apa apaság apamegén Tünde

Egy apuka-ismerősöm Facebook-oldalán láttam először a fotókat, és borzasztóan tetszett az ötlet: egy hétvége, ami csak apáé és a gyereké. Közös programok, amikor a munka és a problémák a háttérbe kerülnek, az apuka száz százalékosan figyel a gyerekre – aki ezt csillogó szemekkel és széles mosollyal hálálja meg. Megkerestem az Apaépítő alapítóját, Nagygyörgy Miklóst, és kifaggattam az Apa+én hétvégékkel kapcsolatban: például hogy mi a célja a programoknak, miket csinálnak az apák és gyerekek a hétvégén, és miért csak egy gyerek mehet egy apukával.

Honnan jött az ötlet? Mi a célja a programoknak?

Nagygyörgy Miklós: Van három angyal kislányom. Látom, tapasztalom náluk, hogy az együtt töltött minőségi idő mennyire fontos. És azt is látom, mennyire igénylik azt a fajta figyelmet, amikor csak egyikükről szól kettesben. Csak kettőnkről – „én és az apukám”. Utána jó pár napig maguktól fésülködnek, elteszik a játékokat maguk után, és nem mellékesen sokkal nyitottabbak felém.

Van sok-sok barátom, ismerősöm. 35-50-es korosztályú férfiak, apukák. Mindenki az üzleti életben más-más területen próbálja kihozni a legjobbat. Küzdünk, tárgyalunk, egyeztetünk, végrehajtunk, versenyzünk. És van egy csomó szorongásunk, kérdésünk, amit nehéz másokkal megosztanunk, legtöbbször ki sem mondjuk, mert nincs rá fórum, közösség, sokszor szavak sem. Életközepi válság, apaság, házasság, gyermeknevelés, work-life balance és még sorolhatnám. A fenti két terület egyvelege az Apa+én hétvége.

A küldetésünknek azt tekintjük, hogy elősegítsük; minél több nyitott, érzékeny, önismerettel rendelkező, tudatos, családját, társát, gyermekeit megbecsülő apuka és minél több boldog, magabiztos, kötődő, megfelelő apamintákkal és apaképpel rendelkező gyermek, majd felnőtt legyen.

apa apaság apamegén Tünde

A gyakorlatban ez pedig úgy néz ki, hogy 16-18 apuka elmegy két napra 16-18 gyermekkel. Mindenki egy gyermekét hozza magával. Valamilyen kitűnő küldetést hajtunk végre trénerek irányításával. Harc az ezerfejű sárkánnyal, varázslóiskola, titkosügynök-képző, tavasztündér szabadítása, trabantos száguldás, lakatlan sziget. Kettesben töltött minőségi idő, csak Apa+én, közös kaland, közös élmény, közös emlék. Közben rengeteg új apuka és gyermek megismerése. Tapasztalatcsere, sokkal mélyebb, nem üzleti beszélgetések, új barátságok, minták.

Milyen életkorú gyermekeknek javasolt a program?

Nagygyörgy Miklós: A programjaink alapvetőn 6-13 éves kor közötti gyerekeknek szólnak. Azt mondják, hogy ez a legfontosabb időszak egy gyermek életében, hogy önbizalmat, bizalmat érezzen, szerezzen. Amennyiben itt nem alakul ki, akkor már szinte lehetetlen pótolni. Az elmúlt másfél évben aztán egyre több igény érkezett, óvodás és kamasz programokra, így 2020-ban ezekkel is indulunk. Sőt egy teljesen új verzióval és készülünk őszre, amit most munkanéven „Apa+Papa” hétvégének hívunk. Ahol mi, felnőttek vihetjük el Apukánkat egy kitűnő, kalandos, izgalmas hétvégére.

Mesélj egy kicsit a háttérről, a csapatról, akik részt vesznek a szervezésben/programokon! Hányan vagytok és kinek mi a szerepe?

Nagygyörgy Miklós: Társadalmi célú vállalkozásként futtatjuk a programokat. Négyen vagyunk alapítói: Pőcze Balázs, Kovács Balázs, Farkas Berci – és jómagam. Bozzay Detti és Papp Bence szervezik a hétvégéket, trénereket, felszereléseket, jelentkezőket. Én meg csillogok a dicsfényben. És van körülöttünk 15 lelkes támogató – gyermekpszichológus, coach, trénerek - akikhez bármilyen kérdéssel fordulhatunk, elsősorban a koncepciók keretei tekintetében. 

apa apaság apamegén Tünde

Ki találja ki a programokat?

