szülés hálapénz szülésznő

November 18-án lép életbe egy új törvény. Anyakönyvezve a T/13174. törvényjavaslat címen futott, de már elfogadták. Állítólag hálálkodnak benne a magyar egészségügyi szakszemélyzetnek a koronavírus járvány alatti tevékenységéért.  A többség annyit tud róla, hogy „Végre megszűnik a hálapénz, és a dokiknak adnak egy csomó emelést mellé, szavuk se lehet!” Jójó, de biztosan erről van szó?

Először tekintsük meg, mi valójában a hálapénz. Egy adott összeg, amit mi választunk meg, és annak az embernek adjuk oda, aki a szokott és elvárható teljesítménye felett teljesít. Pl. egy újfajta műtéti eljárással vagy másik gyógyszerrel eléri, hogy gyorsabban gyógyuljunk – „az idő pénz” jeligére -, vagy mondjuk szól nekünk, hogy a leleteink között talált valamit, és javaslatot tesz, milyen másik szakterület irányába induljunk, esetleg még megnevez egy másik orvost is, stb. Adható, de sose volt kötelező, aki akar ad, de normális orvos szokásos tevékenységéért sose fogadta el, mióta léteznek magánrendelők, inkább jelezte, hol van a magánrendelője.

A normális nővérek és egyéb egészségügyi személyzet jó ideje nem várja el, hogy pénzt kapjanak, bár egy szétosztható bonbonnak, pár szelet tortának vagy egy méretes pizzának mindig örülnek, elvégre olykor nincs idejük ebédelni se. Tehát egy olyan, leadózott összeg, amit extra teljesítményért adunk, saját jószántunkból (aki nem azért, annak is a saját döntése), és ami eddig kifejezetten kikerült az SZJA hatálya alól. Aki csak ennyit lát a törvényben, az is elgondolkodhat, miért is akar ebbe tilalommal beleszólni az állam?

Most térjünk vissza arra, valójában miről szól ez a törvény. Mert nem igazán erről.

Az orvosoknak fognak adni extra fizetésemelést, ez tény. Eddigi rutin alapján az ígért összeg negyedét tippelem, mert ígérni nagyon jól tudunk. Az orvosoknak és felsőfokú végzettségűeknek (tehát a kezdők, rutin nélkül). A többiek a 2022-ig megígért emelést kapják, ha kapják, mivel változik a jogviszonyuk. És biztos, hogy csak az orvosokat érinti a hálapénz? Az általános definíció szerint igen. De ebbe a kategóriába nem csak a fent említett hálapénz tartozik bele.

A kismamák például gyakran félnek random ügyeletesnél szülni. A saját és gyermekük létét biztosabbnak érzik, ha egy, számukra szimpatikus szülésznő, aki jól ismeri adott kórház szülészetét, összes lehetőségét és protokollját, a dokik háklijait, és jelen helyzetben még a covid miatt esetleg kizárt családtagot is pótolhatja, mivel végig vele foglalkozik, rá figyel, stb. Sokan azt érzik biztonságosabbnak, ha ismerős orvosnál szülhetnek. Megint mások biztos, ami fix, mindkettőt keresnek maguknak. Ugye senki se várja el, hogy ingyen otthagyja valaki a gyereke szülinapját, vagy hogy egy szülésznő még ezen felül személyes idegenvezetést tartson a szülészeten, elvégezzen vizsgálatokat szintén a szabadideje terhére, stb? Igen. Ez is hálapénz kategóriába tartozik. Hiszen pénzt kap tőlünk egy egészségügyi dolgozó, nem magánrendelésen végzett tevékenységért.

Lenne rá más megoldás? Hogyne. Tilalom? Hát előbb ki kéne valamit dolgozni. Pl. egy ahhoz hasonló adórendszer, amivel művészeti tevékenységért kapott bevételt is el lehet számolni, akik szintén változó mennyiségű és összegű dologért adóznak, hiszen lehet olyan év, hogy két kismamája van, és olyan is, amikor hatvan. Vagy teljesen kihagy egy évet. Kapjon mellé számlatömböt, és adózzon. UTÁNA lehet tiltani, hogy adózás nélkül elfogadjanak pénzt. Kifehérítettük, és kész.

