szülés kórházteszt kórház

Kisfiam 2019. szeptemberben született a Honvédkórház II. sz. telephelyén (régi MÁV kórház). Mivel az első terhességem idején szerettem volna minél több információt megtudni a kórházról, az ott szült anyukák tapasztalatáról, végigolvastam minden fellelhetőt, elmentem a kórház szülésfelkészítőjére, így most gondoltam, én is megosztom az „élményeimet”, hátha valakinek segítség lesz.  A kórház szülésfelkészítője 2 alkalomból áll;  minden hónap 2. szerdáján: 18:00, téma: szülés, szülés körüli történések, stb.) + szülőszoba-látogatás,  minden hónap 3. szerdáján: 14:00, téma: minden, amit az újszülöttről tudni érdemes + szülőszoba-látogatás.  

A kórház neve: MH EK Honvédkórház (régi MÁV Kórház), Budapest

A szülés időpontja: 2019. szeptember 

A kórház állapota: Van még hova fejlődni, de alapvetően rendben van. Mondjuk a lényeg úgyis a szülészeti rész, ha már szülni megy az ember. 

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota:  A szülőszobán és a gyermekágyon a mellékhelyiségek tiszták, naponta kétszer takarítanak, ürítik a szemetest, vécépapír nincs, de ezzel úgyis készülni kell. 

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: A szülőszobák otthonosak, kényelmesek, jól felszereltek. Egy kádas szoba van. Van lehetőség kádban vajúdni, szülni viszont nem. Hat szülőszoba van, további hetet csak teltház esetén használnak. Azok is jól felszereltek, csak kevésbé modernek. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: A dolgozók hozzáállása nagyon korrekt, emberségesek. Akikkel én találkoztam a bent töltött idő alatt, a szívüket-lelküket kiteszik az anyukákért és a babákért. 

Orvosok, szülésznők: Fantasztikus hozzáállásuk volt felém! Nem bántam meg, hogy ügyeletben szültem! A dokit sem ismertem, a szülésznőt sem, de teljesen biztonságban éreztem magam az első perctől az utolsóig!

Csecsemősök, takarítónők, portások: A csecsemősök nagyon kedvesek, bármi probléma volt, lehetett kérni és segítettek, de többször jöttek naponta maguktól is érdeklődni, hogy minden rendben van-e. Amikor új műszak kezdődött, bejöttek a szobába, és bemutatkoztak (apróság, de szerintem fontos). De még a takarítónők és a portások/őrök is kedvesek voltak (extra infó: ha a babát hazavinni mentek, a portán le lehet adni a rendszámot, és amíg beteszitek a babát, beengednek parkolni). Úgyhogy aki itt fog szülni, szerintem nagyon jó helyre megy.

Szülésvezetés: Első szülésnél kötelező itt a gátmetszés (többedszer szülőnél az adott szituáció adja), oxitocint kaptam, mivel indított szülésem volt. Szülés után 2 óra aranyóra jár.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Normál császárnál nem lehet bent, természetes császárnál bent lehet. 

Látogatási rend: A látogatási rend szigorú. Hétfőtől szombatig: 16:00-18:00 óráig. Vasárnap és ünnepnapokon: 10:00-12:00 és 16:00-19:00 óráig. A látogatók csak a folyosón lehetnek, oda a babát nem lehet kivinni. 

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.): Mindent. Amit adnak: popsikrém, köldökcsonk fertőtlenítéséhez eszközök, bimbóvédő krém. 

Bababarát-e a kórház: Igen. 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Háromágyas kórtermek vannak saját zuhanyzóval és vécével. 

Van-e VIP szoba? A másik szárnyban van, de akkor a baba marad és menni kell érte mindig!

Koszt mennyisége, minősége: Napi háromszori. Figyelembe veszik az ételallergiát, diétát. A mennyiséggel nem volt baj. A minősége nem éttermi, de meg lehet enni. Nekem tonnaszám hordták be a kaját, de szerintem kibírtam volna ezt a három napot, ha csak a benti menüt eszem. Az étkezéshez van egy közös ebédlő, a folyosón pedig 2 közös hűtő és egy mikró is található. Érdemes vinni filctollat, mert a rokonok által vitt hűtős dolgokra rá kell írni az adatokat (név, dátum, kórterem, ágy).

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Igen, mindent elmondtak, mindenre válaszoltak előtte, közben és utána is.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Igen, kaptam. 

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Nagyon szoptatáspártiak a védőnők és a csecsemősök is, igény szerinti szoptatás van. Orvosi utasításra, szigorú kritériumok alapján lehet csak felülírni a szoptatás elsődlegességét (tápszerezés).

Értékelés:

  • szülészet állapota: 10
  • kórtermek állapota: 10
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 10
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 10
  • kommunikáció, tájékoztatás: 10
  • tisztaság: 10
  • ellátás minősége: 10
  • személyes élmények: 10

Köszönöm, hogy megoszthattam a tapasztalataimat!

L1995

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Korábbi vélemények a MÁV Kórházról

Éhes újszülöttek bömbölnek a MÁV Kórházban

A kismamáknak kellett takarítani a vécét a MÁV szülészetén

Hangulatvilágítással lehet szülni a MÁV Kórházban