terhesség terhességi cukorbetegség diéta

Szeretném nektek elmesélni, hogy miután megállapították nálam a terhességi cukorbetegséget, hogyan változott meg az étkezésem, mire kellett figyelnem és mit jelentett ez a mindennapjaimra nézve.

Fontos, hogy a kismamák odafigyeljenek az életmódjukra, mert ez befolyásolja a születendő gyermek egészségi állapotát, fejlődését, a szülés időpontját és nem utolsó sorban az anya egészségi állapotát. A kettő helyett eszünk feltételezés azonban elnagyolt. A kismama energiaszükséglete kb. 15%-kal nő meg, ez napi 300 kcal. A fehérjeszükséglet 60%-kal, a folsavszükséglet 100%-kal nő meg. Emelkedik a D-vitamin szükséglet és az A-, B-, C-, E-vitaminok iránti igény, valamint a jód és a cink igény. Nagyon fontos az is, hogy radikális fogyókúra terhesség és szoptatás alatt szigorúan tilos!

EREDMÉNY

Sajnos az eredményem rossz lett, amitől bús panda lettem. Jelentkeznem kellett a cukorgondozóba. Ott a helyszínen mértek egy vércukorszintet, majd konzultáció következett a szakorvossal. 160 g-os szénhidrát diétát írt elő, napi 5 étkezésre elosztva. Étkezési naplót kell vezetni és napi 10-szer mérni a vércukrot. Ez ugye a napi 5 étkezést fedi le, előtte és 1 órával utána való méréssel. Ezután következett egy oktatás dietetikus szakembertől. Ezután kaptam egy vércukormérőt, amely a saját tulajdonomba került. Receptre írtak fel tesztcsíkokat. 9 doboz járt 80%-os támogatással. Ha a vércukormérőt nekünk kell megvenni, akkor mindenképpen a tesztcsík áráról informálódjunk, mert ez lesz a nagyobb kiadás hosszú távon. Kaptam egy gyorstalpaló oktatást a mérő használatáról.

A böködés a napi rutinom lett. Egyáltalán nem fájt, inkább csak macera volt a napi 10 bökés, betartani az időpontokat és mondjuk mindezt a munkahelyen kivitelezni. A tűszúrásnál nekem sokszor az okozott gondot, hogy nem folyt a vérem. Kicsit lógatni kell a kezet, az segít. Illetve, mivel az ember ujjai egy tűpárnához fognak hasonlítani, ezért a középső-, gyűrűs- és kisujjat érdemes böködni, hogy például az írásnál ne legyen érzékeny a másik kettő.

Éhgyomri vércukor: 3,5 – 5,4 között jó

Evés előtti vércukor: 5,4-ig jó

Evés után 1 órával lévő vércukor: 7-ig jó

Ha odafigyelünk az étkezésre, akkor a vércukorszint beáll és nem lesz szükség inzulinos kezelésre.

Az elején nagyon macerás a számolás, de egy idő után egyszerűbb lesz, mert az ismétlődő ételek egy idő után rutinszerűen jönnek. Sőt, igazából bennem átértékelődtek a megnevezések is. Például én már nem egy pohár tejet ittam, hanem akkor most iszom 12 g szénhidrátot. A cél az állandó vércukorérték elérése, és az ingadozások elkerülése. Nekem az alap életmódomon nem kellett változtatnom, csupán a sorrendeken kellett módosítanom.

A reggeli a nap legkényesebb része, mert ilyenkor a legérzékenyebb a szervezet. Sajnos nekem el kellett hagynom a tejet, ami elég nagy érvágás volt. Mivel ez gyorsan felszívódó szénhidrát, ezért én áttettem a tízóraimhoz és akkor ittam egy bögre tejeskávét. Ezzel a napi egy kávét ki is merítettem. Nekem a reggeli egy zsemléből álló szendvicset tartalmazott vajjal, felvágottal, sajttal és friss zöldségekkel. Hozzá vizet ittam. Tízóraira kb. 15 dkg friss gyümölcsöt fogyasztottam. Bár a gyümölcsök is eléggé tiltólistán vannak, de imádom őket és ez a mennyiség nem okozott nekem magas vércukrot. A rost- és vitamintartalmuk miatt fontosnak tartottam a fogyasztásukat. Az ebédem elég széles skálán mozgott. Én a húsfogyasztást próbáltam megemelni, ezzel kompenzálva az alacsonyabb szénhidrátbevitelt. Uzsonnára szintén a kb. 15 dkg friss gyümölcsadagomat ettem meg. Vacsorára barna zsemlét ettem felvágottal, natúr joghurttal, túróval vagy kefirrel, esetleg tojással. Hozzá paradicsomot, paprikát, salátát és uborkát.

A főtt ételek számolása talán a legnehezebb. Ehhez segítséget nyújthatnak különböző oldalak. Én a kaloriabazis.hu-t használtam.

Emellett fontos a mozgás is. Én az egész terhességemet végig tudtam sportolni. Persze az intenzitás és a gyakorlatok trimeszterről trimeszterre változtak, de végig aktív tudtam maradni. Úgy gondolom, hogy ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy könnyű, szinte tankönyvi szülésem volt, teljesen pozitív szülésélménnyel.

Fontos megérteni, hogy a terhességi cukorbetegség és a hozzá tartozó diéta nagyon egyoldalú. Teljesen szénhidrátcentrikus. Felmerült bennem a kérdés, hogy akkor tényleg egészségesebb megenni egy fél disznót vacsorára, mint egy szelet toast kenyérrel többet? Általánosságban elmondható, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat, rostdús élelmiszereket és alacsony feldolgozottsági szintű ételeket fogyasszunk. Például egy krumplipüré jobban megemeli a vércukrot, mint a főtt burgonya. Szóval törekedjünk az egyensúlyra és ne görcsöljünk rá teljesen! Csak hogy fokozzuk az élvezeteket, a stressz is meg tudja növelni a vércukorszintet. Arról már nem is beszélve, hogy minden ember más és más, egyénfüggő.

A cikkhez kapcsolódó videómat itt tudod megnézni.

Nelli

A szerző előző cikkét itt találod>>>