Véget ért a szakmai egyeztetés, áprilistól kormányrendelet szabályozza az otthon szülést, amely így hivatalosan részévé válik az egészségügyi rendszernek, írja az origo.

Venessaphoto © 2010 joe goldberg | more info (via: Wylio)

 

A rendelet szerint lehetőség lesz születésházak létrehozására, hogy akinek otthona nem felel meg a rendeletben szereplő követelményeknek, (20 percen belül elérhető háttérkórház) annak se kelljen kórházban szülnie.

A szabályok szerint a kismama terhességének 36. hetéig dönthet arról, hol szeretné világra hozni gyermekét, feltéve, ha életkora 18 és 40 év között van, mert csak ezen korosztály választhatja az otthon szülést. Kizáró ok lesz a korábbi császármetszés, a magzat nem megfelelő fekvése, az édesanya 38 fok fölötti láza, ha előző szülésénél komplikációk merültek fel, ha ikerterhességről van szó, vagy ha a kismama alkoholista, drogfüggő vagy meghatározott krónikus betegségben szenved.

Az otthon szülésnél jelen kell lennie egy felelős személynek, aki szülész-nőgyógyász szakorvos vagy megfelelő szakképesítéssel rendelkező szülésznő, bába lehet. A felelős személy dönt arról, hogy mikor indokolt a szülő nőt kórházba szállítani, és az intézménnyel is ő tartja a kapcsolatot. Az ő felelőssége az előírások betartása, illetve komplikáció esetén a szülő nőt be kell kísérnie a kórházba. A kormányrendelet külön rendeletben rögzíti, hogy milyen feltételek esetén kell a szülő nőt, illetve az újszülöttet azonnal a háttérkórházba szállítani. Komplikációmentes otthon szülés esetén a baba világra jöttét követő hat órában a felelős személynek a családdal kell maradnia, és a következő három napon is ki kell mennie ellenőrizni állapotukat. Az otthon szülni kívánó anyának biztosítania kell egy külön helyiséget a szülésre, vécét, kádat vagy zuhanyfülkét, hideg-meleg vizes mosdót, és tiszta lepedőt az újszülött számára.

Tünde