Kórház neve: Szent Borbála Kórház, Tatabánya

Szülés időpontja: 2017 november

Kórház állapota: relatív, van teljesen új szárny is, de van ősrégi is, a szülészet külön részen van, itt úgy mondjuk, szülészeti pavilon. 15 éve még modernnek számított, ma nem.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: a rooming in rész valamivel szebb, mint a hagyományos. Leszakadó zuhanyfüggöny, bűzlő kuka, leeső csempe, elárasztott fürdőszoba a jellemző. De hazamenetelemkor láttam, hogy lefertőtlenítik az ágyakat.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Labdáról tudok, amiről a védőnő beszélt a szülészeti látogatáson. A szülőszoba elég kicsi, négy van belőle, plusz egy császáros műtő és egy vajúdó. Minden nyitott, minden áthallatszik. Az ebédelő kismamák hallgathatják az épp szülő páciens sikoltását. Intimitás nulla, főleg ha az ember lánya az első szobákban szül. Éjszaka, a kórteremben fekve borzasztó volt hallani a kiáltozó, síró, nyögő kismamákat.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: A csecsemős nővérek nagyon kedvesek, segítőkészek. Az orvosok, szülésznők akkor, ha fel vannak fogadva. Egyébként ne kérdezz semmit. Ha bekerülsz, 4 napot minimum ott kell töltened a fejpénz miatt.

Szülésvezetés:  Nálam szerencsére minden gyorsan és rendben zajlott. A szülésznő mellett az orvosnak nem sok dolga akadt. A gátmetszés kérdezés nélkül történik. Volt olyan kismama, nem is egy, aki a 41., 42. hétben volt már, 3-4 napja kapta az oxitocint, már véreresek voltak a szemei a fájdalomtól, de nem tágultak semmit, így végül császár lett a vége. Riasztó volt látni, hogy napokon keresztül szenvednek.

Fájdalomcsillapítás Tatabányán nincs! Ez nem tudom, mennyire jogszerű. Nincs elég aneszteziológus, aki figyelne a kismamákra, ezért csak az kap érzéstelenítőt, akit műtenek.

Császármetszés: Apuka nem lehet bent.

A csecsemősök miatt nem szülök többet az István Kórházban

A csecsemősökről olyan rossz a véleményem, hogy a mostani terhességemmel másik kórházat választok.

Tovább>>>

Látogatási rend: Délután van látogatás, egy félórában megmutatják a babákat is, erre előzetesen fel kell iratkozni. A látogatótérbe akármikor ki lehet menni a kismamáknak, de be nem jöhet az apuka a szobákba. Délután elég zsúfolt a látogatótér.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Szerintem ha valaki semmit nem visz, akkor sincs semmi baj. Mindent adnak. Babás szobában is! A kórházi védőnő nagyon segítőkész.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? A rooming-in szobákban négy kismama van, a hagyományos részen hat. Minden szobában van fürdő, benne vécé.

Van-e VIP szoba? Igen van. Fizetős sima, és VIP is. 

Koszt mennyisége, minősége: Szülés előtt, után lévő nőknek iszonyatosan kevés a mennyisége, de különben ehető. Kaptunk gyümölcsöt, zöldséget is. A kefir, kifli, kenyér, felvágott finom volt.

Kommunikáció: Bizonyos egészségügyi problémám miatt pár nappal szülés előtt már bent feküdtem, de négy nap elteltével sem történt ez ügyben előrelépés. A babára legalább odafigyeltek, napi kétszer volt ctg. Egyetlen egy doktornő volt, aki emberszámba vette a kismamákat. A többség közönyös volt, szinte sértésnek vették, hogy a saját állapotomról érdeklődni mertem. A főorvos magatartása minősíthetetlen volt.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: A babára vonatkozóan igen.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Aki először szül, semmiképp se itt tegye. 

Világra hoztam egy csodálatos babát, de soha többé nem szülök. Amit itt át kellett élnem, azt az ellenségemnek sem kívánom. Nem értem, hogy lehetett kitüntetni ezt a szülészetet.

Ha 2017-ben vagy 2018-ban hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Pontszámok:

szülészet állapota: 5

kórtermek állapota: 4

szülőszoba korszerűsége: 5

felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 6

mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 3

orvosok segítőkészsége: 1

szülésznők segítőkészsége: 3

csecsemős nővérek segítőkészsége: 8

kommunikáció, tájékoztatás: 4

tisztaság: 5

ellátás minősége: 5

személyes élmények: 1

Flóra

Más kórházakról ezekben a posztokban olvashatsz: 

Veszprém: Bár minden szülészet ilyen lenne!

Székesfehérváron minden adott egy csodálatos szüléshez

A folyosón vajúdnak a kismamák Kaposváron

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?