Idén is eljött az ideje augusztus 20-ának, az államalapítás, illetve – gasztronómiai nézőpontból – az új kenyér ünnepének. Ebből az alkalomból immár hagyományosan kenyérfélékkel, péksüteményekkel készültem, ám a mostani válogatás szubjektív lesz: azokat a recepteket válogattam össze, amelyek alapján mostanában a leggyakrabban sütök. Kicsit eklektikus lett a gyűjtemény, van benne hagyományos, olaszos, keleties és francia recept is, remélem, ezért mindenki talál valami kedvére valót az alábbiak között.

Korpás lenmagos zsemle

Hozzávalók

50 dkg liszt

3 evőkanál búzakorpa

egy tasak száraz, vagy 5 dkg friss élesztő

2 teáskanál cukor

3 teáskanál só

2 evőkanál vaj

3 dl langyos tej

lenmag a tetejére

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok (ha friss élesztővel készül, kevés tejben felfuttatva adjuk a liszthez), majd letakarva kb. egy órát kelesztem langyos helyen. Ekkor nyolc, nagyjából egyforma darabra vágom, zsemelformákra gömbölyítem, a tetejüket késsel kereszt alakban bevágom és letakarva legalább fél órát pihentetem sütőpapíros tepsin. Közben a sütőt 180 fokra (légkeverés) előmelegítem. Mielőtt a sütőbe tolnám, vízzel lespriccelem a zsömléket és megszórom lenmaggal. Kb. 20 percig sülnek, ha kivettem a tepsit a sütőből, vizes ecsettel megkenem a zsömlék tetejét.

Virslis kifli

Hozzávalók

50 dkg liszt
5 dkg puha vaj
egy tojás
230 ml langyos tej
egy kiskanál cukor
egy csomag élesztő (Dr. Oetker)

5 db virsli
házi ketchup
szezámmag

A liszthez hozzászórom az élesztőt, sót, cukrot, beleteszem a vajat és a tojást és a langyos tejjel robotgéppel ruganyos tésztává dolgozom. A tésztát duplájára kelesztem, majd lisztezett munkalapon megpróbálom kör alakúra nyújtani. A tésztalapot cikkekre vágom, minden cikket megkenek ketchuppal, és mindegyikre egy fél virslit rakok, a körcikk szélesebbik végébe. Ezután feltekerem a tésztát, próbálok kifli alakot létrehozni, vagy sikerül, vagy nem.
A kész kifliket sima vízzel megkenem, megszórom szezámmaggal, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom és előmelegített, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Tálaláskor még adok mellé ketchupot, mustárt, vagy édes chiliszószt. Langyosan a legjobb szerintem.

Grissini

Hozzávalók

50 dkg liszt

1 tasak (7 gramm) száraz élesztő

só (nálunk két teáskanál vált be)

2 evőkanál olaj

2.8-3 dl meleg víz (amennyivel nem ragad a tészta)

A hozzávalókból tésztát készítek robotgép segítségével. Először 280 ml vizet javaslok hozzátenni, mert nekem eddig nem nagyon kellett több, de ez a liszt minőségétől is függ. A géppel jó hólyagosra dagasztatom a tésztát, akkor jó, amikor elválik az edény falától, nem ragad, egy gombócba áll össze. Letakarom, duplájára kelesztem. Ha megkelt, formázom.

Erre két verzió van: vagy letépkedek belőle és ezeket a tenyeremmel kb. 10 cm hosszú, kb. egy centi vastag rudakká sodrom, vagy az egész tésztát kinyújtom, felvágom egy centis csíkokra és tenyérrel megsodrom ezeket, hogy a hengeres formát megkapjam.

Nagyobb gyerekeknek ez biztos jó móka, be lehet vonni őket. 20 hónapossal még nem érdemes próbálkozni, mert csak megeszi a nyers tésztát.

Előmelegített 250 fokos sütőben kb. 8 perc alatt sül meg, de azért rá kell nézni, mert lehet, hogy előbb kész lesz.. Sütés előtt meg lehet szórni szezámmaggal, lenmaggal, reszelt sajttal, darálatlan mákkal, a tésztájába tehető zöldfűszer, és így tovább.

Ez egy nagyon nagy, vendégvárós adag, saját részre én a felét szoktam megcsinálni.

Pissaladier – francia hagymás lepény

Hozzávalók

25 dkg liszt
1.5 evőkanál olaj
egy kiskanál só
fél csomag szárított élesztő
1.5-2 dl víz
5 közepes fej hagyma
4-5 szardellafilé
10 dkg füstölt parasztsonka
rozmaring
kakukkfű
3 dkg vaj
10-12 szem fekete olajbogyó

A lisztből olajjal, sóval, élesztővel, langyos vízzel tésztát gyúrok, kb. 30-40 perc alatt duplájára kelesztem langyos helyen. Ezalatt elkészítem a feltétet. Ehhez a hagymát megtisztítom, félbevágom és fél centi vastagra szeletelem, a sonkát vékony csíkokra vágom. Lábosban egy evőkanál olajat forrósítok, rádobom a szardellát, pár percig kevergetem, amíg szétolvad, majd hozzáadom a hagymát és a sonkát. Ízesítem a zöldfűszerekkel és nagyobb lángon pár percig pirítom, utána kis lángon kb. fél óra alatt puhára párolom. A végén belekeverem a vajat.
A tésztát kinyújtom, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, rákenem a sonkás hagymát, a tetejét kirakom olívabogyóval, majd előmelegített 230 fokos sütőben 12 perc alatt megsütöm. Cikkekre vágva tálalom.

Pita (recept: the freshloaf.com)

Hozzávalók

50 deka liszt

egy tasak porélesztő (vagy 5 dkg friss)

egy evőkanál cukor

két teáskanál só

két evőkanál olívaolaj

kb. 4 dl langyos víz

Minden hozzávalót tálba teszek, beleöntök először 3 dl vizet, fakanállal megkeverem. Ha gombócba összeáll a massza, akkor nemkelltöbb folyadék, de ha ez nem következne be, a maradék vizet apránként hozzáadom. Lisztezett felületen kb. 10 percig gyúrom-dagasztom, majd letakarva duplájára kelesztem. Ha ez megtörtént, 8-10 darabba vágom, a darabokból golyót gyúrok és még 20 percig nedves konyharuha alatt pihentetem. Ezután lisztezett felületen sodrófával a megfelelő méretűre nyújtom, és előmelegített, 200 fokos – lehetőleg gőzös – sütőben 3-5 perc alatt megsütöm a pitákat. (Én sütőpapírral bélelt tepsin sütöm, de van, aki szimplán a rácsra teszi, más sütőkövet használ. ) Szerintem langyosan a legjobb, de hidegen, mártogatni is kitűnő.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?