Először is, ismét köszönjük annak a több mint 2000 olvasónak, akik kitöltötték múlt heti karácsonyi készülődés-, vásárlástesztünket. Ebből kiderült, az olvasók többsége idén is faarccal halad majd el a luxusmárkák kirakatai előtt, mivel általában 10-30 ezer Ft (37 %), illetve 30-60 ezer (19%) közötti összegből fog gazdálkodni.

'Gifts' photo (c) 2008, Jennifer C. - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A legtöbben 4-6 embert, gyereket és felnőttet kívánnak megajándékozni, ami luxust nem, de hasznos, jó színvonalú ajándéktárgyakat jelenthet, ha valaki körültekintően vásárol. Van 8%, aki 60-100 ezret szánhat az ünnepre, viszont 23%-a az olvasóknak 10 ezer alatti büdzséből kell, hogy gazdálkodjon idén. Némileg javítja a képet az  a kb. két százaléknyi büszke olvasó, akik akár 100 ezer felett is költhetnek karácsonyi ajándékra.

Tarol a könyv, a DVD, a ruhanemű, a kozmetikum és a gyerekjáték

Örömmel láttuk, hogy a BA olvasói nagyon kedvelik a kultúrát: első helyen végzett a könyv/DVD/CD/fényképes naptár kategória (17 százalék). Mindjárt ezek után jön a praktikus ruha/cipő kategória (14 %), és persze a kihagyhatatlan gyerekjátékok (12 %), de nem maradt le sokkal a saját készítésű ajándék sem (12 %), amely maga mögé utasított olyan klasszikus kategóriákat is, mint a kozmetikum-wellness, vagy az építőjáték-kreatívkészlet. A kreatív készletek gyártóinak azonban van még egy esélyük: azok, akik termékeik segítségével készítik el a saját kezűleg fabrikált ajándékot. De viszonylag sokan választották a társasjátékokat is (9%), viszont ez az év nem a drágább sportszereké: kevesebb, mint a válaszadók 2%-a jelölte meg, de még nem jellemző a szolgáltatás, mint ajándék (koncertjegy, utazás, wellnessutalvány) sem, a maga 3,4%-ával.

Sokan ajándékozzuk meg a nagymamát, nagypapát

Az öregedő társadalom-szindróma itt is megjelent: összességében többen fognak 65 éven felüli idős embert megajándékozni, mint bármelyik gyerek korcsoportot. És válság ide, válság oda, csak nagyon kevesen vallják, hogy kizárólag a gyerekeknek jár ajándék.

A 2-5 év közöttiek (18%) és a 14-20 év (17,5%) közti ifjak a legnépesebb megajándékozandó korosztály az idősek csoportja után.

Nem nyűg, szeretünk ajándékozni  a legtöbben munka mellett vásárolnak majd

Csak kevesen mondták, hogy felesleges nyűg az ajándékozás, a többség örömmel készít-vásárol. Igaz, 40% csak a hozzá igazán közel állóknak (másik 45% mindenkinek szívesen ad ajándékot). Összesen 5% az, aki felesleges nyűgnek, macerának tartja.

A legtöbben munkahelyi kötelezettségeikkel is össze kell hangolniuk a karácsony előtti készülődést: a válaszadók 64%-a dolgozik, 16% van kisgyerekkel otthon, és 20% más okból.