Nagygyörgy Miklós: Ez egy érdekes közös munka. Dobálunk be ötleteket folyamatosan, ha látunk, olvasunk, játszunk valamit a gyerekekkel. Aztán ebből választunk egy 10-es listát. A következő tervekben szerepel asztronauta, kommandós, szakács, rafting, lovas hétvége egyaránt. Aztán elkezdjük napokra, órákra és percekre lebontani a programot.

Mindig van egy íve a hétvégének. Apa+gyerek kettes küldetés, két család közösen egy feladaton, négy-hat család egy feladaton és így tovább. Így a délutáni wellnessre már kifejezetten baráti a hangulat és az esti „taktikai értekezleten” már valóban mély témákról beszélgetnek apukák.

Te is részt veszel a programokon?

Nagygyörgy Miklós: Igen. Szinte mindegyiken ott vagyok én is apukaként. A három gyerek azt is jelenti, hogy három varázslóiskolát kell elvégeznem és háromszor kell megfejtem a barlang titkát. De ugyanaz a program is különböző tartalommal van feltöltve egy-egy hétvégén és újabb és újabb nagyon érdekes embereket, történeteket ismerek meg, szóval nagyon élvezem.

apa apaság apamegén Tünde

Van két ugyanolyan program?

Nagygyörgy Miklós: Egy-egy tematikát annyiszor ismétlünk meg, ahányszor igény van rá. Nagyon népszerű a titkosügynök hétvégénk, abból már volt négy. Varázslóiskolából is már három.

Van kedvenced?

Nagygyörgy Miklós: Csodálatos helyeken van mindig szállásunk, legyen az Várgesztes, a Mátra vagy a Velencei tó. Szeretem nagyon, ha sok benne az erdő, szabad levegő, de egy adventi mézeskalácssütés, ahol már az ünnepek is jönnek, és húsz család gyúr körben mézeskalács tésztát, az igazán megható.

Milyen érzés látni a sok apukát, akik a gyerekeikkel töltenek el minőségi időt? Van számodra tanulság, amit megosztanál más apukákkal is?

Nagygyörgy Miklós: Nagyon szoktam izgulni, hogy milyen lesz egy hétvége megítélése, minden sikerül-e. Sokszor nem is tudok aludni az előző napokon. És olyankor mondom is magamnak, hogy hülye vagyok én, minek csinálom ezt az egészet? Aztán amikor szombat reggel látom, hogy ott áll egy 40 éves apuka és mellette a tökéletesen ugyanúgy kinéző, csak 32 évvel fiatalabb kisfia, aki rettentő büszke apukájára, és még a hajukat is ugyanúgy aludták el, akkor olyan élményt kapok, boldogságot érzek, hogy mi a fontos az életben, hogy ennél szebb feladat nem is létezik. És ha tanulságot kérdezel, sokat tudnék sorolni, de szerintem ez a legfontosabb, minél több időt, együtt, szeretetben.

Hogy kell elképzelni egy ilyen programot/hétvégét? Miket csináltok?

Nagygyörgy Miklós: Általában tizenöt-húsz apuka érkezik ugyanennyi gyerekkel. A közös küldetés nem az indulással, becsomagolással kezdődik, vannak előzmények is. Pár héttel korábban kiküldünk egy meghívót. A levélben mindig van egy kis feladat, amit kettejüknek kell végrehajtani. Erről ők már otthon kettesben beszélgetnek, az ő „projektjük”, ezzel kezdődik a közös készülés, egymásra hangolódás. A hétvégén aztán közösen oldanak meg feladatokat, kihívásokat, közös sikereik lesznek, erősödik a szövetségük. A nap végén pedig együtt alszanak, ami szintén nem egy mindennapos élmény.

apa apaság apamegén Tünde

Azt látom, hogy az apukák élvezik, hogy játszanak, fürdetnek, altatnak, etetnek. Végigcsinálják a napot, és tíz-tizenkét perccel fektetés után jönnek ki mosolyogva a szobából, hogy alszik a gyerek. Fontos része a programnak, hogy az apukák, – akik sokszor vadidegenek egymásnak, – látják, hogy hasonló korú gyermekkel más apa hogyan bánik, beszél, hogyan kezelnek szituációkat. Az esti Taktikai megbeszélésen pedig már egy sör mellett tanulnak egymástól, cserélnek tapasztalatot. 

Van egy dinamikája a programoknak, amit mindig öröm átélni. Szombat reggel, mikor megérkeznek az apukák a gyerekeikkel, mindig van egy bemutatkozó kör. Ilyenkor nagyjából meg tudom mondani, hogy kit küldött a felesége, kinek ki csomagolt, és kinek van kedve ott lenni. Itt még előfordul, hogy az apukák mobilozgatnak, és kicsit talán el vannak veszve. Az első játék után azonban már mosolyognak, ebédkor már vidám asztaltársaságok vannak. Estére jóbarátok, ilyenkor az apukák gyermeknevelésről is beszélgetnek egy-egy ital mellett. Iskolaválasztás, ki milyen mesét olvas, milyen játékokat szoktak otthon játszani, és így tovább. Vasárnap délelőtt eufória, aztán ebéd után vissza kellene térni a régi világba és újra kicsit hűvösebb mindenki. Összességében nagyon felszabadultak, a játékok kihozzák belőlünk a gyermeket, a pajtást is.

