Elolvastam ezt a posztot és néhány hozzá tartozó kommentet, és felidézett bennem néhány kellemetlen emléket. Én egy pozitív, vidám ember vagyok, de sajnos, ez kevés volt.

Szülés után nekem is volt egy enyhe pszichózisom. Nem ilyen súlyos tünetekkel, mint a poszt szerzőjének. Lehangolt voltam, utáltam a gyereket, a férjemet, a régi életemet akartam visszakapni, messzire akartam menekülni a család mellől, a szoptatást pedig börtönnek éreztem, utáltam, de emellett felelősnek éreztem magam. Volt egy kis csomagom, akire vagy amire vigyázni kell. Ekkor a fiamat még csak egy kis csomagnak láttam. Borzasztó nehéz volt ezt a kettősséget megélni, hiába beszéltem róla bárkivel. Sajnos csak olyan válaszokat kaptam, hogy

„Matyi és a hegedűst kéne hallgatni!”

vagy

„De szoptatni kell!”

avagy

„De te az anyja vagy, szeretned kell!”

Egy ember ismerte fel a problémát, a védőnő, akinek ezúton is köszönök mindent. Megjártam a pszichiátriát, aludni küldtek be. Gyógyszereket nem írtak fel, első éjszakára kaptam nyugtatót. Miután kijöttem, elmentem pszichológushoz, ahol kibeszéltem a problémát, és ezalatt rájöttem, hogy most lehet időm és lehetőségem olyan dolgokat csinálni, amit munka mellett sose kezdek el.

Azt, hogy mi vezetett idáig, pontosan nem tudnám megmondani. Benne volt az éjszakázás, a börtön érzése, a bezártság, a lelassult élet, a váratlanul ért szülés (ketten próbálták megfordítani a fiamat a hasamban, ez indította be a szülést), ki tudja. Belegondolni se merek, mi lett volna, ha akkor a védőnő nem veszi észre a jeleket. Gyógyultnak mondom magam, de ehhez sok idő kellett, kb. egyéves volt a fiam, mikor azt mondtam, hogy ismét önmagam vagyok.

A gyógyulásban segített a zene, elkezdtem furulyázni és gitározni tanulni, a gyermek tápszeres lett, én több kimenőt kaptam (pl. séta egyedül, sport), többet jártam kisgyerekes közösségbe, stb.

Azóta eltelt négy év. Ma már tényleg egy rossz emlék az egész. Köszönöm, hogy elmondhattam.

Ági

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?