anya munka állás Halacska

Minisorozatunkban Halacska ad hasznos, praktikus és gyakorlati tanácsokat a munkába visszatérő anyukák (vagy bárki más) számára.

2. rész

Vannak olyan helyek, ahol szabott formájú önéletrajzot kérnek (pl. közigazgatás), nézz utána és használd azt. Igen, fontos, ez már ad egy képet arról, hogy mennyire gondolod komolyan, elolvastad-e rendesen a hirdetést.

Ha régen pályáztál, mielőtt a régi önéletrajz sablonodat frissítenéd, nézz utána mik a jelenlegi trendek, hogy kell kinéznie manapság egy jó önéletrajznak/motivációs levélnek. A legnagyobb állásportálokon mintákat is találsz, nyugodtan használd azt, de könyörgöm, írd át! Ne a minta motivációs levelet küldd be! A motivációs levélben nem kell regényt írni, pár mondatban foglald össze miért jelentkeztél a céghez, és miért lennél nekik jó munkatárs. Ha ezekkel megvagy, nézd át újból az egészet, javítsd a helyesírási hibákat, ne legyen kétféle betűtípus/betűméret a szövegben, egységes legyen a sorköz, sortáv, egyszóval nézzen ki igényesen.

Nem kell feltüntetni, hány gyereked van, mi a családi állapotod, és mikor voltál velük otthon, ha folyamatos a munkaviszonyod, akkor egyszerűen tól-ig kategóriát adj meg. Kis lyukakat el lehet fedni, ha csak éveket adsz meg. Ha valahol 2002 júniusában felmondtál és csak 2003 februárjában kezdtél el újból dolgozni, csak az évet add meg az egyik végső, és a másik kezdő időpontjának.

A korábbi helyeiden végzett projektekből emeld ki a legfontosabbakat, azokat, amik a legközelebb állnak ahhoz a területhez, ahová jelentkezel, ha nagyon eltérő területeken próbálkozol, értelemszerűen változtass a kiemelt részeken, ha van más korábbi munka, ami jobban passzol az adott területre. Ugyanez igaz a motivációs levélre is, eltérő típusú munkáknál szabd az adott álláshoz.

Minden végzettséget, és képzést, nyelvtudást tüntess fel, akkor is, ha nem releváns az állás szempontjából, mert olyan apró dolgokkal is felkeltheted a figyelmet, mint egy nyelvvizsga egy ritka nyelvből, egy OKJ-s képzés, egy tanfolyam. (Bár ez az írás nőknek szól, de ha a férjetek pályázik, és volt katona, feltétlenül írja be, az idősebb férfi főnökök ezt szeretik, és pozitívumként értékelik.) Nagyobb helyeken az is gyakran előfordul, hogy egy jó önéletrajznál a HR látja, hogy egy még meg nem hirdetett állásuk sokkal jobban passzolna a végzettségedhez, tapasztalatodhoz, így egy plusz interjút is nyerhetsz.

Ha fényképes önéletrajzot kérnek, azt küldj, és lehetőleg egy frissebb képpel, ne egy 15 évvel ezelőttivel, ne egy partifotóból vágd ki, ne tükörszelfi legyen, és ne egész alakos, akkor sem, ha titkárnőnek jelentkezel. Ha nincs használható fotód, kérj meg valakit, hogy készítsen rólad egy semleges háttér előtt, egy szolidan mosolygós képet.

Csak valós végzettségeket és képzettségi szinteket írj be. Mindenkinek kellemetlen, ha a belépésed napján derül, ki, hogy jártál ugyan főiskolára, de nincs diplomád, mert nem államvizsgáztál le.

Ha nem kérnek bérigény megjelölést (általában kérnek), akkor is adj meg egy tól-ig kategóriát, lehet tágabban is, kiegészítheted azzal, hogy az egyéb juttatásoktól függően. Ha nem esel bele az általuk elképzelt sávba, akkor nem kell egymás idejét rabolnotok felesleges interjúkkal. Mindig bruttóban gondolkozz, és úgy add meg a bérigényed.

Régóta próbálkozol, mindent pontosan így csinálsz, mégsem hívnak be sehová? Javaslom, vizsgáld felül a bérigényedet, ha százezrekkel felül lősz a realitásoknak, nem fognak interjúra hívni. Érdeklődj ismerősi körben, hogy ha van hasonló területen valaki, hogy mégis mi most a reális bér egy hasonló pozícióban. Ugyan így előfordulhat, hogy alulértékeled magadat, és irreálisan alacsony bérigényt adsz meg, bár ez jóval ritkább.

Amennyiben egy teljesen új területen szeretnél elhelyezkedni, azt is vedd számításba, hogy ott pályakezdőnek fogsz számítani, így bérben sem kérhetsz annyit, mint akinek 10 év tapasztalata van az adott területen.

Folyt. köv.

Halacska

Az előző részt itt találod.