A kórház neve: Jósa András Oktatókórház, Nyíregyháza

A szülés időpontja (év, hónap): 2020. 08.

A kórház állapota: Jó állapotú épület, nem a legmodernebb, viszont nem omladozik vagy ilyesmi.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Átlagosnak mondanám, nincsenek rossz állapotban, de egy felújítás rájuk férne. Naponta takarítják, szappan, néha kéztörlő volt, vécépapírt vinni kell.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Van egy közös vajúdó, ahol függönnyel vannak elválasztva az ágyak, van több egyszemélyes szülőszoba, illetve 2 db alternatív szülőszobát láttam, de lehet, van több is. Ezekben van kád, franciaágy, bordásfal. A labdát is lehet használni, és vízben szülésre is van lehetőség. Az egyik alternatív szülőszobát nem régen újították fel, így az szép, tágas, modern lett.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Fogadott orvosom volt, vele teljesen meg vagyok/voltam elégedve, nagyon kedves és közvetlen doktornő, vajúdás alatt többször ránk nézett, cserélte a vizet a kádban, a kitolásnál végig jelen volt, kaptam érzéstelenítőt a varráshoz. A kórházban töltött idő alatt minden nap bejött hozzám, a szobába, megkérdezte, hogy vagyok. Az ügyeletes szülésznő, akihez kerültem, nagyon aranyos volt, hozott illóolajat, bíztatott, vizsgálat előtt megkérdezte, megvizsgálhat-e. Délután 6-kor szültem, de éjszakára a szülőszobán maradtam megfigyelésen, mert elájultam szülés után. A szülésznők többsége szintén rendes volt, készítettek nekem szendvicset is. A bent töltött napok alatt csak a vizitek alkalmával találkoztam néhány orvossal, megkérdezték, hogy vagyunk, van-e panasz és mentek tovább. A legtöbbi csecsemős nővér, ha kérdeztem, kedvesen válaszolt, segített.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): Nem tudom, hogy kötelező-e a gátmetszés, nekem volt. A magzatvíz elfolyást követő 8 órában nem jöttek igazi fájások, ezért kaptam oxitocint. Nem éreztem, hogy siettetnének.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Úgy tudom, nem lehet bent apuka, viszont megkaphatja a babát a mellkasára.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): Az épületbe bármikor bemehet a látogató, anyuka kimehet hozzá az osztályról, de a látogatók csak látogatási időben (11:00-13:00, 16:00-18:00) tartózkodhatnak az osztályon és kórteremben. A babák az anyukákkal vannak a kórtermekben.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Popsitörlőt, popsikrémet, hazahozós ruhát vinni kell, napi 5 db pelenkát kap a baba. Adnak ruhát, a köldökcsonk ápolásához szükséges dolgokat és kisplédet. Ha szeretné az anyuka, saját ruhát is adhat a babára. Van babafotózás, arra is lehet vinni ruhácskát.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Háromágyas kórteremben voltam, tartozott hozzá vécé és zuhanyzó.

Van-e VIP szoba? Úgy tudom, van.

Koszt mennyisége, minősége: Átlagos kórházi koszt, a leveseket megettem, a másodikat nem, a reggeli és a vacsora általában felvágott volt pékáruval. A reggeli tea finom volt. Szerencsére nem volt látogatási tilalom, így anya és anyósom hozott nekem kaját.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Igen, tájékoztattak, mikor mi történik és miért, elmondták mikor mi történt a babámmal pl: mérték, vizsgálták, mennyi a súlya.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Igen, az orvosomtól kaptam tanácsokat a szoptatást és a gátseb ápolását illetően.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Igaz, hogy a szülés után elájultam, de csak a kimerültségtől, másnap már jól voltam, a babával is minden rendben volt, mégis öt napot töltöttünk a kórházban (hétfőn szültem, pénteken engedtek haza). Sok volt, már alig vártam, hogy hazamenjünk, bár nem teltek rosszul a napok, rosszabbra számítottam. A babák folyamatosan az anyukákkal vannak a kórtermekben, kiskocsikban, viszont, ha valaki úgy érzi szülés után, hogy nem képes ellátni a babát, akkor ott lehet hagyni a csecsemősöknél amíg jobban nem érzi magát az anyuka. Ha éjszaka nagyon sírnak a babák és anyukának még nincs teje, megitatják őket cukros vízzel, az én babám is kapott, szerencsére másnapra már volt tejem, tudtam szoptatni. A szülőszobán volt klíma, viszont a kórteremben nagyon meleg volt. A szülőszobai ágyak borzasztó kényelmetlenek voltak.

Értékelés:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 8
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 8
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 8
  • orvosok segítőkészsége: 7
  • szülésznők segítőkészsége: 8
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 7
  • kommunikáció, tájékoztatás: 7
  • tisztaság: 7
  • ellátás minősége: 7
  • személyes élmények: 9

Nyunyuné

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a nyíregyházi szülészetről

Nyíregyházi szülészet: ha fizetsz, segítenek, ha nem, nem

Császármetszés alatt a fejem fölött csevegtek az orvosok

Kötelező a beöntés és a borotválás a nyíregyházi kórházban

Ha nem ismered a jogaidat, bedarál a szülészet

Nem engedték be apukát a szülésre

Hiába kértem, nem adott fájdalomcsillapítót a nővér a kórházban

A fogadott szülésznőm nem jött be a szülésemre