Erős és egészséges babát szeretnél? Szívj el 3500 szál cigarettát terhességed alatt! Persze az orvosod azt fogja mondani, hogy a terhesség alatti dohányzástól a babád rák, szívbetegségek, stroke, vakság és egy sor más betegség fokozott kockázatának van kitéve. Kinek hiszel? Az orvosnak vagy egy húszéves láncdohányos anyának?

photo © 2011 Kristal O'Neal | more info (via: Wylio)

 

Egy brit anya, Charlie Wilcox szerint a dohányzás valójában jó a magzatnak. Szerinte nem nehezíti a baba oxigénellátását, sőt, mivel a magzatnak keményen küzdenie kell az anyaméhben az oxigénért, végül erősebb gyermek születik. Több millió tudós tépi a haját Charlie elmélete miatt, ám a nő a 14 hetes kislányával bizonyítja állítását: Lillynek nem alakult ki szívbetegsége. Példának hozza egy barátját, aki akkor vetélt el, amikor a terhessége alatt abbahagyta a dohányzást.

„Amikor várandós voltam, negyvenöt percenként szívtam el egy szál cigit, legalább 20-at egy nap. Aztán hat hónaposan napi ötre csökkentettem a mennyiséget.” – nyilatkozta Charlie a Daily Mirrornak. Az újság szerint a kismama a biztonságosnak tekintett szénmonoxid-szint hatszorosán élt. Charlie szerint nem tett semmi rosszat azzal, hogy terhessége alatt füstölt, mint egy gyárkémény: „Jogom volt hozzá, és nem hiszem, hogy ezzel ártottam a kislányomnak. Azt gondolom, hogy azzal, hogy én dohányoztam, arra késztettem Lillyt, hogy használja a saját szívét, izmait, amiket akkor is használnia kell, amikor megszületik. Ezen kívül elég durva lett volna leszokni a dohányzásról – az emiatti feszültség sokkal többet ártott volna a kicsinek.”

Az apa, bár hallott a terhesség alatti dohányzás káros hatásaival foglalkozó „pletykákról”, nem tapasztalta azokat: Lilly a kiírt dátumnál 10 nappal jött korábban a világra, és körülbelül fél kilóval volt könnyebb egy időre született átlagos babához képest.

Tünde