terhesség terhességi cukorbetegség

Szeretném megosztani a terhességi cukorbetegséggel kapcsolatos tapasztalataimat veletek, mert amikor engem ezzel diagnosztizáltak, akkor egyrészről nagyon megijedtem, másrészről csalódott voltam, mivel úgy gondolom, hogy egy roppant egészségtudatos életmódot folytatok, ahol figyelek az étkezésre és a mozgásra. Nagyon kevés információt találtam ezzel kapcsolatban, így szeretnék nektek, kismamáknak segítséget és információt nyújtani.

Kicsit utánajártam, hogy mit is takar a terhességi cukorbetegség, miért alakulhat ki és legfőképpen annak, hogy a kisbabámra milyen hatással van. A kismamaságot terhességnek hívják nem véletlenül, hiszen a pocakban növekvő magzat terhet, feladatot ró az anya szervezetére, tehát a cukorháztartására is. Fontos, hogy megértsük, hogy itt nem csak a cukorról van szó, hanem a szénhidrátokról globálisan. A szervezetben zajló változások miatt az anya inzulinválasza lassúbbá válhat, tehát ugyanannyi szénhidrátot várandósan a szervezet elnyújtottan tud feldolgozni, az eredeti szintre lassabban csökken vissza a vércukorszint.

A TERHELÉSES VIZSGÁLAT

Magáról a vizsgálatról és annak menetéről is mesélek. Időpontot a 24. és a 28. hét közöttre kell kérni, és mindenképpen kora reggeli időpontot. Beutalót pedig a háziorvos fog kiállítani. A vérvétel háromlépcsős: néznek egy éhgyomri vércukrot, majd meg kell inni egy édes italt/teát, ami 75 g gyors felszívódású glükóz port tartalmaz. Engem riogattak, hogy iszonyatosan rossz és émelyítő lesz. Mivel egyáltalán nem fogyasztok cukrot, így tartottam tőle, de hogy őszinte legyek, az én reakcióm kb. ez volt: úristen, ilyen finom dolgokat is isznak emberek? Aki a mindennapokban fogyaszt kólát, nem hinném, hogy bármilyen nehézséget okozna meginni. Nekem még azt javasolták, hogy vigyek magammal citromlevet. Miután felhörpintettem, vettek tőlem vért 1 óra, majd 2 óra múlva is és ezeket az értékeket vizsgálták.

MIÉRT KELL TERHELNI, HA NEM IS FOGYASZTUNK CUKROT?

Nem gondoltam volna, hogy nálam jelentkezhet a terhességi cukorbetegség, ugyanis nem fogyasztok cukrot. Úgyhogy nem is értettem, hogy miért kell ezen a tortúrán végigmennem? Rosszul gondoltam a cukorbetegségre. A terhelés lényege, hogy megnézzék, mekkora terhet ró a pocakunkban fejlődő élet az anya szénhidrát-anyagcseréjére. Az eredményből következtetéseket vonnak le, hogy felborult-e a normál szénhidrát-anyagcsere a terhesség következtében. Tehát a terhelés és a sokkolás szándékos, ezért ilyen magas az ital cukortartalma.

MIT JELENT MINDEZ A BABÁRA NÉZVE?

Mindenképpen odafigyelést igényel, hiszen a baba egészségére is kihatással van. Elsősorban a baba méretét és súlyát növelheti, ami megnehezíti a szülést. Továbbá koraszüléshez is vezethet, ezért a cukorbeteg kismamáknak korábban kell elkezdeni az NST vizsgálatokat is, illetve a 39. hét után be kell feküdniük a kórházba. Végül a baba külvilághoz való alkalmazkodását nehezíti meg. A cukor a lepényen át eljut a magzathoz, aki ezáltal több inzulint termel. Születés után megszakad a kapcsolat a köldökzsinórral, és a babánál egy nagyon alacsony vércukorszint léphet fel emiatt. Ezért a vércukorszintet a szülésig figyelni kell, tehát még a szülőszobában is. Többnyire ez csak egy állapot, ami a baba megszületése után el is múlik.

Javasolt a szülés utáni 6 hetes kontroll. Az én esetemben ez úgy nézett ki, hogy a cukorgondozóval volt egy e-mailváltás. Otthon kellett vércukrot mérnem éhgyomorra, majd egy magas cukortartalmú reggeli után egy órával. Az adatokat el kellett küldeni nekik, és ha minden rendben volt, akkor csak javaslatot tettek az éves kontrollra.

A témában készített videómat ide kattintva tudod megnézni.

Nelli

A terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban szülész-nőgyógyásszal készített interjúnkat itt olvashatod: A cukorbeteg kismamák veszélyeztetett terhesek