A

anya munka Halacska

Minisorozatunkban Halacska ad hasznos, praktikus és gyakorlati tanácsokat a munkába visszatérő anyukák (vagy bárki más) számára. A munka ünnepén a munkáról...

  1. rész

Ma már nagyon ritka, hogy valaki attól a cégtől megy nyugdíjba, ahol belépett a munka világába, és a gyerekekkel otthon töltött évek után is sokan kényszerülnek váltásra. A munkáltatók egy része nem akarja visszavenni az anyukákat, vagy ha igen, nem támogatják a részmunkát (ebben azért jelentős javulás volt az utóbbi években), pedig törvényi kötelezettségük lenne rá (gyerekszámtól függően a legkisebb gyermek 4 vagy 6 éves koráig), vagy visszavesznek, de sokkal rosszabb pozícióba, esetleg a többi hasonló kollégához képest jóval alacsonyabb bérért. Ha pedig minden klappol, és a cég szó nélkül visszaveszi az anyukákat, sokszor az a baj, hogy messze van, és kisgyerekkel már nem fér bele a napi 2-2,5 órás utazási idő.

Ha megszületett az elhatározás, hogy mikor akarsz visszamenni, amellett, hogy szóban egyeztetsz a HR-rel, írásban is add be a munkáltató felé a kérelmet, hogy nyoma legyen, egyúttal kérheted a részmunkaidőben való foglalkoztatásodat is. Ha nincs jó példa a cégnél a részmunkaidőre, nyugodtan hivatkozz a kérelmedben a jogszabályra is. Ha vonakodnak visszavenni, és nem akarsz elesni a neked járó juttatásoktól, ne írj alá közös megegyezést, akkor sem, ha erőltetik, ha ők mondanak fel neked, akkor végkielégítésre is jogosult lehetsz, ha legalább 3 éve az adott cégnél vagy. Ha régóta dolgozol egy helyen, és magas összegű végkielégítésre számíthatnál, érdemes egyeztetni egy munkaügyekben jártas jogásszal, ha a céged nagyon nem akar együttműködni, egy ügyvéd által írt levél nagyon hatásos tud lenni.

Ha hajlandóak részmunkaidőben visszavenni, akár más, rosszabb pozícióba is, és nem vagy olyan végzettség és egyéb skillek birtokában, hogy azonnal el tudsz helyezkedni (és nincsen 6-12 havi tartalékod), akkor fogadd el a pozíciót és párhuzamosan kezdj el keresni új állást. Viszont azt érdemes szem előtt tartani, hogy ha nem részmunkaidősként hirdetnek egy állást, akkor részmunkaidőben jó eséllyel nem fognak felvenni, hiába remekelsz az interjún. Aki ragaszkodik a részmunkaidőhöz a törvény adta idő végéig, annak érdemes kompromisszumot kötni és maradni a helyén addig, míg kitart a részmunkaidő, és utána továbblépni.

Böngészés a hirdetések között

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy válogatás nélkül minden szembejövő hirdetésre beadják a jelentkezésüket, ha megfelelnek a leírt feltételeknek, ha nem. Hiába adsz be 50 helyre önéletrajzot, ha abból 5-nek felelsz meg, olyan mintha csak 5 állásra jelentkeztél volna. Szintén nem érdemes egy cégnél egyszerre kettőnél több pozíciót megpályázni, mert az lesz a benyomás, hogy fogalmad sincs, hogy mit akarsz, találomra jelentkezel, és sanszos, hogy egyik területre sem fognak behívni.

Olvasd végig rendesen a hirdetést és mérlegeld, hogy valóban megvan-e a megfelelő képzettséged, végzettséged, nyelvtudásod az álláshoz. Az, hogy 10 éve csináltál egy középfokú nyelvvizsgát és nyaraláskor tudsz rendelni az étteremben, meg vásárolni, nem fluent English, és nem tárgyalási szintű nyelvtudás. Ha diploma a kikötés a hirdetésben, nem fognak felvenni középfokú végzettséggel, sok cég nem határozza meg pontosan, hogy milyen típusú diplomát kér, csak egy tágabb területet ad meg, mondjuk gazdasági területen szerzett vagy humán területen szerzett stb., ezt azt jelenti, hogy nem ragaszkodnak egy konkrét végzettséghez, de elvárják, hogy legyen egy a területhez valamilyen módón kapcsolódó diplomád. Egy kivétel lehet, ha hamarosan diplomázol, ezt viszont tüntesd fel az önéletrajzodban.

Ha magas szintű Excel tudást kérnek, akkor az nem lesz elég, hogy be tudsz vinni adatot, és ismered a SZUM függvényt. Amennyiben konkrét végzettségek vannak meghatározva, akkor jelentkezz, ha megvan a végzettséged. Ha mérnököt keresnek vagy pénzügyest, akkor a pedagógusdiploma nem lesz megfelelő.

Csatolj minden kért dokumentumot a jelentkezésedhez, amiket a hirdetésben felsoroltak, hidd el, ha minden becsatolsz, már ki fogsz tűnni a tömegből, ugyanis a pályázók többsége nemhogy mindent nem csatol be, sokan csak egy szál összecsapott önéletrajzot küldenek.

Folyt. köv.

Halacska