Minisorozatunkban Halacska ad hasznos, praktikus és gyakorlati tanácsokat a munkába visszatérő anyukák (vagy bárki más) számára.

3. rész

Ahol komolyan kell a nyelvtudás, ott sokszor az első kör egy idegen nyelvű telefonos előszűrés, interjúra csak azt hívják, aki ezen megfelel. Ha komolyabb nyelvtudást kérnek a hirdetésben és magyarul hívnak be, kérdezz rá, milyen nyelven lesz az interjú, ne ott érjen felkészületlenül, hogy az első kör angolul van. Ha jó vagy az adott nyelvből, de soha nem voltál idegen nyelvű interjún, készülj rá. Nagyon sok anyag van hozzá a neten, milyen kérdésekre számíthatsz, milyen válaszokat érdemes adni stb. A legtöbb helyen már minimum két körös interjú van, de lehetnek egyéb előszűrések, mint a nyelv vagy digitális készségek.

Ha eljutottál odáig, hogy behívnak egy interjúra, kérlek öltözz fel rendesen. Egy irodai/ügyfélszolgálati közegbe nem megyünk farmerben és kötött pulcsiban interjúra, akkor sem, ha egyébként a hétköznapokban mindenki abban jár be dolgozni. Nyáron akármilyen meleg van, akkor sem illik spagettipántos miniruhában, strandpapucsban megjelenni. Az elvárt minimum az, hogy vegyél fel egy csinos, nem sportcipőt, egy szövetnadrágot/szoknyát és blúzt, vagy egy basic pólót egy kosztümkabáttal, esetleg egy csinos ruhát. Az interjúztató nem kíváncsi a dekoltázsod mélyére, ezért ne menj kivágott felsőben.

Nagyon sok cégnél a HR kezében ott egy kis táblázat, amiben pontoznak különböző dolgokat, többek között azt is, hogy sikerült-e rendesen felöltöznöd.

Amennyiben régen voltál interjún, készülj fel, olvass utána, milyen kérdések várhatóak, fogalmazd meg előre a válaszokat magadban. Gyakorolhatsz is valakivel, és eljátszhattok egy interjút. Az interjúk egy rövid bemutatkozással kezdődnek, nem kell mélyen belemenni, de gyakorolj be pár mondatot előre, amit el fogsz mondani magadról. Ha nem kérdeznek rá konkrétan, van-e családod, hány gyereked van, magadtól nem kell részletekbe belemenni, de a meséljen magáról résznél megemlítheted, ha szeretnéd.

Nézz utána a cégnek, ahová jelentkeztél! A következő témakör az lesz, hogy miért éppen ide, miért erre az állásra jelentkeztél. Általában megkérdezik, hogy mit tudsz a cégről, ajánlotta-e valaki, hol hallottál róluk stb. Nézd át a honlapjukat, jegyezz meg egy-két főbb területet vagy kiemelt projektet, amit véghezvittek. Szeretik, ha a jelöltek képben vannak azzal, hová jöttek.

Amikor a korábbi munkáidról kérdeznek, emeld ki a legfontosabb dolgokat, amik relevánsak lehetnek az állás szempontjából, amire jelentkeztél. Mindenképpen mondd el, hogy mire vagy legbüszkébb az eddigi pályád során, ez a kérdés sokszor elő szokott kerülni. Bár nem szabadna, de mégis gyakran elhangzik az a kérdés, hogy ki vigyáz a gyerekekre, ha betegek. Mondj igazat. Ne kamuzd azt, hogy két nagyi áll haptákban, ezért nem fogsz táppénzre járni, ha nem igaz.

Gyakran feltesznek olyan kérdést is, hogy emeld ki 3-3 jó és rossz tulajdonságodat, vagy milyen gyengeségeid, erősségeid vannak, előre készülj ezekre válaszokkal. Mit szeretsz/nem szeretsz legjobban a jelenlegi munkádban, csapatban vagy egyedül szeretsz inkább dolgozni stb. A neten több olyan gyűjteményt találsz, ahol a leggyakoribb 10, 20, 30 kérdést felsorolják, és tippeket is adnak a jó válaszokhoz, érdemes ezeket is átböngészni.

Mikor rátértek arra a részre, hogy miért szeretnél váltani, ne kezd el szidni sem a korábbi főnököd, sem a céged, akkor sem, ha a világ legnagyobb taplója, és azért akarsz váltani. Ehelyett mond inkább azt, hogy túl messze van az óvodától, nem érsz oda a gyerekért/nem kerülhettél vissza a régi területedre, az új pedig túl monoton/nem tartogat kihívást/úgy érzed eljött a váltás ideje stb. Előre találd ki, hogy mit fogsz mondani.

Ha hosszabb lyuk van az önéletrajzodban, biztosan rá fognak kérdezni, készülj fel a válasszal, erre is vannak jó tippek a legnagyobb állásportálokon, hogyan érdemes megfogalmazni az okokat.

A másik dolog, ami elő szokott kerülni, gyakran az, hogy tudsz-e túlórát vállalni. Nem kell rögtön rávágni egy igent akkor, ha biztosan nem fogod tudni megoldani alkalmanként sem. Egy jó kompromisszumos válasz lehet, amivel általában a munkáltatók is elégedettek: amennyiben előre tervezetten kerül bejelentésre az az időszak, amikor túlórázni szükséges, akkor tudsz vállalni valamennyi túlórát, de azonnali jelleggel sajnos nem tudod megoldani, mert te mész a gyerekekért délután. Persze ha bármikor kapható leszel túlórára, és a nagyi akkor is be tud ugrani az oviba helyetted, ha délután 3 órakor derül ki, hogy lenne egy azonnali feladat, akkor mondj nyugodtan igent.

Az interjú végén sokan nem mernek kérdéseket feltenni, hiába kérdezi meg az interjúztató, hogy van-e bármilyen kérdésed a munkával vagy a céggel kapcsolatban. Kérdezz nyugodtan, ha nem derült ki az állásról minden, ami fontos számodra.

Ha sikeresen vetted az akadályt, és behívnak második körre, már szinte nyert ügyed van. A második kör felsővezetővel van, általában már csak szemrevételezés jellegű, az ő idejük pedig drága, ezért ha van négy megfelelő jelölt az állásra, abból maximum a két legjobbat fogják hozzá behívni, a többit csak akkor, ha ők visszamondják vagy nem lesz nekik már aktuális.

Halacska

Az előző részeket itt és itt találod.