szüléstörténet szülés

2018 februárjában szültem a nyíregyházi Jósa András Kórházban. Nem ez volt az első szülésem, 2016 őszén született meg itt a nagylányom, így tudtam, hogy mire számíthatok.

Készítettem szülési tervet, s mivel tudtam, hogy a kislányom kiírt időpontjában influenzajárvány lehet, így körbejártam a témát. A gyermekorvossal megbeszéltem, hogy kell-e a nem közösségbe járó kétévesemnek oltás (nem javasolta), a nőgyógyászommal, hogy nekem kell-e (nem javasolta ő sem), a háziorvossal, illetve a nőgyógyásszal együttesen, hogy kell-e apukának. Az oltást mindannyian azért szerettük volna, hogy egy esetleges látogatási tilalom miatt apuka be tudjon jönni.

A szülés végül három héttel a kiírt időpont előtt indult be, és addigra sajnos a részleges lezárásból teljes lett, így a férjem már fel sem jöhetett velem a földszintről a második emeleti szülőszobába. Védtelennek éreztem magam, semmi sem úgy alakult, ahogy az első szülésnél, ott ugyanis spontán indultak be a fájások, itt viszont fájás nem volt, magzatvízszivárgás igen, de szülés előtt 12 órával a baba még faros volt…

szüléstörténet szülés Egyedül kell szülni az influenzajárvány miatt?

Anyukák beszámolói szerint van olyan kórház, amelyikben a szülésre sem mehet be hozzátartozó, van, ahol a védőoltás meglétéhez kötik az apás szülést, és van, ahol minden további nélkül beengedik apukát a szülésre a látogatási tilalom alatt is 

Tovább>>>

Azt, hogy traumatizált szülésélményem lett, nem csak és kizárólag annak köszönhetem, hogy a férjem nem lehetett bent velem, hiszen több dolog is közbejátszott, de biztos vagyok benne, hogy az egész nem alakult volna így, ha mellettem van. (Itt arra gondolok, hogy mivel a baba feje nem ékelődött be, oxitocinos indításra a szívhangja leesett, és a nyakára volt csavarodva az extrém rövid köldökzsinórja, a szülés nem haladt, végül hiába volt a szülési tervemben leírva, hogy kézzel tágítást nem szeretnék, ezt a protokoll felülírta. A főorvos 4 centis méhszájból csinált 9-et.)

A férjem a vajúdási szak alatt telefonon kommunikált velem kétszer, illetve a kislányunk születése után fél órával tudta meg, hogy megszületett. Látni az orvosom közbenjárására sikerült neki néhány másodpercre, egy üvegfalon keresztül.

Amit nem értek: a kórházi dolgozóknak nem kötelező az oltás. Volt olyan csecsemős nővér, aki tiszta betegen dolgozott, folyamatosan fújta az orrát, stb. És volt olyan is, hogy a kétágyas szobánkba vízszerelők jöttek be, gondolom, nekik sem volt oltásuk. Egy család született aznap, és én nem láthattam a nagyobbik lányomat, a férjemet is csak egyszer, amikor néhány percre fel tudott szökni, és a folyosón beszéltünk - pedig a szülésélményem miatt (is) nagyon nagy szükségem lett volna rájuk!

Teljesen megértem, hogy jobb óvatosnak lenni, illetve, hogy egy újszülöttnek nem hiányzik semmilyen betegség, félreértés ne essék! De a szülésen ott van a helye apukának, pláne, hogy védőöltözetben, maszkban lett volna.

B.

szüléstörténet szülésVan még néhány szüléstörténet, ami érdekelhet:

Egyedül szültem meg négykilós fiamat a hálószobánkban

A férjem készített ki, nem a szülés

Sokszor magunkra hagytak a szülőszobán

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>