A paprika és a paradicsom a magyaros lecsó alapja. Most mégsem hazai vizeken evezünk, úgy gondoltam, érdemes megnézni, hogy más népek mit kezdenek ezekkel a zöldségekkel.
Mind a mediterrán, mind a közel-keleti térségnek megvan a maga „lecsója”. Ezek az ételek paprikát, paradicsomot mindig tartalmaznak, de rendszerint kerül melléjük valamilyen tökféle, padlizsán, és természetesen a fűszerezés az, ami leginkább megkülönbözteti ezeket a mi lecsónktól és többi hasonló fogástól. Igyekeztem az ismertebb receptek mellé kevésbé elterjedteket is válogatni, hogy legyen mindenkinek valami újdonság, amiből válogathat.
Spanyol lecsó (Pisto, 4 adag)
Hozzávalók
- 1 kg cukkini
- 2 hagyma
- ½ kg krumpli
- egy cső piros színű paprika
- 25 dkg érett paradicsom
- 4 tojás
- 2 dl olívaolaj
- só, bors
- a tálaláshoz pirítós
A felaprított hagymát forró olajban pirítani kezdem. Ha félig megpirult, hozzáadom az apróra vágott paprikát. Ha ezek megpirultak, az olajból kiszedem, félreteszem. A visszamaradt olajban megsütöm az apróra vágott, de nem hámozott cukkinit, utána kiszedem, félreteszem. Ezután a hámozott, kockázott krumplit sütöm ki, és egy agyagtálba, vagy serpenyőbe teszem.
A sütéshez használt olaj felét kiöntöm, a maradékban megsütöm a feldarabolt paradicsomot is, majd finom szitán átnyomom. A kisütött hozzávalókat a krumplihoz teszem, hozzáadom az átnyomott paradicsomot és a négy felvert tojást, sózom, borsozom, majd folyamatos kevergetés közben megsütöm. Pirítós darabkákkal és petrezselyemzölddel megszórva tálalom.
Saksuka (Fűszeres Eszter receptje, 6 adag)
Ez a közel-keleti lecsó, Libanonban, Izraelben, Szíriában egyaránt ismerik és készítik.
Hozzávalók
- egy nagy fej hagyma
- 6 db kaliforniai paprika
- 2 dl paradicsomlé
- 12 db kisebb érett paradicsom
- só, őrölt bors
- egy rúd fahéj
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kis chilipaprika
- 6 db tojás
- 2 dl olívaolaj
Egy deci olajon megpárolom a felkarikázott hagymát. Beleteszem a felcsíkozott paprikát, pár percig kevergetem, majd felöntöm a paradicsomlével. Hozzáadom a kis kockákra vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, aprított chilit és a fűszereket, és fél óra alatt összefőzöm. Ha a paradicsom megfőtt, rálocsolom a maradék olajat, elkeverem, beleütöm a tojásokat és lassú tűzöm még pár percig főzöm, amíg a tojás fehérje megkeményedik.
Menemen (török recept)
Ez az étel a török reggeli egyik elmaradhatatlan fogása. Ha van, érdemes hozzá a mi hegyes erős zöldpaprikánkhoz hasonló, de húsosabb, édes zöldpaprikát használni, mert ez az autentikus, de természetesen a magyar zöldpaprika is megfelel hozzá.
Hozzávalók
- egy kisebb hagyma
- két nagy húsos zöldpaprika
- két nagy érett paradicsom
- két gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- három tojás
- só, bors, pirospaprika
- oregano, menta (szárított)
Egy serpenyőben felhevítem az olajat, és az aprított hagymát pár percig pirítom benne. Hozzáadom az apróra vágott paprikát, ezzel is pirítom két-három percig. Ekkor hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kis kockákra darabolt paradicsomot, sózom, borsozom, ízesítem a pirospaprikával és a zöldfűszerekkel, öntök alá fél deci vizet és tíz perc alatt összeforralom. Kanállal három mélyedést alakítok ki a szószban, beleütöm a három tojást és közepes lángon sütöm, amíg a tojás megkeményedik. Lepénykenyérrel kimártogatva szokták enni.
Ratatouille (francia lecsó)
Talán ez a recept a legismertebb az összes közül, lényege a padlizsán és a cukkini, az elkészítésnél pedig az a legfontosabb, hogy minden hozzávalót külön kell megsütni, és utána állítható össze az étel. Ezért kicsit macerásabb is, de megéri a fáradságot.
Hozzávalók
- 2 nagy padlizsán
- 4 kis cukkini (salátacukkini)
- 2 piros vagy sárga kaliforniai paprika
- 4 nagy érett paradicsom
- 5 evőkanál olívaolaj
- 8-10 levél bazsalikom
- egy közepes fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- egy evőkanál vörösborecet
- egy teáskanál cukor
A padlizsánt másfél centis kockákra, a cukkinit másfél centi vastag szeletekre vágom. A paprikát falatnyi darabokra szeletelem, a paradicsomok héját lehúzom (a tetején kereszt alakú bemetszést ejtve, forró vízbe téve a legegyszerűbb, de akár ez el is maradhat), és felnegyedelem, a magokat kiszedem, és a húsát felaprítom.
Egy serpenyőt felforrósítok, beleöntök két kanál olajat, a padlizsánt aranybarnára sütöm benne, kiszedem, félreteszem. Újabb kanál olajat teszek a serpenyőbe, és a cukkinit is megsütöm, kiszedem, majd így járok el a paprikával is. Fontos, hogy a zöldségek inkább ropogósak legyenek, mint szottyadtak.
Ha minden megsült, a hagymát megpirítom a maradék olajon, hozzáadom a fokhagymát és ezzel is pár percig sütöm. Belekeverem az ecetet, és a cukrot, hozzáadom a paradicsomot és a bazsalikom felét, beleteszem a sült zöldségeket, ízesítem sóval, borssal, és kb öt perc alatt készre főzöm. A maradék bazsalikommal megszórva, bagettel főételként, vagy grillezett húsok mellé köretként tálalom.
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?