Igen, egy aspektus, amire nem szoktak gondolni a hálapénz kapcsán. Lassan egyre több lehetőség van a szülés során, és sokat számít a bizalom. Lehet ugrálni a boldogságtól, hogy nem kötelező már hálapénzt adni (Höhhh? Kötelező???), de biztos, hogy olyan jó lesz, ha mindenki a fáradt, és a nagy elvándorlás miatt erősen túlterhelt ügyeletes orvosnál, és éppen műszakjukat töltő szülésznőknél szül? Biztosan mindenkinek meg fog ez felelni? Jelentkezzen, aki azt hiszi, hogy valaki, aki nem a rokona, ingyen be fog vele menni a kórházba, és extra figyelmet fog kapni tőle! Senki? Helyes.

Vegyünk egy másik pontot. Az orvosok fizetésemelést kapnak. És mondjuk a szülésznők? Akik mellesleg kevesebbet kapnak, mint a polctöltő a hipermarketekben, egy szalag mellett dolgozó betanított munkást meg se említve? No, ők nem. Természetesen más szakápoló, és egyéb egészségügyi személyzet se. A többségüknek, főleg a rutinosabbaknak nincs főiskolai végzettsége, csak OKJ Szülésznőképzője, csak hogy maradjak az oldal tematikájánál.

Ezek után vegyünk sorra egy, a törvényből általában nem említett dolgot. Másodállást se vállalhatnak csak úgy az állami egészségügyben dolgozók (Nem az orvosok! Az egészségügyben dolgozók!). Mi is az a másodállás? Hát például amikor egy kórházi orvosnak van egy magánrendelése, ahol az asszisztens a kedvenc nővérkéje szintén a kórházból. Vagy mikor egy szakápoló egy társával váltásban ott ül a háziorvosod mellett, és írja a felhőre a recepteket. Ha csak helyettesít, akkor is másodállás. Engedélyt kaphatnak másodállásra, de ez csak adható, egyedi, bármikor visszavonható, és sok mindenen múlhat. Erre nem alapozható a hitel visszafizetése, vagy a gyerek fősulija. Természetesen az állami egészségügyben dolgozókról van szó, de mit gondoltok, milyen arányban dolgoznak orvosok itthon csak és kizárólag magánszektorban?

És most az emelje fel a kezét, aki el tudja képzelni, hogy az állami ellátórendszerben dolgozók magánrendelései nélkül működőképes marad az egészségügyünk, pláne, ha a hitellel beszoruló, gyereke taníttatásaival kínlódó, plusz pénzhez nem jutó emberek felállnak az állami egészségügyben, és elmennek szalagmunkásnak egy üzembe. Senki? Érthető.

Vannak még érdekességek. Tíz nappal korábban jelezve maximum két évre ki lehet rendelni az embert. Bárhova. Győrből Budapestre például. Az eddigi illetménnyel. Tehát a kirendelt szakápoló ingázásáért vagy a helyben szálláskeresésért nem kap plusz pénzt. Persze ugyanezt veletek szemben is elrendelhetik. 40 napra másik telephelyre vezérlés. Ami többnyire önkéntes alapon szokott menni, és többnyire céges kocsival hozzák-viszik a kirendelteket. Természetesen kapsz plusz pénzt ételre, szállásra. Kivéve, ha az egészségügyben dolgozol. Akkor mész, mint valami katona, szállást, kaját rendezd.

Egy biztos. Ha ez az egészségügyben dolgozók tömeges pályaelhagyásával jár, bedől az egészségügy. Voltaképpen mindegy, hogy a magánrendelések száma fog lezuhanni, vagy pont ellenkezőleg, az állami szakrendeléseket nem lehet szakszemélyzet híján ellátni.

(infók: Elfogadott egészségügyi törvényjavaslat, Menedzsment fórum, jogaszvilag.hu)

L.C.

Hálapénzről ezekben a cikkekben is írtunk:

Ha nem csúszott a boríték a zsebbe, úgy beszéltek az emberrel, mint a kutyával

Kevesellte a szülészorvos a 100 ezer forintos hálapénzt

Műtét előtt vagy után tetszik ideadni a hálapénzt?

Nem fogadta el a hálapént a szülészorvos

Fizetnem kellett azért, hogy a kisbabám enni kapjon