Miért csak egy gyermeket vihet egy apuka?

Nagygyörgy Miklós: Mert kettőjük kapcsolatáról, élményeiről szól. A gyermek érezze, hogy ő Eszti, Zolika, Ferike fontos, önálló és van egy saját apukája, akivel van egy saját kapcsolata. A saját tapasztalatom és más apukák visszajelzése is azt mutatja, hogy egy-egy hétvége után érezhetően megváltozik a gyermek viselkedése otthon, a hétköznapokban is. A közös, kettesben átélt élmények egyfajta cinkostárssá teszi apát és gyerekét, és ennek hatására szófogadóbbá, könnyebben kezelhetővé válik a gyermek. És remélhetőleg még gondoskodóbbá az apa.  

Nem azért megyünk, hogy 2-3 gyerekre megosztott figyelemmel megpróbáljunk túlélni egy hétvégét és életben tartani a kölköket anya nélkül. De itt jegyzem meg, hogy a jövőben már ilyen is lesz. Apa+mi hétvége, amikor apu elhozza az összes gyermeket, anya pedig egy pohár vörösborral és egy könyvvel ledőlhet a kanapéra.

Milyen visszajelzéseket kaptok a programok után?

Nagygyörgy Miklós: A gyerekek otthon csillogó szemmel mesélik a hétvége történéseit az otthon maradt családtagoknak, és még haza sem érkeznek, de már tervezik a következő programot. A hétvégék alatt megtanult játékok könnyen átvihetőek a hétköznapokba is, ezt is sokan említik, hogy szuper, hogy olyan eszközt is adunk a kezükbe, amit be tudnak vetni mondjuk egy esős délutánon. Mi a lányaimmal már készségszinten sütünk csörögefánkot és tekerünk borotvahabból slime-gyurmát.

Anyukáknak is szerveztek ilyen programokat? Mi a tapasztalat?

Nagygyörgy Miklós: Sok apuka és anyuka kérdezte az elejétől, hogy lesz-e. Aztán tavaly júniusra meghirdettünk egyet és alig tudtunk összevadászni 14 családot. Szeptemberben le is kellett mondanunk egy programot, mert annyira nem jelentkeztek.

Vannak-e további terveitek?

Nagygyörgy Miklós: Tervekkel nagyon tele vagyunk. Indulnak az Apa+mi hétvégék- apa sok gyerekkel. Indul az apa+papa és nagyon szeretnénk a hétvégéket korosztályok mentén jobban elkülöníteni. Óvodások, kisiskolások, kiskamaszok, tinik felé is nyitni, mondjuk 4-16 éves korosztályig.

Közben elindult az Apaépítő Alapítvány is, amivel sok más mellett az a célunk, hogy ingyenes részvételt biztosítsunk olyan családoknak, ahol sérült gyermeket nevelnek. Illetve szeretnénk a programokat elérhetőbbé tenni alacsonyabb jövedelmű családok számára.

Remélem, hogy a karácsonyfa alatt már egy Apaépítő könyv is elterpeszkedhet, sok-sok ötlettel közös minőségi időtöltéshez és 2021-ben már egy saját közösségi téren kortyolgathatjuk a kávénkat. Most a többit inkább nem mondom el.

Kérések a Bezzeganya olvasókhoz: Nagyon szívesen veszünk helyszín ölteteket. Mivel általában egy éjszakára megyünk, nehéz jó minőségű, barátságos szálláshelyeket találnunk, mert a legtöbbet mások teljes hétvégére foglalják. Programötleteket is örömmel valósítunk meg, ha bárkinek a környékén valami izgalmas van, ld. Gánton bauxitbánya, ahol az asztronauta hétvégénk lesz, vagy Hévízen téli kenuzás lehetősége, és még sorolhatnám, szeretettel várjuk a tippeket.

Köszönjük a beszélgetést!

Tünde

A következő részben szakértőkkel fogunk beszélgetni az apa-gyerek kapcsolatokról, és egy apuka is elmeséli, milyen változásokat hozott az életében az, hogy rendszeresen minőségi időt tölt a gyermekeivel.

Olvass még apákról!

Köszönöm, hogy a gyermekem apja vagy!

Kvíz: mit tudsz a sztárapukákról?

Apa gyesen: a munkahelyemen megszűntem létezni