattak volna bővebb információt arról, hogy mi történik, ugyanakkor ott és akkor valószínűleg a felét nem fogtam volna fel. (A császármetszésem pontos indokát másnap tudtam meg a fogadott orvosomtól, aki a szülésre sajnos nem tudott bejönni. Ha ő nincs, nem hiszem, hogy valaha felvilágosítottak volna a helyzetről). Fogadott orvos és szülésznő híján ritkán néztek rám a vajúdás alatt, de amikor a férjem kiment kérdezni, mindig azonnal jöttek. A bent tartózkodás alatt a csecsemősöket bármikor el lehetett érni. Ha hívtuk őket, azonnal jöttek, segítettek, magyaráztak, akár többször is, ha gondunk volt. Az éjszaka közepén is elérhetőek voltak, nem láttam soha, hogy teher lenne nekik a segítség. Külön köszönet a csecsemős nővérnek, aki háromszor is nekiesett a hallásvizsgálatnak, hogy ne kelljen később visszamennünk ismétlésre!

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Alapvető dolgokat elmondtak, kérdésekre válaszoltak, bár én úgy éreztem, hogy a bentlétem alatt már mindent megkérdeztem, ami fontos lehet.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Alapvetően elégedett vagyok a kórházzal, de ha a második gyermekemet is itt szülöm, akkor biztos, hogy szülésznőt fogok fogadni. A szülés előtti vizsgálatoknál sajnos hosszú várakozásra kell felkészülni még úgy is, ha időpontra megy az ember (ráadásul túlhordáskor már időpont sincs sokszor, így volt, hogy mi 40+ -os kismamák vártunk három órát a vizsgálatra). Ami viszont furcsa volt nekem, hogy a kórházban nincs kötelező csípőszűrés. Hazamenetelkor megkaptam a telefonszámot, ahol időpontot kellett volna kérni, ott azt mondták, hogy csak gyerekorvosi beutalóval fogadnak. A gyerekorvos viszont nem adott beutalót, mondván, hogy egészséges babát nem vizsgálnak, nincs rá kapacitás.

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 9
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége: 9
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 9
  • kommunikáció, tájékoztatás: 10
  • tisztaság: 8
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: 9

Pikka

Más kórházakról ezekben a posztokban olvashatsz: 

Veszprém: Bár minden szülészet ilyen lenne!

Székesfehérváron minden adott egy csodálatos szüléshez

A folyosón vajúdnak a kismamák Kaposváron

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>