A kórház neve: Jávorszky Ödön Kórház, Vác

A szülés időpontja (év, hónap): 2021.03.19.

A kórház állapota: Osztályonként eltérő/felújított.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Pár éve használt, tiszta, minden szobában van zuhanyzó vécével, nagyon kedves takarítók jöttek minden nap, még ők is érdeklődtek a hogylétemről. 

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Indítás, vajúdás után lett császármetszésemA szülőszobákban van állítható ágy, bordásfal, labdák. Van egy kifejezetten alternatív szoba, ahol kád, kanapé és zuhanyzó is van. Próbálnak mindenben segíteni, kaptam masszázsolajat, illóolajos diffúzor is volt. A császár előtt és közben is mindenki maximálisan kedves és jófej volt. Az aneszteziológus hölgy végig beszélt hozzám, fogta a kezem és simogatta a fejem. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Maximálisan elégedett voltam mindenkivel, nagyon kedvesek, figyelmesek voltak. Rengeteget lehet tanulni a csecsemősöktől, örültem, hogy teljes támogatásban részesültem szoptatás terén, olyan volt, mint egy 4 napos minikurzus. Magabiztosabban tértem haza, hogy minden rendben az etetéssel és a baba körüli teendőkkel. 

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): Úgy tudom, első babánál rutinszerű a gátmetszés. Oxitocinos rásegítés, ha órákig nem halad előre a szülés. Általában egy napnál nem igazán hagynak tovább vajúdni, kivéve, ha szeretné az anyuka tovább csinálni

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Nem lehet bent, hiszen nagy hasi műtét, de miután megmutatták a babámat a paravánon keresztül, aztán az arcomhoz is odatették picit, apa kapta meg őt mellkasra, amíg engem varrtak. 

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe): Covid idején tilos volt a látogatás, csomagot küldhettek fel a porta biztonsági embereivel. 

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.): Ruhát csak a babafotózáshoz és a hazamenetelhez kell vinni. Csak pelenka, popsitörlő, textilpelus, igény szerint kistakaró, kissapka, kesztyű, törcsi kell a babának. 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 4 ágyas szobák vannak, így 4 emberre 1 zuhanyzó jut. 

Van-e VIP szoba? Van egy 1 ágyas szoba, de nem fizetős, covid idején a covidos anyáknak volt fenntartva. 

Koszt mennyisége, minősége: Változó, én nem vagyok válogatós, általában megettem. De nagyon szuper a büfékínálat. 

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Mindenre felkészítettek és tájékoztattak, ennek ellenére a császármetszés hidegzuhanyként ért, sajnos nem készültem előre fel rá egyáltalán lélekben. 

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Igen, első babámhoz képest nyugalommal távoztam. Mindent csináltam együtt a csecsemősökkel, pelusozás, köldökápolás, szoptatásban is rengeteget segítettek. Maximálisan bababarát kórház. 

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Néhány rossz vélemény ellenére úgy gondolom, hogy a személyzet maximális odaadással végzi a munkáját. Véleményem szerint sokat számított, hogy én is türelemmel, megértéssel és kedvesen fordultam hozzájuk mindig. Biztos, hogy a tesókat is itt szeretném majd a világra hozni. Kezdenek nyitottá válni a VBAC es szülésre is. 

Értékelés:

  • szülészet állapota: 10
  • kórtermek állapota: 9 
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 9
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége:10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége:10
  • kommunikáció, tájékoztatás:9
  • tisztaság:10
  • ellátás minősége:7
  • személyes élmények 9

E.

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a váci szülészetről, itt tudod elolvasni a véleményeket:

Ne Vácra menj, ha gátvédelemmel és alternatív pózban szeretnél szülni

Vácon eldöntheti a kismama, hogy kengyelben szül-e, vagy fogja a lábát