kórházteszt szülés kórház

A kórház neve: Jávorszky Kórház Vác

A szülés időpontja: 2010, 1013, 2015

A kórház külseje: a szocializmust idézi. A rendelőintézetben régi linóleum, kopott székek, rengeteg ember, kosz. Sok jót nem lehet elmondani róla. Itt a mosdók is kritikán aluliak.
   
 A kórház felszereltsége: nincs PIC, az ilyen ellátást igénylő babákat a SOTE-ra szállítják. 2013-ban volt intenzív újszülött ellátás két inkubátorral, ahonnan a komolyabb kezelést igénylő babát a sürgősségi ellátás után továbbszállították, bizonyos betegségeket helyben kezeltek, nem tudom, ez azóta megszűnt-e.

A szülőszoba kényelme: három egyágyas szülőszoba van, bordásfallal, labdával. Egyikben kád is található (ha fogadsz olyan orvost, aki engedi használni). Új bútorok, pazar panoráma, nem kell gépeket hurcolni, mindegyikben van szívhangvizsgáló.

A vizsgálatok tapasztalatai: az első szülésem előtt az SZTK-ba jártam vizsgálatra, elsőször telefonon kértem időpontot, utána vizsgálat után, kifelé menet a következőre, soha nem kellett várnom öt percnél többet. Az SZTK futószalag, ultrahangon semmit nem látsz, csak a nővérnek diktálja a leírnivalót, nem túl személyes. A szülőszobán általában vannak tanuló szülésznők (én kétszer találkoztam velük), akik alapfeladatokat látnak el, kedvesek, udvariasak, egyszerre egy segít a tapasztalt szülésznőnek.

A dolgozók hozzáállása: nagyon különböző! Az osztályvezető főorvos mai szemmel kifejezetten régimódi. Amennyiben a fogadott orvosod vagy az ügyeletes karakán módon kiáll a dolog felesleges volta mellett (pl. kell-e a szoros gumi a hasadra kitolás alatt, kell-e oxitocin a kitoláshoz), a szülésznő szót fogad, de rutin az oxi kitolás alatt, a gátmetszés első és második szülésnél, a kengyelben szülés. Durva, de hallottam már szülésztől, hogy a szülésznő nemhogy titokban, de a kifejezett tiltása ellenére adott be bizonyos gyógyszert.)
   
Szülésvezetés: kifejezetten az orvostól függ, vannak haladó szemléletűek, egy orvosnál van lehetőség VBAC-re, az általános hozzáállás szerint császár után nincs hüvelyi szülés, első két szülésnél gátmetszés, a sokadikat illik gátvédelemmel szülni (akkor is, ha szanaszét repedsz).
   
Újszülött osztály: felújított, négyágyas szobák saját fürdőszobával. Napi három takarítás, meleg tea a folyosón egész nap, nagy, közös hűtő a nővérpulttal szemben. Kérésre hoznak nagy kancsóban forró vizet a szopiteának. A nővérkék készségesek, bátran lehet csengetni nekik probléma esetén, jönnek, nem morognak feleslegesen.
   
Csecsemős nővérek: minden műszak kicsit más, Vannak, akik engednek fejni és segítenek, mások nem adják oda a fejőt és nem segítenek. Egy egységesebb szemlélet jót tenne nekik, az elsőbabás anyukák kevésbé éreznék elveszettnek magukat. Viszont nem adnak a babának se vizet, se tápszert csak úgy, nagyon szoptatásbarát a hozzáállás. Amikor pótolni kell, mert mondjuk sokat esett a baba súlya, akkor is az anyukával egyeztetve teszik, és nagyon aranyosak a babákkal, rengeteget szeretgetik őket, ha éppen valamiért ott sírdogálnak. A fürdetés számomra rejtélyes módon reggel négykor van, de nemigen szokták átaludni az alkalmat a kicsik. A babaproblémákat igyekeznek az anyuka mellett megoldani – be lehet kísérni az oltásra, vizsgálatokra, van mobil kékfény a sárgaság kezelésére, amit beállítanak az anyuka ágya mellé stb.
   
Látogatási rend: lehet jönni egész nap, de az osztályra nem engednek be látogatót. A folyosóra mennek ki az anyukák, és ablakon keresztül lehet megmutatni a kicsiket. Fémpadok vannak, szülés után nem a legkellemesebb az üldögélésre.
   
Bababarát-e a kórház: WHO értelemben nem, de rooming-in rendszer van és nagyon támogatják a szoptatást.

A fentieket végigolvasva megriadtam, mert nagyon vaskalaposnak tűnik az egész. Én akkor nem éreztem annak. Több lelkiismeretes orvos és ápoló is tökéletesen vizsgázott emberségből, többször utánatelefonáltak elszállított anyukáknak, máshová került babáknak, egészen addig, amíg megnyugtató híreket kaptak. A problémás anyukákat (pl. erős vérzés szülés után) nagyon alaposan szemmel tartotta a műszak, úgy adták át a váltásnak, hogy ők is nagyon figyeltek rá. Egy nyugis délutánon, amikor csak négyen voltunk az osztályon, egész délután nálunk voltak a csecsemősök, szoptattunk minden pózban, lelket öntöttek belénk, olyan volt, mint egy kis workshop – nyilván erre nagyüzemben nincs elég ember, három csecsemős jut a tizenhat ágyas osztályra.

Azt javaslom az elsőszülő anyukáknak, szánjanak egy óra fórumolvasást arra, hogy kiderüljön, a választott kórház rutinja egybevág-e az ő elképzelésükkel gátmetszésről, apa szülőszobai jelenlétéről stb. Az osztály alapvető működése úgysem fog megváltozni, ha bekerülünk, és sokkal jobb, ha tisztában vagyunk a lehetőségekkel, mintha vajúdás közben ér a hidegzuhany. Ne válassza ezt a kórházat az, aki gátvédelemben, alternatív pózban tervez szülni, de korrekt ellátást itt is kaphat. 

Pontszám (10-es skálán): 7

Jávorszky Pál Kórház, Vác

szülés ideje: 2015
pontszám: 7/10

XY

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?