A kórház neve: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár

A szülés időpontja: 2019 június

A kórház állapota: Osztályonként változó, a bőrgyógyászati fekvőbeteg rész borzasztó, a belgyógyászati, szülészeti rész elfogadható. 

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Elfogadható, szappan, kéztörlő nincs sem a terhes ambulancián, sem a szülészeten a mellékhelyiségben. Zuhany, vécé, mosdókagyló, rendszeresen takarítva. 

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Négy szülőszoba van, hozzájuk két mosdóval. Labda mindegyik szobában található, úgy tudom, ősszel kezdődik egy felújítás, lesz egy új szülőszoba bordásfallal és talán káddal is. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Fogadott szülésznőm volt, egy órán belül beért, végig mellettem volt, tájékoztatott, szülés után elkísért zuhanyozni, hozott ennivalót még a szülőszobára. Orvosom is fogadott volt, indított szülés volt, tájékoztatott, vajúdás kb. 6 órán át tartott, addig néhányszor bejött megnézni. Amikor már tolófájások voltak, akkor kicsit aggódtam, hogy nem kerül elő (úgy tudom, nem sokkal előtte még két műtétje volt), de végül előkerült. Vákuummal született meg a baba, előtte már mondta az orvos, hogy ha a következő tolásra sem lesz kint, akkor vákuumozni kell, illetve ez esetben gátmetszés (kockázatokról nem esett szó, de szerencsére nem is volt gond). A csecsemősök nagyon különbözőek, mindenki mást mond, segítenek, ha kimegy az ember kérdezni, de szoptatni nehéz ott megtanulni, az egyikük például már a szülőszobán szólt a férjemnek, hogy hozzon bimbóvédőt. Van, aki kedves, van, aki kevésbé. Ha nincs mérhető súlyváltozás szoptatásokkor, pohárból kapnak tápszert a babák. 

Szülésvezetés: Én túlhordtam a babát és már kórházban feküdtem, az egyik vizsgálatnál azt mondta a főorvos, nem látja a magzatvizet, el kellene indítani, de az én döntésem. Burokrepesztés mellett én rögtön kaptam oxitocint, de úgy tudom, ez nem általános. Gátvédelmet támogatják, nálam vákuum miatt az eljárás része volt a gátmetszés. Apuka végig bent lehetett velem a szülőszobában, aranyórában. 

Látogatási rend: hétköznap 3-6 között, hétvégén 2-5 között, mivel 2-3-4 ágyas szobák vannak, látogató nem jöhet be, ajtóban lehet gurulós kocsin megmutatni a babát. 

Mit kell vinni a baba ellátásához? Pelenka, popsitörlő, popsikrém, fertőtlenítő spray. Ruhát adnak a babákra.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 2-3-4 ágyas szobák vannak, mindegyikre egy zuhanyzó jut. 

Van-e VIP szoba? Nincs kimondottan VIP, kétágyasba bizonyos orvosbetegek mehetnek. 

Koszt mennyisége, minősége: reggeli és vacsora két szelet kenyér + szalámi vagy lekvár. Ebéd mennyiségre elegendő, „menzakaja” jellegű. 

Kommunikáció: Tájékoztatás megfelelő volt szerintem, szülés előtt már beszéltünk az indításról és a menetéről, szülés után az orvosom és a szülésznő is többször bejött megkérdezni, hogy vagyok. A harmadik napon mehettem haza, előtte a gátmetszés varratait kiszedte az orvos. 

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Gyerekorvostól vizit során, nőgyógyásztól varratszedéskor. 

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: A gyermekágyas részen a matracok szörnyűek, ki vannak feküdve, amikor a babát le akartam tenni szoptatáshoz az ágyba, az ágy alját éreztem a térdem alatt. 

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 10
  • kórtermek állapota: 9
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 9
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 7
  • kommunikáció, tájékoztatás: 9
  • tisztaság:8
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények 9

Összességében megfelelő az ellátás és a hozzáállás, csecsemősöktől vártam volna kicsit nagyobb segítséget, például első pelenkázásnál. Volt, aki durván válaszolt, bár én is érzékeny állapotban voltam, de szülés után azt gondolom, ezt is figyelembe kellene venniük a csecsemősöknek. Ugyanakkor utolsó estén volt egy nagyon kedves hölgy is, ő segítette először a szoptatásban is, hogy mire figyeljek, és ellenőrizte azt is, hogy jól van-e a baba mellen. Apróság, de nekem szimpatikus, hogy mindenki nevén szólítja a babákat, és a babáknak a kedves szavakból is jut bőven. 

L.

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más kórházak szülészeteiről ezekben a posztokban olvashatsz: 

Veszprém: Bár minden szülészet ilyen lenne!

Székesfehérváron minden adott egy csodálatos szüléshez

A folyosón vajúdnak a kismamák Kaposváron

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>