A legtöbb családban fordított a sorrend, először jön a kreatívszakkör, amely megalkotja a gyerekszobát a még meg sem születettnek, amit a kicsi nagyjából a kúszó-mászó korszak bekövetkeztéig legfeljebb békés szemlélődéssel vagy hisztérikus sikítással szemlélhet, birtokba csak utána veszi igazán. Van viszont, ahol megvárják, a gyereknek legyen olyan tevékenysége, ami efféle életteret igényel – így vagyunk vele mi is. Lassan esedékes a dolog, de bevallom, nehezen állok a feladatnak. Lenne néhány bomba ötleted, ami meghozná a kedvet?

A magazinok nagyszerű gyerekszobabelsői mintaként főleg két ok miatt nem alkalmazhatóak a nálunk rendelkezésre álló helyiségre. Az egyik probléma, hogy a fotókon szereplő szobák legalább húsz négyzetméteresek, és szabályos kocka alakúak – a miénk egy két és fél méter szorozva öt méteres „virsli”, a téglalap egyik „keskeny” végén ajtóval, a másikon ablakkal. A másik probléma a megvalósíthatatlan kézműves tárgyak vagy megfizethetetlen importbútorok gyűjteménye, ami fenemód jól mutat ugyan egy magazinban, de nálunk se asztalos-ezermester, se lottónyeremény egyelőre nincs a láthatáron.

Ötletgazdák kerestetnek tehát, akik részmegoldásokat, tippeket adnának egy fantáziadús gyerekszobához, esetleg komplett megoldást is sugallnának. A jelenlegi bútorokból a tervek szerint csak a Nagy Kövér Gardróbszekrény maradna (szobamagasságú, 150 cm széles fenyőfa bútordarab, mert ha kivennénk, valószínűleg reménytelenül atomjaira hullana, így még elszolgál egy darabig), illetve a gyerekszobába kerülne természetesen a fenyőfa, hagyományos, szabványméretű rácsos ágy.

Sajnos a menő magazinokkal ellentétben bőkezű jutalmat és nyereményt nem ígérhetek a legszellemesebb és legjobban megvalósítható ötletek gazdáinak, de a megvalósult tervekből létrejövő eredményt szívesen közzétennénk, hátha van még család, ahol úgy érzik, elkelne némi segítség a gyerekszoba berendezéséhez.

Amit szeretnénk: praktikus, biztonságos, kapható anyagokból és bútorokból összeszerkeszthető, több évig is jól használható szoba (egyedi tervezés esetén előny, ha van erre vállalkozó kivitelező is hozzá) egy most egyéves kisfiú számára. Amit nem: nehezen takarítható, zsúfolt helyiség, sötét vagy túl felnőttes színek, unásig ismert Disney-figurák, kényes, hamar tönkremenő anyagok.

Hiszek abban, hogy amatőrök és profik is tudnak remek ötleteket adni, tehát senki ne fogja vissza magát, legyen bár jogász, állattenyésztő, profi dekoratőr vagy villanyszerelő, az sem akadály, ha nincs egyetlen gyereke sem, bár nyilván előnnyel indulnak azok, akiknek vannak önkéntes és lelkes tesztelői már megvalósult, jól funkcionáló gyerekszobákban.

Ötleteket április végéig várunk tárt karokkal, és remélhetően legkésőbb nyár végére el is készülne valami, ami remélhetően jobb lesz, mintha csak saját szegényes fantáziámra támaszkodnék.

A Fiú előre is köszöni.

Vakmacska