2011. októberében szültem a nyíregyházi Jósa András Megyei Kórházban, még friss az élmény. Alapvetően elégedett voltam a kórház szolgáltatásaival, személyzetével. Programcsászárom volt, így néhány dolog kimaradhatott emiatt. Te is megosztanád tapasztalataidat a kórházról, ahol szültél, hogy mások is tudják, mire számíthatnak az adott intézményben? Küldd el nekünk a bezzeganya@bezzeganya.hu címre!

Terhesgondozás

A terhesgondozás a kórház szülészeti tömbjében van. A választott orvosom magánrendelőjébe jártam 4 hetente terhesgondozásra, de a kötelező vizsgálatokat a kórházban végezték. A genetikai ultrahang egyetlen szobában van, ide kell jönni a 12. héten és a 18. héten, kötelezően mindenkinek. A vérvétel a kismamák számára a szülészeti tömbben van, nem kell a többi beteggel sorbaállni a régi SZTK épületében, így sokkal gyorsabban megy. Általában elmondható, hogy gyakori a csúszás az időpontkérés ellenére szinte minden vizsgálaton.

Terhességi diabéteszem volt, gyakran jártam a cukorgondozóba is. Első alkalommal a dietetikus ellát étkezési tanácsokkal és kinyomtatott útmutatót is ad. Minden alkalommal vizeletet kell adni, utána vérvétel. Ezek után pedig hosszas várakozás az eredményre, majd megérkezik az orvos is, aki kiértékeli.

Az NST rendelésen gyakran van csúszás, de ha a rendelés elejére kaptam időpontot, gyorsan végeztem. Itt kaptam időpontot és beutalót a további vizsgálatokra (pl. ultrahang) is.

Szülésfelkészítő tanfolyamot indít a kórház is, de én nem ezen vettem részt. Az egyik kórházi dolgozó külön is indít tanfolyamot, ami 5ezer forintba került, én teljesen elégedett vagyok utólag is az elmondott dolgokkal és a körbevezetéssel.

Szülőszobák

Beöntés és borotválás kötelező. Ezt a szülészeti tömb földszintjén lévő sürgősségi ambulancián végzik. Mindenkinek ide kell jönnie az előkészítésre. A szülésfelkészítőn láthattuk az egy darab alternatív szülőszobát (franciaágy, bordásfal, kötél, labda, saját fürdőszoba és szülőágy) és egy papás szülőszobát is megnézhettünk – ez utóbbiból több is van. A közös szülőszobába akkor nem mehettünk be. Mikor eljött a mi időnk, engem ide hoztak. Függönnyel elválasztva több ágy is volt a szobában (ha jól emlékszem, öt). Labdát minden kismama használhat, de kérni kell. Saját labdát is be lehet hozni.

Saját műtő tartozik a szülőszobákhoz, közvetlenül a közös szülőszoba mellett. A műtő elé nem állhat az apuka, a folyosón kell várakoznia, de a babát kísérheti a mosdatáshoz, leméréshez, öltöztetéshez. Fényképezőt, videokamerát nem lehet behozni, de mobiltelefont természetesen lehet.

Folyamatosan jött hozzám a szülésznő, mindig mondta, éppen mit csinál és miért. Mivel oktatókórház, sok szülésznő- és ápolónő-gyakornok is volt a kórházban. Az ügyeletes orvos is gyakran odajött.

Mivel állandóan van aneszteziológus, így bármikor kérhető EDA.

Minden kismama az őrzőbe kerül szülés után, a hüvelyi úton szülő nők két órát, a császárosok 12-t vannak itt legalább. Az őrző számomra nagyon kényelmes volt, 24 órát töltöttem itt.

Gyermekágy és csecsemős részleg

A gyermekágyi rész mellett van közvetlenül a csecsemőosztály is, de teljesen különálló részként működik. Két oldalra vannak osztva a kismamák és babáik, van A oldal és B oldal. Én az A oldalon voltam és ezt is láttuk a szülésfelkészítőn. Több egyágyas hotelszoba is van, éjszakánként 10 ezer Ft-ért. Ottlétemkor nem volt foglalt mindegyik. Lehet választani "sima" szoba és rooming-in között (mindegyiknek saját fürdőszobája van). Még az őrzőben mondani kell, hová szeretnél kerülni. Én a rooming-in szobát választottam, ebből kettő van az A oldalon.

A rooming-in szoba zsúfolt, szűk. Eredetileg négyágyas volt, de hat ágyat tettek bele. Egy fürdő jut a hat nőre. A két szoba szomszédos egymással, a közös pelenkázó helyiség miatt. Mivel van lehetőség rá, átkértem magam sima szobába. Egy háromágyas, levegős, világos szobába kerültem, amivel tökéletesen elégedett voltam.

A tisztasággal alapvetően nem volt gond. Minden nap jöttek takarítani.

A nővérek általában nem segítőkészek, kiégettek. A csecsemősöknél voltak gyakornokok, akik nagyon kedvesek voltak. Van egy szoptatási tanácsadó, aki nekem nagyon sokat segített, lelkileg is. A többi nővér inkább meg sem hallotta, ha szólították szoptatáskor, vagy ígérte, hogy mindjárt visszajön, amit elfelejtett megtenni. A "legkedvesebb" nővér pedig mikor segítséget kértem a kislányom felébresztéséhez, annyit mondott: anyuka, tessék megszoptatni ezt a babát, mert éhezik!

Az őrzőből kikerült kismamáknak az első napon csak háromóránként hozzák a babákat szoptatni, még a rooming-in szobába is. A második naptól van lehetőség, hogy a sima szobában lévők is kikérjék a babájukat. Így a rooming-in ellátáshoz nagyon hasonló helyzet alakul ki, de a sima szobából bármikor vissza is lehet tolni a babákat. (A csecsemősök általában nem szeretik, ha visszatolják a rooming-in szobából, indokolni kell.)

A hüvelyi úton szült kismamákat a 4. napon, a császárosokat az 5. napon engedik haza, ha a szülés délig megtörtént. Ha dél után jött világra a baba, akkor az a 0. napnak számít.

Látogatni nem lehet az osztályra bejönni, még a folyosóra sem. A két osztály közötti területen lehet kimenni a látogatókhoz, a babákat minden nap 4 óra után mutatják meg a folyosó ajtajában, hozzáérni nem lehet. Van családi szoba is, ahol erre van lehetőség, ide külön kérésre behozzák a babákat megmutatni.

A kisbabák az ottlétük alatt kapnak ruhát, nem kell bevinni. Popsitörlő nincs, azt vinni kell, a csecsemősök is a behozottat használják pelenkázáskor. Napi 5 pelenka jár (nekem elég volt), adnak alkoholt és hidrogénperoxidot, vattát, gézlapot a köldökcsonk kezeléséhez. Nekem csak elmondták, hogy mit kell csinálni pelenkázáskor, gyakorlatban nem mutatták meg. Állítólag másoknak megmutatták. Kiskesztyűt minden babának tesznek a kezére.

A vizitek általában alaposak voltak. A kaja egészen jó volt, nekem nem volt vele problémám. Evőeszközt vinni kell, nem adnak.

A születési anyakönyvi kivonatot és a lakcímkártyát helyben intézik, ügyfélfogadási időben lehetett átvenni. A TAJ kártyát kipostázták.

GKata