könyv ajánló gyerek életrajz Kertész Edina

Néha a beszélgetésekből is látszik: nincsenek elég világos fogalmaink, hogy éltek akár nagyszüleink, dédszüleink, vagy a velük egykorú ismert emberek. Nem látjuk át, milyen körülmények és nehézségek közepette érték el azt, amit. Így sokszor nem is tudjuk, miért is lehetnek kiemelkedő példaképek magunknak, vagy a gyereknek. Mert az még egy külön történet, hogy a „pöttyös” és „csíkos” életrajzi regények óta kevesen foglalkoznak azzal, hogy valós emberek életrajzát a fiatalabb korosztályokkal is megismertessék.

Kertész Edina, illetve a Naphegy Kiadó sorozata ezért hiánypótló: a röviden megírt, sok képpel körített, nagyalakú könyveket már egy nyolcéves is forgathatja, ha már biztosan olvas. A személyek pedig valódiak: írók, sportolók, tudósok. Mi korábban bemutattuk a Szabó Magda író, Balázs Júlia csillagász, vagy épp Erdős Pál matematikus életét feldolgozó részeket – ez utóbbi már akkor a fiam kedvence volt, amikor még olvasni sem tudott.

A mostani ajánlott rész Elek Ilona olimpiai vívóbajnok életét mutatja be.  Ma már senki se gondol arra, hogy a világháború előtt egy polgári családba született lánynak illett zongorázni, de mondjuk vívni már nem, tehát Ilona, és húga, Margit sokáig TITOKBAN járt edzésre, faképnél hagyva a zongoraleckéket, pedig zenélni és énekelni is nagyon szeretett Ilona.

Amikor azonban kiderül a titok (titokban elég nehéz versenyezni, főleg ha sikerszagú a dolog), az apa végül megenyhült és támogatásáról biztosította a lányait (ritka volt ez akkortájban), és innen úgy tűnik, már sínen van a fiatal tehetség menedzselése. Neves külföldi mesternél tanul, de hol anyagi, hol történelmi okai vannak, hogy nem minden fontos versenyen tud részt venni. Hosszú pályafutása azonban sok lehetőséget kínált még fel.

Nem végigmesélve az egész történetet: egy négy nyelven beszélő, a háború megpróbáltatásait túlélő, hosszú évtizedekig sportklasszis személyiséget mutat be Kertész Edina könyve, már kisiskolásoknak is „fogyasztható” formában.

Az ilyen történetek is hozzájárulnak, hogy egyrészt reálisabb képünk legyen a múltról, másrészt azokról a példaképekről, akikről vagy hallottunk korábban, iskolai tanulmányaink vagy olvasmányaink, vagy valami tévéműsor nézése során, vagy nem. Pedig érdemes megismerni a történetüket.

A sorozatban azóta megjelent a nemrég elhunyt Bálint György (Bálint gazda) élettörténete is. Nekem még volt szerencsém a halála előtti évben beszélgetni vele, és dedikáltatni akkor megjelent életrajzi könyvét. Szerintem ezt a – gyerekeknek szánt – életrajzi verziót is érdemes lesz elolvasni, és aki bővebben kíváncsi rá, megnézheti a felnőtteknek szánt, vaskosabb kötetet is.

Kertész Edina: A lány, aki olimpiát nyert (Szendrey Gabriella rajzaival)

Naphegy kiadó, ajánlott ár 3990 Ft

Vakmacska