Tünde

Anyablogokban, -fórumokon és -csoportokban sajnos gyakori jelenség, hogy beszólnak egymásnak a tagok, ítélnek, bírálnak, kioktatnak, olykor vérre menő csatákat folytatnak – ez alól a Bezzeganya sem kivétel. (És tulajdonképpen egyik olyan online tér sem, ahol a hozzászólás engedélyezett.) Ahol ilyen „mennyiségű” ember kommentel, ott előfordulnak harcok. Ám szerencsére számtalan pozitív oldala is van egy nagy közösségnek. Például az, hogy önzetlenül segítenek a másiknak. Segítünk egymáson.

Segít az anyacsoport
 

A Bezzeganya Facebook-csoportjában több mint 6500-an vagyunk. Tucatnyi bejegyzés érkezik, főképp tanács- és véleménykérések, de sokszor csak egy-egy vidám vagy megható fotó, esetleg érdekes cikk érkezik a hírfolyamba. Rettentő büszke vagyok a közösségünk tagjaira, mert bár itt is előfordul feszültség, a segítő szándék valahogy erősebb.

Nemrég egy anyuka szomorú bejegyzést írt, el volt keseredve, magányában a csoporttagokhoz fordult. Nem telt bele sok idő, több százan válaszoltak neki, biztatták, dicsérték, tartották benne a lelket. Több mint ötszáz komment érkezett, melyeket olvasva könny szökött a szemembe. Van értelme az anyaközösségeknek!

Volt, aki cigarettáról való leszokásban kért (és kapott) segítséget a csoportban. Kérdeztek tápszerrel, kiságyba való matraccal, a szoptatás abbahagyásával, fogzást segítő keksszel, babaöltöztetéssel, dezodorral, hasfájással, gyeddel/családi pótlékkal, állattartással, fogváltással kapcsolatban, és még sorolhatnám a témákat.

Inspirálódunk
 

Az egészségügyi kérdésekkel mindig fenntartásaim voltak, én azt gondolom, az orvosi kérdések megválaszolásának a feladata az orvosé, mert adott esetben a jószándékú tanácsok veszélyesek is lehetnek. Ezt szerencsére több anyatársam is így gondolja, felhívva erre a csoporttagok figyelmét. Viszont ha egy-egy egészségügyi kérdés sok hozzászólást, további kérdéseket vet fel, vagy gyakran előkerül, akkor meg tudunk keresni szakembert, gyakorló orvost, aki felelősséggel tud tanácsot adni, amit a BA felületén közzétehetünk.

Így megvalósulhat, hogy együtt írjuk a blogot. Posztokat kapunk tőletek, emellett olyan témajavaslatokat, gondolatokat, amik már a csoportban látszik, hogy sokakat érdekelhetnek, ezért érdemes később megírni őket. Együtt gondolkodunk a minket érdeklő dolgokról, és bár néha konkrétan nem tudunk segíteni, legalább van egy fórum, ahol a hasonló gondokkal küzdők megbeszélhetik a tapasztalatokat. De a konkrét segítségnyújtásra is rengeteg példa volt a Bezzeganya fennállása óta, gyűjtöttünk műtétre, kerekesszék-kiegészítőre, adtunk össze tanszereket, babakocsit, téli meleg gyerekruhácskákat, ha szükség volt rá.

Támogatjuk egymást
 

Sokszor egyébként nem is maga a probléma a gond, hanem az, hogy az édesanya úgy érzi, egyedül van vele, nincs, kihez forduljon. Nagyon sokat segít, ha azt látjuk, a másik anya is tapasztalt hasonlókat, a másik anyuka is keresztülment olyan dolgokon, mint mi, és meg is osztja tapasztalatait, tanácsait. Az érzés, hogy nem vagyunk egyedül, megnyugtató. És van, hogy nem is a jótanácsok a legfontosabbak, hanem csak megértésre, bátorításra, támogatásra és szeretetre van szükség – ez az, amit napról napra tapasztalok a csoportban.

Egy-egy arccal vállalt, őszintén feltett kérdés kapcsán több tucat anyuka ugrik és segít azonnal, ismeretlenül is. Talán egyre kevésbé jellemző a kioktató, lekezelő stílus, bár itt is előfordulnak piszkálódások. De mintha kezdenének észbe kapni az emberek: összefogva sokkal messzebbre juthatnak, mint gyűlölettel és acsarkodással. Én bízom benne, hogy a jövőben is türelmesek leszünk egymással, segítünk a másiknak, nem nézzük le, ha valamit nem tud, és nem oktatjuk ki, ha más a véleménye, mint nekünk. És nem csak a fórumokon és csoportokban.

Hajrá, anyukák! Hajrá, közösségek! Köszönjük, hogy vagytok!

Tünde

ÍRJ TE IS POSZTOT!

Ha van olyan történeted, tapasztalatod, amit szívesen megosztanál másokkal, ha tanácsot szeretnél kérni, vagy ha elmesélnéd szülésed történetét, írásodat a bezzeganya@bezzeganya.hu címen várjuk.  

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>