koraszülés koraszülött

Sokáig gondolkodtam, reagáljak-e az engem ért vádakra, de eltelt lassan három hónap, és még mindig bántanak dolgok. Szóval úgy kezdődött az egész négy évvel ezelőtt, hogy megismertem a páromat, aki most már a férjem. Szép lassan, három év alatt lett ház, autó, jó munkák, esküvő. Hát akkor jöhet a baba is. Sajnos nem jött első szóra, kicsit küzdeni kellett, de aztán nyolc hónap után ez a csoda is elért minket, amiért örökre hálás leszek.

Az első 20 hétben semmi probléma nem volt, csak a szokásos hányás, fáradékonyság. Aztán jött minden, hormontabletta, kúp, pedig odafigyeltünk mindenre. Aztán a 30. héten: pici a baba, megint plusz egy tabletta. A 32. héten jósló fájások kezdődtek. Hívtam az orvosom, hogy ez nem az a normális fájás. Szedjek magnéziumot, majd az segít, ha mégsem, akkor menjek be, megnéz.

Két hétig minden rendben volt. Aztán a 34. héten tisztán emlékszem, január 13. volt, nemhogy 5 perces fájások, állandóan jöttek... Hívtam a férjem, azonnal jöjjön haza, kórház... Hívtam az orvost is, ő is ugyanezt mondta. Mire beértünk, egyujjnyira már tág voltam. Próbálták visszatartani mindennel is már három napig. Aztán 16-án, szombaton jött a feketeleves: a pici szíve fel-le ugrál, azonnal indítás.

Oxi beköt, folyhat. Közben apa is megérkezett, szülni fogunk. Három nap vajúdás után már ennek örültem a legjobban. Doki siet. Azonnali császár, a pici szíve nem fogja bírni a szülést, ekkor már az oxi is megtette a hatását. Infúzió be, ami kell a műtéthez, két nővér nyomja, mint az őrült, hogy minél előbb, annál jobb. Felértünk a műtőbe, azonnal érzéstelenítés. Ahogy hatott, már vágtak. Aztán kijött az én csöppségem, a mi csöppünk. Odatették egy puszira, miután felsírt, és vitték is a koraszülött osztályra.

Három nap múlva mehettem hozzá. Mondanom sem kell, friss császárral én rohantam, amennyire tudtam. Átértünk, láthattam végre! Aztán jött a feketeleves: ha ez nem lenne elég, egy kedves ismerősöm (régen még barát volt) megvádolt, hogy az én hibám a koraszülés, nem volt elég a császár, a látvány... Jött a dohányzással: biztosan az miatt lett koraszülött a babám. A terhesség elején előfordult a dohányzás, de utána már nem. Még akkor sem fordult meg a fejemben a visszaszokás, amikor elapadt a tejem.

Ezúton szeretnék üzenni neki, hogy a kapum nyitva áll, bármikor elmesélem, miért lett koraszülött a kislányom. A lehető legjobb szándékkal üzenem, hogy legyen szép életetek a továbbiakban, kellemes szülést, mert ugye nemsokára fogsz. Puszil a sosem volt barátnőd. 

T.

Olvass még koraszülött témában!

A koraszülöttnek az érintés is fáj

Csak sírtam az inkubátor mellett

A 31. héten vérezni kezdtem, sürgősségi császár lett belőle