Tünde fogyókúra dexa

Múltkor írtam, hogy mennyire parázok a kontrollvizsgálataimtól. Jelentem, azóta sikeresen abszolváltam az összes előírt ellenőrzést: vérvétel, hasi ultrahang, mell ultrahang, mellkas-has-kismedence CT, teljes test csontizotóp vizsgálat. Ééééés! Az összes leletem negatív, hurrá!

A csípőmet is meggyógyították (akupunktúra, gyógytorna), a bal „mutatóujjrákom” is elmúlt, és a klimaxom is nyugiban van. Egy dolog nincs nyugiban, a súlyom, ami hónapról hónapra nő - 160 grammos diéta ide vagy oda. Végül a Duna Medical Centerben egy obezitológusnál kötöttem ki, aki egy újabb vérvétel és a DEXA mérés eredményei alapján hosszasan elbeszélgetett velem a kialakult helyzetről, táplálkozási és sportolási szokásaimról, és a leleteimet is betűről betűre elmagyarázta.

A DEXA mérés nagyon érdekes volt: amellett, hogy a készülék a csontszerkezetet vizsgálja (esetemben a kezdődő klimax és a szakorvosi vélemény alapján kétévente ismétlendő), a testre rakódott zsír- és izomréteget is ábrázolja – miután a gép beszkennelte az egész korpuszt.

A kép alapján megállapítható, hogy hová mennyi zsír rakódott le, mennyi izom található a testen (és milyen állapotban vannak a csontok). Persze a zsírréteg nagyjából a tükörben is látszik, de egészen inspiráló volt a testemről készült DEXA-kép: a zsírréteg alatt pont olyan a testem, mint amilyennek szeretném. Már csak egy kérdés maradt: hogy tüntessem el a fölösleges zsírt?

Dr. Bajnok Éva obezitológussal végigvettük az eredményeket. Ezek szerint:

  • nem alma típusú hízásom van, ami jó (hanem körte, enyhe hasi plusszal)
  • a BMI index még nem az elhízott kategóriában van, hanem „csak” a túlsúlyosban, ám fontos lenne fogyni – a folyamatban lévő hormonváltozások sem tesznek jót
  • a zsírszövet mennyisége 40 százalék, mi enyhén emelkedett (a normál érték 30 százalék)
  • az aktív sejtállomány, azaz a teljes zsírmentes testszövet (izom, szervek, mirigyek idegrendszer, vér, kötőszövet, víz) 48 kg (gimiben pont ennyi volt a teljes súlyom…)
  • a vércukor értékeim alapján szükségtelen a 160 grammos szénhidrát diéta, áttérünk a kalória alapú étkezésre
  • a DEXA és egyéb mérések alapján kiszámoltuk a szükséges napi kalóriát és a táplálék összetételét is (45-50% szénhidrát (főképp lassan felszívódó), 25-30% fehérje, max. 30% zsír)
  • kaptam táplálkozási naplót (bár én inkább egy mobil applikációban vezetem a napi étkezéseket és testmozgásokat)
  • tanácsokat a helyes táplálkozásra vonatkozóan (ehetek gyümölcsöt, hurrá!!)
  • megállapítottuk, hogy alapvetően makkegészséges vagyok, a laborleletem tökéletes, tényleg csak fogynom kellene (mielőtt a labor is jelezni fog)
  • nem kell gyorsan lefogyni, hetente maximum fél kiló az ideális, azaz a cél, hogy három hónap alatt 6 kilót fogyjak.

Nemcsak táplálkozási tanácsokat kaptam, a lelkemmel is foglalkoztak, az asszisztens is végtelenül kedves és türelmes volt, minden kérdésemre válaszoltak, magyaráztak, biztattak. Abban maradtunk, hogy elkezdem írni a napi kalóriabevitelt, a megbeszéltek szerint táplálkozom, heti három súlyzós edzés (Kittinél) és kezdetnek heti háromszor húsz perc gyors séta a futópadon. Plusz napi séta a kutyával. Ősszel találkozunk újra, és megnézzük, milyen változásokat mutat a testem és a szkenner.

Ezúttal nem írok fogyásnaplót, nem vágyom gyors sikerre, és a lényeg a bevezetőben írt infó: egészséges vagyok, ez mindennél fontosabb. Nem szeretnék modell anyuka lenni, nem a külsőm az első, hanem az egészségem, amihez a fokozatos fogyás szükséges. Ez az irány, amit követek. Néhány hónap múlva jelentkezem a fejleményekkel.

Update: Két hónapja járok edzeni, egy hónapja számolom a kalóriát – én döntök, mi fér bele a napi kalóriamennyiségembe – olykor egy-egy pohár rozéval vagy pár kocka csokival is a meghatározott szint alatt maradok. Szerencsére édesség után nem sóvárgok, a gyümölcs (persze ésszerű mennyiségben) kielégíti az édes íz utáni vágyamat. Az étkezésen múlik a fogyás nagy része, és ez egyre könnyebben megy. Amihez viszont erőfeszítés kell, az a heti három edzés. Felkelni, elmenni, végigcsinálni. De már van motiváció, van eredmény. Látványban is (formálódnak az izmok), és súlyban is. Megvan az első három kiló mínusz és néhány centi! Remélem, a kitartásom is megmarad. Ősszel kiderül...

Tünde

Tünde fogyókúra dexaÍgy fogyóznak a Bezzeganya olvasói:

Így fogytam le 24 kilót három év alatt

Elég a kifogásokból! Gyerek mellett is lehet edzeni!

Kifogások miatt nem kezdem el a fogyókúrát

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>