A kórház neve: Jávorszky Ödön Kórház Vác

A szülés időpontja (év, hónap): 2020. január

A kórház állapota: Jó állapotú. 

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Jó állapotú, tiszta, bár a mi szobánkban lévő fürdőszoba mosdójában dugulás volt, amit a bent tartózkodásunk öt napja alatt sem javítottak ki. A többi helyen nem volt gond. 

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): A szülőszobák korszerűek, vannak alternatív lehetőségek, bár a mi esetünkben nem volt mód kipróbálni egyiket sem, mert a komplikációk miatt császármetszéssel szültem. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Mindenki nagyon kedves, készséges volt, mindenben segítettek, bár fogadott szülésznőnk és orvosunk volt, ez nem látszott meg a többiek viselkedésén, bárkihez bizalommal fordulhattunk. A nővérekre nagyon sok munka hárul, de ezt nem mutatták felénk, a csecsemősök akár az éjszaka közepén is jöttek segíteni, ha szükség volt rá, segítettek a megfelelő szoptatási mód megtalálásában. Nekem kevés volt a tejem, így a kislányomat tápszerrel is etették minden harmadik órában. 

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): Nem siettetik a szülést, gátvédelem kérhető, bár nekünk nem volt megbeszélve. A fajásgyengeség miatt én kaptam oxitocint, de végül mégis császármetszésre volt szükség. 

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Nem lehet bent, de a baba első perceit vele töltheti. 

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): A kiírt látogatási rend 15-18-ig engedi a látogatást, de valójában bármikor be lehet jönni, a kórterembe nem, a babát csak egy ablakon keresztül lehet látni, de anyuka kimehet (ha bír). 

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.): Ruhákat adnak, de lehet vinni sajátot is, pelenka popsitörlő szükséges. 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 4 ágyas szobák vannak, mindegyik külön zuhanyzóval, vécével. 

Van-e VIP szoba? Nincs.

Koszt mennyisége, minősége: Elegendő mennyiségű, és ha valaki nem finnyás, akkor jó is. Nekem nem volt vele gondom, de volt, aki kóstolás után visszaküldte. 

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Folyamatosan tájékoztattak, mindig elmondták, mikor mi fog történni, mit tegyünk.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Igen, megfelelő tanácsokat kaptam. 

Egyéb információ, amit fontosnak tartasz: Borsod megyéből érkeztünk, az ottani állapotok miatt sokkal rosszabbra számítottam, talán ezért kicsit elfogult vagyok, és jobbra értékelem, mint amit mások tapasztaltak, de szívesen szülném meg a második babámat is Vácon. 

Értékelés:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 9
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 8
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 10
  • kommunikáció, tájékoztatás: 9
  • tisztaság: 10
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: 10

M.

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a váci szülészetről, itt tudod elolvasni a véleményeket:

Ne Vácra menj, ha gátvédelemmel és alternatív pózban szeretnél szülni

Vácon eldöntheti a kismama, hogy kengyelben szül-e, vagy fogja a lábát

Az aneszteziológus simogatta a fejem a császármetszés alatt