Idén extrém körülmények között ballagnak a végzősök. Sokan az iskola betonudvarán állják végig az ünnepséget – ahol szinte mindig előfordul ájulás, rosszullét - a 35 fokos hőmérséklet pedig sokat ront a helyzeten. Van, ahol igyekeztek lerövidíteni a programot, de sok iskolában nem veszik figyelembe az extrém időjárást, és a búcsúztatás várhatóan hosszúra nyúlik.

Ildikóéknál az iskolavezetés alkalmazkodik a körülményekhez, és rugalmasan kezelik az előre eltervezett menetrendet.

„Nálunk 9-11-ig lett volna a program, de a hőség miatt háromnegyed óra alatt lezavarják, sapkát, kalapot lehet vinni”

– írja Ildikó. Más iskolában áttették az esti órákra az eseményt. Több anyuka is arról számolt be, hogy a meleg miatt az iskolaudvar helyett a tornateremben vagy az aulában tartják meg a búcsút. Ez sem mindig jó megoldás, van, ahol 350 gyereknek és kísérőiknek kell beférniük egy tornaterembe, amely – bár a káros napsugárzás nem jut be – valószínűleg szintén nem lesz kellemes.

Sok helyen azonban ragaszkodnak a tervekhez, a műsor hosszúságához, a betonudvarhoz és az időponthoz, sőt, van, ahol már a ballagás előtt is szívatják a gyerekeket:

„Főpróba volt, a gyerekek 45 percet álltak a tűző napon kb. 10-11 óra magasságában. Sapkát, kalapot nem lehet felvenni...”

 – panaszkodik Orsolya.

Nem minden országban kerítenek ekkora feneket a ballagásnak, és nem mindenhol ragaszkodnak az órákig tartó műsorhoz, versmondáshoz, helyette szórakozással ünneplik a ballagókat.

Svájc

„Svájcban sem évnyitó, sem évzáró, ünneplő ruha, virágok, anyámtyúkja versekkel. Mindenki mehet Isten hírével szünetre”

– írja Szabina. „Dublinban sincs” – teszi hozzá Diana. Annamária erről számol be:

„Máltán sincs.... de ha lenne, sem mennénk el... pár napja 42 fok volt a napon... kössssssz, de nem. Igaz, egy koncert lesz, de az este, és menni fog egy tucat légkondi a teremben.”

„Norvégiában sincs, pedig itt nincs meleg...” – írja Adrienn. Anna pedig a kanadai viszonyokról mesél:

„Itt évzáró ünnepség sincs és ballagás sincs. Utolsó nap közös evés-ivás van a szülőkkel és tanárokkal a suli udvarán, a srácoknak programok. (Quebec, Kanada)”

Andreának karintiai tapasztalatai vannak az iskolai ünnepségekről és hozzáállásról:

„Nálunk Karintiában az évnyitót-évzárót a templomban tartják istentisztelet néven. Uncsi, de legalább hűvös van és ülnek a gyerekek. A ballagáson sincs fakszni, az általános iskola elvégzése után az osztályok előadnak valami zenés-táncos számot a légkondis tornateremben; a gimiben még ez sincs. Érettségi bál persze van, amikor otthon a szalagavató, akkor keringőznek és mást is táncolnak. De nincs sosem kiöltözős ünnep, sajna még Anyák napi ünnepség sincs.

Mindenkinek, aki részt vesz a napokban óvodai, iskolai ballagáson, és el kell viselnie a forróságot, kitartás! Legyen nálatok víz, fejfedő (ha engedik), és próbáljátok túlélni a gyerekekkel együtt. Én is ezt teszem ma délután.

Tünde

Tippek kánikula idejére:



Mit együnk, igyunk a hőség idején?

Nyáron etess mediterránosan!

Kánikula ellen alföldi vizet a gyerekre! 

Receptek kánikula idejére

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>